שתף קטע נבחר

חמאס מחלק כסף; תושבים בג'בליה: אתם אשמים

במחנה הפליטים הוקמה שכונת אוהלים, המשכנת משפחות שביתן נהרס. בכירי חמאס עולים לרגל ומחלקים המחאות של 6,000 דולר לכל משפחה. זיאד חאדר, אחד התושבים, האשים אותם בכך שירי הרקטות גרם למלחמה. הרצוג למיטשל: למנוע את פתיחת המעברים

עם שוך הקרבות, נכנסים מאמצי השיקום בעזה להילוך גבוה. השר לענייני רווחה בממשלת חמאס, אחמד אל-כורד, חילק המחאות בסכום כולל של שני מיליון דולר למאות חסרי בית פלסטינים במחנה הפליטים ג'בליה. התושבים נשמעו ספקנים. אחד מחסרי הבית, זיאד חאדר, בן 45, הביט במצעד הפוליטיקאים של חמאס שהגיעו למתחם האוהלים הטרי, ואמר להם שירי הרקטות המתמשך אל ישראל הוא שגרם למלחמה. על הבטחות בכירי חמאס, הגיב: "הכל אוויר חם. מה אכפת להם שביתי הופצץ?"

 

השר אל-כורד אמר לנוכחים ש"מכונת המלחמה הישראלית הובסה" והבטיח שחמאס יבנה שכונות גדולות ויפות יותר. הוא שלף מארגזו 332 מעטפות עם המחאות. חאדר חיכה בסבלנות אחרי נאומו של השר כדי לקבל את ההמחאה שלו בסך 6,000 דולר: "יש הרבה דיבורים. כשאראה אותם בונים את ביתי, אוכל לומר שאלו דיבורים חיוביים".


מחנה האוהלים בג'בליה (צילום: רויטרס)

 

ג'ומעה דרדונה (34), שביתו נהרס במהלך הקרבות, אמר שאינו יודע מתי יעזוב את האוהל: "איש לא יודע כמה זמן זה ייקח". דרדונה, ששימש בעבר שוטר פלסטיני, עד שחמאס השתלט על הרצועה, טוען שהיריבות בין חמאס לפתח היא אחת הסיבות המרכזיות לסבל התושבים: "כל עוד הם נלחמים, אני אבוד".

  

בינתיים נמשכים מאבקי הכוח בין חמאס לפתח סביב ניהול מלאכת הבנייה מחדש של הרצועה. למרות דברי ראש הממשלה, איסמעיל הנייה, לפיהם הוא מברך על כל מי שמוכן לתרום ולסייע במלאכת השיקום, חושדים בחמאס כי מטרת הקהילה הבינלאומית היא להקנות לנשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס דריסת רגל מחודשת בעזה, באמצעות חבילות הסיוע.

 

במקביל, נמשך המאמץ הבינלאומי להקל על מצוקת התושבים בעזה. סוכנות הסעד לפליטים אונר"א חילקה סכום של 20 מיליון שקל ל-200 אלף התלמידים הלומדים בבתי הספר של הסוכנות ברצועה. כל תלמיד קיבל 100 שקל במאמץ לסייע לפליטים הפלסטינים ברצועה לאחר המלחמה. 900 אלף מתוך כמיליון פליטים ברצועה רשומים ברשימות הסיוע של אונר"א. 


הריסות בית ספר בבית להיא (צילום: AP)

 

מנהל אונר"א בעזה, ג'ון גינג, אמר: "האנשים הפשוטים בעזה לא מקבלים מספיק סיוע ולא מספיק מהר. יש עשרות אלפי טונות של ציוד שיושב במצרים, בירדן ובנמלי ישראל. הסיוע הזה חייב להיות כאן ומיד". בישראל טוענים מנגד כי משאיות סיוע של האו"ם מקבלות עדיפות במעברים. יותר מ-40 אלף טונות של סיוע נכנסו לרצועה מאז הפסקת האש. תקציבה של אונר"א בראשית המלחמה עמד על 100 מיליון דולר, וכעת דורש הארגון 613 מיליון.

 

משפחות רבות מצאו את משכנן החדש בעשרות אוהלים שנפרסו בשכונת ג'בליה. משאיות של האו"ם פרקו אתמול אלפי מזרנים ושמיכות.

 

200 משאיות סיוע מדי יום

בתוך כך, השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל נועד היום בירושלים עם השר יצחק הרצוג, הממונה מטעם ישראל על תיאום העניינים ההומניטריים. הרצוג דיווח למיטשל כי כ-200 משאיות סיוע מוכנסות מדי יום לעזה.

 

"עכשיו המבחן של הקהילה הבינלאומית הוא לא לתבוע את פתיחת המעברים, דבר שיסייע לחמאס", אמר הרצוג. "פתיחת המעברים צריכה להיעשות רק בתמורה לשחרור גלעד שליט. לעניין ההומניטרי, התצרוכת הפלסטינית מגיעה למקסימום הקיבולת שלה".

 

מיטשל הדגיש בפני הרצוג את הצורך בהמשך בידוד החמאס.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההרס ניכר בכל פינה
צילום: AFP
שיקום ההרס ייקח זמן רב
צילום: AFP
מי יבנה בית בעזה?
צילום: רויטרס
מומלצים