שתף קטע נבחר

תיק שחאדה: "על ישראל להגן עלינו מתביעה"

השר בן אליעזר והרמטכ"ל לשעבר יעלון קראו למדינת ישראל לפעול ברמה המשפטית והמדינית כדי "להסיר את החרפה" של תביעה אפשרית בספרד. בן אליעזר הבהיר כי הוא לא מצטער על התקיפה וקבע כי התביעה היא "הזויה ומקוממת"

בכירי מערכת הביטחון שעלולים לעמוד לדין בספרד הביעו זעם על החלטת שופט מקומי הסכים להכין תביעה נגדם, בגין הפצצת בית המגורים בעזה ביולי 2002, שבה נהרג  בכיר חמאס, סלאח שחאדה, ואיתו 14 אזרחים. שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, והרמטכ"ל לשעבר, משה (בוגי יעלון), הביעו ביטחון בכך שמדינת ישראל תגן עליהם מפני ההליכים המשפטיים.

 

לחצו כאן לקריאת ההחלטה המלאה של השופט הספרדי (בפורמט PDF)

 

הנאשמים בתביעה הם שר הביטחון לשעבר בן אליעזר, הרמטכ"ל דאז יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון.

   

יעלון אמר כי ההחלטה הספרדית היא "חלק מהתעמולה הפועלת נגד הלגטיצימיה של מדינת ישראל. ישראל צריכה לפעול בכל הדרכים, הן באופן המשפטי

והן באופן המדיני, כדי להסיר את החרפה. זו גם פגיעה באינטרסים של המדינות שהתביעות הללו נעשות על אדמתן. מדינות אלה צריכות להתייצב לצד ישראל נגד המדינות הסוררות וארגוני הטרור הקוראים תגר על הסדר העולמי".

 

בן אליעזר הדגיש: "אני בטוח שמדינת ישראל תפעל במישור הדיפלומטי ותפעל גם במישור המשפטי כדי לעמוד מול ההאשמות שעלו בבית המשפט בספרד. היינו זהירים ככל שיכולנו ביום שבו בוצע החיסול וגם בדיעבד נקטנו אמצעי זהירות שעמדו לרשותנו. החלטת בית המשפט הספרדי היא הזויה, מגוחכת ויותר מזה - מקוממת", אמר. "הם משתמשים בבתי משפט של העולם החופשי כדי להילחם במי שלוחם בטרור".

  

"אני לא מצטער על ההחלטה שקיבלתי כשר הביטחון בזמנו לחסל אותו", פסק שר התשתיות. "שחאדה היה גדול המרצחים. 100 ישראלים נרצחו בפקודתו. בתקופה ההיא, בעת שכיהנתי כשר הביטחון, היה פיגוע של מתאבדים ברחוב, באוטובוסים ובבתי קפה כמעט מידי יום. אם לא היינו מחסלים אותו, הוא היה ממשיך בפיגועים ורוצח עוד ועוד ישראלים".  


הנאשמים לפי המסמך הספרדי, על רקע הריסות התקיפה (צילום: רויטרס)

 

בן אליעזר שב והדגיש כי התקיפה נועד להגן על ביטחון אזרחי ישראל. "אני פעלתי כשר ביטחון וזאת היתה שליחותי. צריך לזכור שהנושא היה כבר בערכאות משפטיות שונות ולאחרונה הוא נדחה על ידי בג"ץ בדצמבר 2008".

 

הוא ציין כי החיסול נדחה כמה פעמים מסיבות הומניטריות. "דחיתי פעמיים או שלוש פעמים את ביצוע החיסול. סירבתי לתת את ההוראה כי היו לידו חפים מפשע. כשנתתי את ההוראה, היה ברור לנו שהוא לכאורה לבד. לא ידעתי אז על אכלוסו של הבית השכן בחפים מפשע. היינו בטוחים שאין בסביבתו אזרחים חפים מפשע".

  

"עם ישראל וצה"ל זהירים מאוד במלחמה שלהם", הוסיף השר. "גם אז זה עבד וגם במלחמה הנוכחית בעזה פעלנו כך. אני מקווה שבקרוב אוכל לנסוע

גם לספרד בלי חשש, אני בטוח בצדקתנו. העולם החופשי צריך להילחם בטרור ואסור להפוך את היוצרות כאשר בתי משפט של העולם החופשי נאבקים במי שנלחם בטרור".

 

שרת החוץ, ציפי לבני, צפויה לשוחח הערב עם עמיתה הספרדי מיגל מורטינוס כדי לדון בתביעה. גורמים בלשכתה מסרו כי ישנו הליך משפטי להעברת חומרים לספרד בדרישה לבטל את התביעה. לדבריהם, ישראל רואה בחומרה את החלטתו של השופט להסכים להכין תביעה נגד הישראלים - בטרם הליך זה מוצה.

 

במשרד המשפטים אמרו הערב כי שופט ספרדי ביקש לקבל מסמכים בנוגע להליכים משפטיים שהיו בארץ בעניין שחאדה, לרבות בבג"ץ. בהתייעצות בין כל הגורמים הרלוונטיים במשרדי הממשלה השונים הוחלט באופן חריג להיענות לבקשה.

 

"הרשויות הספרדיות ביקשו לקבל את החומר במהלך חודש ינואר, ומכיוון שמדובר בחומר רב, מלאכת הכנת החומר נמשכה עד ימים אלה. לצערנו הרשויות בספרד לא המתינו לקבלת החומר מישראל והוציאו את ההחלטה תחת ידם. אין ספק שעצם הגשת התביעה הנ"ל היא נסיון ציני ופוליטי לנצל את מערכת המשפט בספרד על מנת לנגח את מדינת ישראל על ידי גורמים פרטיים אנטי-ישראליים", נמסר ממשרד המשפטים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון מרנדה ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מצטער. בן אליעזר
צילום: אלכס קולומויסקי
תעמולה. יעלון
צילום: דודי ועקנין
תדבר עם הספרדים. לבני
צילום: אלכס קולמויסקי
מומלצים