שתף קטע נבחר

המשטרה למרזל: לא תוכל להיכנס לאום אל פאחם

בנימוק של "חשש ממשי לפגיעה בשלום הציבור" - הורתה המשטרה לאיש הימין שלא להיכנס לעיר שבה הוא אמור לשבת באחת הקלפיות. מרזל: "יום שחור לדמוקרטיה הישראלית". ב"איחוד הלאומי" הודיעו: ח"כ אריה אלדד בדרכו לעיר, כמחליף

המשטרה הודיעה הבוקר (יום ג') לאיש הימין ברוך מרזל כי הוא מנוע מלהיכנס לאום אל-פאחם ולכהן כיושב ראש קלפי מספר 12 בבית הספר אלראזי. הנימוק שניתן להחלטה: ידיעות מודיעיניות לפיהן יש חשש ממשי לפגיעה בשלום הציבור. את ההחלטה קיבל מפקד המחוז, ניצב שמעון קורן. אנשי "האיחוד הלאומי" החליטו לשגר לעיר את ח"כ אריה אלדד, כממלא מקומו של מרזל בקלפי.

 

ניצב קורן אמר בכניסה לעיר: "החלטתי על רקע מידע מודיעיני מאומת המדבר על צפי לפגיעה בחיי אדם, שלא לאפשר את כניסתו של מרזל. ההחלטה התקבלה על בסיס הערכת מצב שקוימה, בין היתר, עם השב"כ.

 

מי שמסר את ההודעה למרזל במחלף ברקאי שעל כביש 65, טרם שהגיע לעיר, הוא מפקד מרחב העמקים, תת ניצב זהר דביר.

 

בתגובה להודעת המשטרה אמר מרזל ל-ynet: "מדובר ביום שחור לדמוקרטיה הישראלית. משטרת המחוז הצפוני מודה היום בצורה מפורשת שהיא אינה שולטת בעיר אום אל-פאחם".

 

"יש כאן כניעה לבריונות ולהסתה ומסר לתושבי אום אל-פאחם להמשיך להתפרע. ברגע שאני אקבל את ההודעה - אשקול את צעדיי המשפטיים. המשטרה נכנעה לבריונים. מה שהם מסוגלים לעשות למתנחלים ולחרדים הם לא מסוגלים נגד קבוצה של בריונים, וזה מאוד מצער", סיכם מרזל.

 

מאוחר יותר דווח כי ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) ייפגש תחנת המשטרה בוואדי ערה עם ניצב קורן. אלדד צפוי להחליף את מרזל כיושב ראש ועדת הקלפי באום אל-פאחם, וכעת בודקים בוועדת הבחירות אם אדם המתמודד לכנסת יכול לכהן כיושב ראש ועדת קלפי. במשטרה אמרו כי בניגוד לפרסומים, היא לא תמנע מאלדד להגיע לכל יישוב כרצונו, משום שזכותו לעשות זאת מתוקף היותו חבר כנסת.

 

ראש עיריית אום אל-פאחם, השייח אחמד אגברייה, קיבל את ההודעה מהמשטרה ומיהר להודיע על כך לציבור המפגינים בצומת, מהם ביקש להתפזר ולשוב לביתם. "אנחנו שמחים על ההחלטה, זאת ההחלטה הנכונה ולכך ציפינו", אמר. "אנחנו לא אנשים שמחפשים בלגאן ולא רוצים פרובוקציה באום אל-פאחם. שערי העיר פתוחים לכולם, אבל לאנשים כמותו שמבקשים לאיים ולהציג עצמם כגיבורים אנחנו אומרים לא". 

 

על טענת מרזל כי המשטרה חוששת מתושבי אום אל-פאחם ונכנעה ללחצים שהפעילו, אמר אגברייה: "המשטרה לא נכנעה, אנחנו לא אנשים שמאיימים. אנחנו עובדים עם המשטרה בשיתוף פעולה מלא".

