שתף קטע נבחר

יהדות ארה"ב וישראל - ניכור או קרבה?

איך מרגישות הקהילות היהודיות הגדולות בעולם ביחס אחת לשנייה? מה יהודי ארה"ב יודעים על ישראל ומה אנחנו יודעים עליהם ואיך כולנו מתייחסים להתבוללות? ynet מפרסם את תוצאות סקר "מדד העמיות" שיושק מחר בכנס הרצליה

מי אמר ניכור? מחקר חדש בנושא "הקרבה והדמיון בין יהודי ישראל ליהודי ארצות הברית" מלמד כי הזהות היהודית חשובה לשתי הקבוצות ברמה גבוהה וכי לכל אחת מהן הערכה הדדית כלפי חברתה. עם זאת נמצא כי הבורות בכל אחת מהקהילות בנעשה אצל השנייה חוגגת וכי קיים פער ניכר ביניהן בשאלת היחס לתופעת ההתבוללות. 

 

הנתונים, המבוססים על שני סקרי דעת קהל מדעיים שנערכו בו זמנית בישראל ובארה"ב, יוצגו במסגרת פרויקט חדש - "מדד העמיות". הוא יושק ביום ג' בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי, ויהווה בסיס לדיון ביחסי ישראל ויהדות ארה"ב במושב מיוחד שיעסוק בנושא, בניהולו של יו"ר קרן נדב לאוניד נבזלין. מדי שנה ייערך מחקר דומה שיבחן עד כמה הקהילות היהודית בארה"ב ובישראל מכירות, מוקירות ומתקשרות זו עם זו. את הפרוייקט מובילים פרופ' יואב שוהם מאוניברסיטת סטנפורד, נמרוד גור ופרופ' עוזי ארד מהמרכז הבינתחומי.

  

דרגת הקרבה הגבוהה ביותר נרשמה בחשיבות שמיחסים יהודי ישראל וארה"ב לזהות היהודית. בסקר שנערך בארץ זכו המשתתפים בציון 85 (מתוך 100), בסקר אמריקני – 81, ובסך הכל ממוצע של 83 בקטגוריה זו.

 

נושא נוסף שנבחן במחקר הוא מידת ההערכה שרוכשת כל אחת מהקהילות לעצמה ולחברתה כמרכזים רוחניים לעם היהודי. מהנתונים עולה כי ישראל נתפסת על ידי יהודי אמריקה כמרכז רוחני חשוב יותר מארצם, עם ציון 81 לעומת 77, ואילו יהודי ישראל מייחסים למדינתם חשיבות רבה יותר בתחום זה מלארה"ב - 86 מול 61.

 

ומהי ההערכה ההדדית בין השתיים? 67 בממוצע. במדד זה, המשקף את מידת הגאווה והאכזבה של יהודי ארה"ב בישראל ולהיפך, נמצא כי האמריקנים מעריכים אותנו יותר משאנחנו מעריכים אותם – 70 ו-64 בהתאמה. 

 

בחלק נוסף במחקר נשאלו המרואיינים "באיזו מידה יש להתייחס ליהודים ברחבי העולם אשר נשואים ללא יהודים כאל חלק מהעם היהודי, באותו אופן כמו ליהודים הנשואים ליהודים?". מהציון הממוצע - 64 - עולה תמונה ברורה לפיה בשתי הקבוצות מתייחסים בסלחנות לתופעה ולא ממהרים "להעניש" את המתבוללים. עם זאת בארה"ב הגישה היא ליברלית עוד יותר ביחס לעמדת היהודים בישראל – 69 ו-59 בהתאמה. 

 

במקום השמיני והאחרון במחקר

מופיע "מדד הידע", שבחן כמה כל אחת מהקהילות יודעת על חברתה (גודל אוכלוסיה וכדומה), ושתיהן קיבלו בו את אותו ציון לא מחמיא - 39. על אף הבורות ההדדית, בכל אחת מהן התבקשו הנשאלים להעריך מה מידת הידע שלו על הקבוצה השנייה לפני שהדברים נבחנו, והעניקו לעצמם ציונים גבוהים בהרבה. הישראלים העריכו כי יקבלו 60 והאמריקנים נתנו לעצמם 67. 

 

ב"פרוייקט מדד העמיות" אומרים כי "קשרים חזקים ותמיכה משותפת בין הקהילות היהודיות בעולם, בעיקר עם ישראל, חיוניים לעתיד העם היהודי, אך הם חייבים להתבסס על הסכם חדש. ההסכם הישן - תמיכה כלכלית, פוליטית ומוראלית בתמורה למקור גאווה ומחסה בטוח במקרה של אלימות אנטישמית בעתיד - מגיע במהירות לתאריך תפוגתו". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ה-UJC
כנס של איחוד הקהילות. ארה"ב
באדיבות ה-UJC
צילום: איי פי
מצעד למען ישראל בניו-יורק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
יחד ב"מצעד החיים"
צילום: רויטרס
מומלצים