שתף קטע נבחר

מקצצים: איך עובדים רק ארבעה ימים בשבוע?

מה קורה לקרן הפנסיה או לפיצויי הפיטורים כאשר עוברים לעבוד רק 4 ימים בשבוע, והאם אפשר לקצץ ימי עבודה על חשבון ימי חופש; מדריך

המצב הכלכלי במשק כבר הוביל למכת פיטורים וסגירת מפעלים בישראל. אבל חברות רבות מצאו דרכים יצירתיות על מנת למנוע פיטורי עובדים, ומציעות לעובדים להקטין את היקף המשרה (וכמובן, להפחית את השכר בהתאם).

 

ארבעה ימים: זמן מצויין לסידורים

ארבעה ימי עבודה - טרנד עולמי

 

ההנהלה מציעה לעובדים לעבור למנגנון של שבוע עבודה מקוצר - על חשבון ימי החופשה שלהם, או הפחתת השכר. לכאורה, שבוע עבודה מקוצר יכול להיות פתרון טוב עבור העובדים במפעלים וחברות שנאלצות לקצץ. אבל חשוב לדעת שמודל כזה לא מתאים לכל עובד, ולעתים יש לו השלכות על תנאי העבודה.

 

"רבים מהעובדים שנדרשים להחליט בסוגיה לא מבינים עד תום את מכלול ההיבטים המשפטיים הכרוכים בכך ואת הפגיעה הצפויה בתנאיהם הסוציאליים", אומרת עו"ד קרן אבידן ממשרד אבני, הרצוג, שועלי, אלגז את גורביץ, המתמחה בדיני עבודה. בסיועה של עו"ד אבידן ריכזנו מספר תנאים סוציאליים שעלולים להיפגע מקיצור שבוע העבודה, ואיך להיזהר מפגיעה.

 

מיצוי ימי החופשה: במידה וניצלתם את מכסת ימי החופשה שנצברו לכם, לא ניתן יהיה לקזז לכם ימי חופשה נוספים. משכך, אין לכם אפשרות לעבור למתווה של שבוע עבודה מקוצר על חשבון ימי חופשה.

 

הפרשות לביטוחי מנהלים: אם מקצצים לכם את מספר ימי העבודה במהלך השבוע על חשבון ימי חופשה, השכר לא נפגע ואיתו גם נשמרים התנאים הסוציאליים. אלא שאם מדובר בהפחתה בהיקף המשרה והשכר, קחו בחשבון שהתנאים נפגעים - שכן הזכויות הסוציאליות שלכם נגזרות מגובה השכר.

 

הפרשות לביטוח מנהלים או לקרן פנסיה הינן על פי רוב בשיעור של כ-5% על חשבון העובד, ו-13.33% על חשבון המעסיק. סכומים אלו נגזרים מגובה מהשכר, ולכן הפגיעה בהן תהיה בהתאמה.

 

פיצויי הפיטורים: הסכום שהופרש לכם בגין עבודתכם עד לתקופת ההפחתה - לא נפגע. ההפחתה תשפיע אך ורק על פיצויי הפיטורים שתפרישו אחרי ההפחתה בשכר. קחו בחשבון שאם בהמשך יפטרו אתכם, הפיצויים יחושבו בהתאם לתחשיב מפוצל: השכר ששולם עד למועד ההפחתה, וזה ששולם אחריה.

 

ביטוח לאומי: כמו בפיצויי פיטורים, גם הסכומים המגיעים לכם מביטוח לאומי עקב מילואים, לידה, אבטלה או נכות, נקבעים בהתאם לשכר וישתנו בהתאם לירידה בשכר.

 

דמי האבטלה: אם הארגון לא ישרוד את המשבר וייאלץ לפטר את העובדים, דמי האבטלה המגיעים לכם ישולמו בהתאם לשכר המופחת – ולא בהתאם לשכר הקודם.

 

אובדן כושר עבודה: להפחתה בשכר יש השפעה גם על תגמולי הביטוח שישלמו לכם אם תגיעו, חלילה, למצב של אובדן כושר עבודה בתקופה מסוימת. זאת מאחר שגובה הפיצוי המגיע לכם מחושב על בסיס השכר שקיבלתם בתקופה האחרונה שקדמה לאירוע. הפיצוי יחושב לפי 75% מהשכר המבוטח.

 

תשלום הוצאות נלוות: יש מקומות עבודה המשלמים גם תשלום עבור הוצאות נלוות כגון ביגוד, תוספת שבת, אש"ל, טלפון וכדומה. ככל שהזכויות הנלוות משולמות כנגזרת מהשכר, הפחתת היקף המשרה תפגע ממילא גם בתשלום הנלווים. יחד עם זאת, לרוב הוצאות אלו משולמות במקומות עבודה בהם חל הסכם קיבוצי – שממילא אינו מאפשר לעבור למסלול של 4 ימי עבודה ללא הסכמת הסתדרות העובדים.

 

אי אפשר לכפות קיצוץ

כאמור, לא כולם חייבים להסכים לקיצוץ בשעות העבודה או ימי העבודה. לדבריה של עו"ד אבידן, מדובר באופציה שהמעביד נותן לעובדים כחלק מהקיצוץ שהוא נאלץ לבצע בחברה.

 

"המעביד לא יכול לכפות עליכם לקצץ את היקף המשרה, ומשכך אתם לא חייבים להמשיך לעבוד במשרה מופחתת", מציינת עו"ד אבידן. "המעסיק אינו יכול להפחית את השכר שלכם ללא הסכמתכם. אם סירבתם, המעביד צריך לפטר אתכם ולשלם לכם את מלוא הזכויות הסוציאליות. בהתאם, אם המעסיק לא פיטר אתכם אבל בכל זאת הורה לכם להפחית את שעות העבודה, מדובר בהרעת תנאי העבודה ואתם זכאים להתפטר כדין מפוטרים ולקבל את כל הזכויות המגיעות למפוטרים".

 

הכתבה המלאה התפרסמה במגזין "ממון"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחליף לפיטורים: עוברים לעבוד ארבעה ימים
צילום: צפריר אביוב
מומלצים