 

המחאה התחילה בבוקר

בשעת בוקר מוקדמת הגיעו עשרות תושבי אום אל פאחם לכניסות לעיר, בניסיון שלא לאפשר את כניסתו של מרזל לקלפי. למקום הגיעו גם כוחות גדולים של משטרה בפיקודו של מפקד המחוז הצפוני.

 

"אחד שבא לבית שלנו לעשות כאן בלאגן - על גופתנו הוא ייכנס", אמר ל-ynet חבר מועצת העיר, חאלד מחמוד. גם יושב ראש חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, ומועמדים נוספים לכנסת מטעם הרשימה הגיעו לצומת הכניסה לעיר.


מכונית של משקיפים יהודים בכניסה לעיר (צילום: ג'ורג' גינסברג)

   

"מרזל מבקש לקעקע את זכות הקיום של האוכלוסייה הערבית, ולצערי כל התמונה בישראל שנסחפת ימינה נותנת לגיטימציה ל'פאשיסטונים' כאלה", אמר עפאו אגברייה, מועמד מטעם חד"ש ותושב העיר. ח"כ ברכה קרא לערבים להצביע: "התגובה לפרובוקציה של מרזל היא בהעלאת אחוז ההצבעה. זו התשובה הכי קולעת למטרה שהוא שם לעצמו - לפגוע בבחירות ולייצר כדור מתגלגל לכל המגזר הערבי".

 

ראשוני המתנגדים להגעתו של מרזל לעיר הגיעו לצומת הכניסה הראשי כבר ב-6:00. הם החלו לבדוק את כלי הרכב שנכנסו לתחומי העיר. אחד מכלי הרכב, ובו משקיפים המתגוררים באחת ההתנחלויות, נחסם בידי המפגינים ולאחר עימות קצר - פינו אותם השוטרים לתחנת המשטרה הסמוכה.  

  

"חבל שלא הפעילו את החוק נגד גזענות"

לצומת הגיע גם יו"ר בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה: "הייתי מקווה שלא לבוא לכאן אם היו מפעילים את החוק נגד גזענות ולא משאירים אותו דיו על נייר. אני קורא לציבור, גם הערבי וגם היהודי - אנחנו נמצאים במצב מיוחד של התגברות הפאשיזם וניסיון להוציא אותנו מחוץ לכנסת. צאו להצביע, אי הצבעה תחליש אותנו".

 

"אנחנו לא אנשים שמחפשים חיות טרף, יהודים או לא יהודים, אבל למרזל לא ניתן להיכנס ואם יתגנב פנימה - זה יסכן אותו, את המשטרה ואת האנשים". אמר יו"ר תנועת בני הכפר, רג'א אגברייה.

 

בין המפגינים עמדו גם קומץ יהודים שהגיעו כדי להביע סולידאריות עם

המתנגדים לכניסתו של מרזל לאזור. אחת מהן, שהגיעה עם חברתה מתל אביב, אמרה ל-ynet: "הבעיה של הפאשיזם המתפשט היא לא בעיה רק של תושבי אום אל- פאחם, היא בעיה גם שלי, ולכן הגעתי לכאן הבוקר".

 

בשבוע שעבר הזהיר היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בפנייה דחופה ליו"ר ועדת הבחירות, השופט אליעזר ריבלין, כי הערכות השב"כ והמשטרה צופות התפרעויות שיש בהן פוטנציאל לפגיעה בחיי אדם, אם ייכנס מרזל לקלפי באום אל-פחם - וביקש למנוע זאת. בתגובה, כתב השופט ריבלין כי בסמכותו להורות רק על דחיית פתיחת קלפי או על הפסקת הצבעה וחידושה, וגם זאת - רק בערב יום הבחירות או ביום הבחירות עצמו.


פורסם לראשונה 10/02/2009 07:28

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס וקובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפגינים בכניסה לעיר
צילום: ג'ורג' גינסברג
צילום: אלכס קולומויסקי
מרזל. מנוע כניסה
צילום: אלכס קולומויסקי
מפקד מחוז הצפון בכניסה לעיר
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים