שתף קטע נבחר

חיפוש זה לא רק גוגל

גוגל אולי מובילה את שוק החיפוש, אבל יש דברים שאי אפשר למצוא בגוגל, ולפעמים גוגל פשוט לא עובד. אספנו לכם כמה מנועי חיפוש מתמחים

מנוע החיפוש של גוגל חולש היום על כשני-שלישים מתנועת החיפוש ברשת (אם לא סופרים את Baidu הסיני). בחיפושים טקסטואליים רגילים, במיוחד בעברית, אין ספק שזה כלי החיפוש הטוב ביותר.

 

מצד שני, גם גוגל לא מושלם, ולפעמים אחד המנועים האחרים יכול להצליח יותר במקומות בו הוא נכשל. מעבר לכך, בחיפושים שונים - לא של טקסטים ודפי Web אלא של תמונות או וידאו, חיפושים שמתמקדים בבלוגים, בפורומים או ברשתות חברתיות, אז לא פעם מתברר שישנם כלים נוחים ויעילים יותר מאלו שגוגל מציעה.

 

בכתבה הזו נוכל לגעת רק בדוגמאות בודדות ממאות מנועי החיפוש וטכנולוגיות החיפוש שמסתובבים ברשת. ניסינו לבחור את השימושיים ביותר.

 

משלימים את Google Web

מנוע החיפוש של גוגל ידוע בזכות שני יתרונות עיקריים: היקף הכיסוי שלו את הרשת, והיכולת של האלגוריתם שלו להגיש את התוצאות הכי רלוונטיות. ובכל זאת, ישנם מקרים בהם מנוע חיפוש אחר ייתן לכם תוצאות יותר רלוונטיות לחיפוש שלכם. במה להשתמש? יש שתי אפשרויות עיקריות שהן הכי מעניינות לדעתנו.

 

הראשונה היא החיפוש של האתר וואלה, המשתמש בטכנולוגיית החיפוש של יאהו. המנוע המשולב של וואלה מציג פחות תוצאות מאלו של גוגל, אבל לעיתים מציג דפים שקשה למצוא בגוגל. כלי חיפוש החדשות והתמונות מאד פשוטים, אבל נוחים - שניהם מתמקדים באתרי התוכן הגדולים, והם נגישים בקליק אחד מתוצאות החיפוש הרגילות.

 

האפשרות השנייה הוא מורפיקס 2.0. מלבד להגיש לכם דרך ממשק תוצאות אחד גם תוצאות מאתרים חברתיים גדולים (ויקיפדיה, פליקר, IMDB, YouTube ועוד), הוא לעיתים קרובות מפתיע עם תוצאות רלוונטיות שאצל גוגל קבורות עמוק בדפי התוצאות הפנימיים.

 

כלים לשיפור החיפוש

ב"כלים לשיפור החיפוש" אנחנו מתכוונים לכלים מקוונים שמתבססים על טכנולוגיות חיפוש קיימות בתוספת כלים שעוזרים לכם לחפש. בפתרונות שונים שמטרתם לעזור לכם לפתח את החיפוש או לפלח את תוצאותיו, או לבחור טוב יותר את מילות המפתח שלכם.

 

המוכר ביותר בתחום הזה הוא Google Suggest שדרוג של המנוע הרגיל שמספק רשימה של חיפושים פופולריים שדומים לחיפוש שלכם, ומציג את מספר התוצאות.

 

כלי נוסף שגוגל מספק, בתחתית התוצאות הרגילות לחיפושים פופולריים הוא ה" Searches related to:" ("חיפושים קשורים ל:"). גם במקרה זה מדובר ברשימה של חיפושים קשורים, אבל כאלו שאינם מבוססים על אותן מילים או אותיות פותחות כמו ב-Google Suggest. ככל שניתן לקבוע, אלו בעצם חיפושים שנמצאו פופולריים בקרב מי שחיפשו חיפוש זהה לשלכם.

 

המשך של אותו קו מחשבה מציע DogPile מטא מנוע-חיפוש, שמשלב תוצאות מארבעת הגדולים (Google, Yahoo, Live ו-Ask), ומוסיף עליהן מידע על חיפושים אחרונים, כדי לתת לכם עוד רעיונות.

 

מנוע שכדאי לשים אליו לב הוא SortFix, כלי חיפוש חדש של סטארט-אפ ישראלי באותו שם. הוא מציע ממשק גרירה-והשלכה מבוסס פלאש לשיפור חיפושים, שמבוסס על סוג כלשהו של Clustering (בדומה קצת ל-Vivisimo, עוד כלי שכדאי להכיר). הממשק של SortFix דורש שיפור, אבל הטכנולוגיה מעניינת.

 

חיפוש וידאו

למנוע חיפוש הוידאו המתקדם בעולם קוראים YouTube. אתר הוידאו הזה הוא לא רק הגדול והפופולרי בעולם, אלא גם היחיד שמצליח להגיש תוצאות רלוונטיות בזמן קצר. קצת כמו מנוע החיפוש של החברה שקנתה אותו (כן, גוגל).

 

ישנו, כמובן, גם מנוע החיפוש של שירות Google Video, שמגיש תוצאות גם מ-YouTube. הוא עדיין הרבה פחות פופולרי, וכנראה יש לזה סיבה. וישנם מתחריו מבית Yahoo! ו-Live.

 

יש מנועי חיפוש פחות פופולריים, אולי בגלל שאינם שייכים לאחת מהגדולות, שמציעים אפשרויות חיפוש וידאו קצת יותר מעניינות. בראשם Blinkx, שיחפש עבורכם וידאו במאות אתרים - ביניהם אתרי וידאו (כמו YouTube), אתרי חדשות (CNN, MSNBC וכו'), רשתות חברתיות כמו MySpace ועוד.

 

Blinkx מנסה להיות קצת יותר ממנוע חיפוש - הוא מנסה להיות שירות וידאו רב-תכליתי, ומאפשר לכם ליצור "חשבון", לנהל מועדפים ו-Playlists, ועוד כהנה וכהנה. יש לו גם ערוצים (Channels) נושאיים, עם תוכן וידאו באגרגציה (כלומר, הפינות לסרטונים נבחרים ברחבי הרשת, בנושאים שונים).

 

אפשרויות דומות קצת מציעים גם Truveo ו-ClipBlast, כל אחד עם יתרונותיו, חסרונותיו והתכונות המיוחדות שלו.

  

בלוגים ומדיה חברתית

Google היא כנראה החזקה ביותר גם בתחום הזה, עם Google Blog Search שהוא כלי קצת פחות מדהים מהמנוע הרגיל של החברה, במיוחד בגירסה העברית שלו. בניגוד מפתיע ל-Google Web, הכלי הזה מוגבל יחסית והכיסוי שלו לא מספיק טוב.

 

מנוע חיפוש ייעודי לבלוגים שעושה עבודה טובה לפחות כמו המנוע של גוגל ולפעמים יותר, ב-20 שפות שאחת מהן היא עברית, הוא IceRocket. זהו אחד הכוכבים העולם בשמי החיפוש, למרות שהוא מתקיים - כמו מתחריו - בשולי השוליים של השוק שמחזיקות שלוש הגדולות. מלבד כלי חיפוש מוצלחים לבלוגים, הוא יתמודד עבורכם גם עם MySpace, Twitter, Flickr ושירותי Web 2.0 נוספים.

 

וכמובן, ישנם כלי החיפוש המובנים של שירות Technorati. תוכלו לבצע בעזרתם חיפושים מגוונים על כל מה שהתפרסם בבלוגים, ולהציג את התוצאות בצורות שונות. גם התמיכה העברית טובה יחסית. זה יכול היה להיות כלי מושלם לולא הכיסוי החלקי - כדי שבלוג מסויים יופיע בו בעליו צריך לרשום אותו בעצמו.

 

בכל הנ"ל ובכחצי תריסר מנועי חיפוש נוספים לבלוגים, אפשר לחפש גם דרך ממשק הלשוניות של Zuula, מנוע חיפוש חדש יחסית ומעניין בהחלט.

 

לחיפוש בפורומים, ניתן להשתמש ב-Omgili הישראלי. הוא אינו מושלם, אך לעת עתה מציע שירות יחיד מסוגו.

 

חיפוש תמונות

Google Image Serach הוא מנוע חיפוש יעיל יחסית מבחינת הכיסוי שלו, אבל לא תמיד עושה עבודה טובה בארגון התוצאות שהוא מוצא.

 

מנוע חיפוש התמונות של Yahoo! הוא לא רק פחות מרשים מזה של Google, אלא גם מחפש אך ורק בשירות התמונות Flickr השייך לחברה. למרבה המזל, Yahoo! היא גם הבעלים של מותג החיפוש הוותיק AltaVista, ומנוע חיפוש התמונות שהיא מציעה בכתבות av.com הוא שימושי ומפתיע.

 

בין השאר, ניתן ב-AV צלומים בלבד ו/או גרפיקה ו/או אייקונים/באנרים; לחפש תמונות צבע או שחור לבן; לחפש תמונות בגדלים סטנדרטיים כמו 1024x768 או 1920x1440. מצויין בשביל למצוא "טפט" ל-Windows.

 

עוד מנועי חיפוש תמונות ששווה הצצה, למרות שהוא פחות טוב: Visoo.

 

מעשית, הדרך הפשוטה והיעילה לאתר תצלומים - במיוחד כאלה שאינם מוגנים בזכויות יוצרים - היא לחפש בכלי החיפוש המובנים של שירותי תמונות כמו Flickr, PicasaWeb, WebShots וכו'.

  

חיפוש חברתי

גוגל, בתור מנוע החיפוש הפופולרי ביותר, הוא גם זה שהכי נתון למניפולציות. שירותים חברתיים שונים, ומנועי חיפוש "חברתיים" שכוללים התערבות אנושית באמצעות שיתוף גולשים, מצליחים לעיתים לספק תוצאות איכותיות אותם לא תמצאו בגוגל. לא בקלות על כל פנים.

 

המובילים בתחום לדעתנו:

 

StumbleUpon - שירות ה"Site discovery" הזה ניתן לשימוש באמצעות סרגל כלים ייעודי, אבל אפשר גם להשתמש בו לחיפוש פשוט (ישירות מדף הבית). התוצאות שתקבלו יורכבו מאתרים שהומלצו על-ידי גולשים אחרים וילוו בביקורות של אותם גולשים.

 

Del.icio.us - שירות הסימניות החברתי (Social Bookmarks) כולל מנגנון חיפוש פנימי. תוכלו לראות לא רק איזה אתרים מופיעים ב"מועדפים" של גולשים אחרים, אלא אילו מופיעים שם הכי הרבה. בדרך-כלל, זה יעיד על כך שמדובר באתרים שימושיים יותר.

 

Wikia - מנוע החיפוש החברתי הזה, שלאחרונה מלאו לו שנה, הוא מנוע קוד-פתוח שנסמך על המלצות גולשים. עם כ-2.5 מיליון המלצות כאלו, הוא נראה כמו פרוייקט שעשוי להיות ראוי לשמו, מתישהו בעתיד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסמחשבים מחשב חורף עננים
צילום: index open
מומלצים