שתף קטע נבחר

הבחירות בהתנחלויות: לא רק "דרבי כתום"

סבב שיחות עם מצביעים בהתנחלות גינות שומרון מעלה כי בחירות 2009 מהוות עבורם יותר מ"דרבי כתום" בין האיחוד הלאומי לבית היהודי - יש ביניהם תומכים כמעט לכל מפלגה, אפילו מרצ וחד"ש

מצביעי הימין הדתיים - כך נראה - מעולם לא היו מפוצלים כל-כך. במפלגת הבית היהודי מגדירים את בחירות 2009 "מלחמת תרבות על דמותה של הציונות הדתית". מבחינת האיחוד הלאומי, מדובר בעיקר במלחמה על ארץ ישראל, ולעתים נראה שהניצחון ב"דרבי הכתומים" חשוב לשתי המפלגות כמעט כמו חציית אחוז החסימה. ומה עם יתר המפלגות בימין? ביקור בקלפי בגינות שומרון מלמד על פיצול רחב יותר של קולות המתנחלים, מהאיחוד הלאומי דרך הליכוד ואפילו עד מרצ וחד"ש, אף שאיש מהתושבים אינו מוריד את דגל ארץ ישראל מראש סדר היום.

 

 

"חשבתי להצביע ירוקים, בגלל הסביבה, או למפלגה אחרת בגלל מצב הכלכלה, אבל הכי חשוב זה שלא יפנו אותנו מכאן", מסביר תושב ההתנחלות, אורלב תם. למרות השם הפרטי המחייב, הוא נותן את קולו דווקא לליכוד ולא לזבולון אורלב מהבית היהודי, ומסביר: "אני לא מאמין שתהיה קואליציית ימין, כי אם לביבי היתה שפה משותפת עם המפלגות שמימינו - לא היתה התנתקות. בממשלה הבאה תשב העבודה ואולי גם קדימה, ולכן אני מעדיף לחזק את הליכוד שירכיב אותה ולא את האיחוד הלאומי או הבית היהודי שיצווחו מספסלי האופוזיציה ולא ישפיעו על כלום". ומה עם ישראל ביתנו? "ליברמן זה אסון", הוא קובע, "אותו אני מאוד מעריך, אבל מספר שתיים שלו זה עוזי לנדאו שזיגזג מהליכוד. אני לא יכול להצביע לאדם כזה. זה בדיוק כמו שרון. הליכוד מבחינתי זו ברירת מחדל".


מצביעים בקלפי בגינות שומרון (צילום: קובי נחשוני)

 

אבל יש גם מי שמצביע לליברמן, וכן - גם הוא מתוך דאגה לשלמות ההתיישבות ביהודה ושומרון. "רק לו יש תכנית מסודרת של מה שצריך לעשות במדינה", מסביר יורי. "חילופי השטחים והאוכלוסיה זו התוכנית המדינית הממשית היחידה שנמצאת על סדר היום, ויכולה לתת מענה לכל הבעיות. זה לא כמו המצע התלוש של לבני וביבי, וכמובן - רק ליברמן מבין ערבית". כשהנואם האלמוני לכאורה מסיים את דבריו הוא גם מציג את עצמו: יורי גולדשטיין, מספר 22 בישראל ביתנו. "מלכתחילה לא תכננתי להיבחר לכנסת, אבל איך שזה נראה עכשיו, אולי זה יקרה", הוא חותם באופטימיות.

 

"הבית היהודי? הם 'דתיי-מחמד'"

גולדשטיין אינו התושב היחיד שהוא גם מתמודד לכנסת. המוכרים יותר הם משה פייגלין מהליכוד וד"ר מיכאל בן ארי מהאיחוד הלאומי, שגרים גם הם בגינות שומרון. הפעילים בדוכנים סביב הקלפי מספרים כי מפלגותיהם הן הפייבוריטיות ביישוב, בלי קשר למועמדים השכנים.

 

רחל, שנכנסה לקלפי כשהיא מלווה בשתי בנותיה הקטנות, החליטה מה תצביע רק מאחורי הפרגוד. "האיחוד הלאומי מייצגים הכי טוב גם את ארץ ישראל וגם את נושאי הדת", היא הסבירה כעבור כמה דקות את הבחירה. "רציתי להצביע ליכוד כדי לחזק את נתניהו בעקבות הסקרים האחרונים, אבל בעלי אמר שצריך להצביע למפלגה דתית". ומה עם הבית היהודי? "הם עצבנו אותי עם הפשרנות שלהם. הם לא חד-משמעיים כמו האיחוד הלאומי, ואין להם קו ברור. הם נראים לי 'דתיי מחמד' שרוצים רק להיות נאהבים על כולם".

 

ריי רובלין, מתומכי הבית היהודי ויו"ר מטה המפלגה ביישוב, סבור אחרת: "על פי שיטת הממשל בארץ, אם אתה באופוזיציה אין לך השפעה על המהלכים היומיומיים - לא בממשלה ולא בחקיקה", הוא אומר. "ולכן אם אתה פחות או יותר בדעות של הממשלה - חשוב להיות שם כדי להשפיע. מצד שני, הדרך היחידה לעשות זאת היא להיות עצמאי - בתוך הקואליציה. בליכוד אי אפשר להיות כזה כי אז אתה נחשב 'מורד', באיחוד הלאומי אתה בחוץ ולא משפיע בכלל. נשאר רק הבית היהודי".

 

רובלין מדגיש כי גם מבחינתו, נושא ארץ ישראל וההתנגדות לעקירת יישובים חשובים מאוד, אך דווקא בשל כך, מניפה מפלגתו שני דגלים נוספים - יהודי וחברתי. "אחת הסיבות שהפסדנו בחלק מהמערכות זה בגלל חוסר היכולת להשתלב ולהשפיע. אנחנו צריכים להיות יותר מחוברים לעם, ואז גם ארץ ישראל תישמר".


בני רז (משמאל) ואסי לוי עם כרזות של מפלגותיהם (צילום: קובי נחשוני)

 

ממולדת - למרצ

גם בני רז, שתולה מחוץ לקלפי, תחת גשם כבד, שלטים של תנועת השמאל "בית אחד", מתנגד לפינוי השטח. בעבר תמך במולדת, ודווקא כשחצה את הקו הירוק באמצע שנות ה-90 ועבר להתגורר בגינות שומרון, חצה את הקווים גם פוליטית, לכיוון ההפוך, והחל להצביע מרצ.

 

"אני פועל לפינוי מרצון של הבתים - אבל לא של המקום", הוא מסביר. "צריך שהממשלה תקנה את בתי התושבים פה אבל תמשיך להחזיק בשטח עד להסכם קבע עם הפלסטינים. כך לא נהיה פה בני ערובה של אף אחד".

 

 לטענתו, אף ששירת בעבר בסיירת שקד, בשב"כ ובמוסד, ביישוב מכנים אותו "נטע זר, מאוס, בוגד, הזוי ופאשיסט", אבל מסתבר שהדעות לגביו בכל זאת חלוקות.

בעוד שיו"ר סניף הליכוד המקומי, דובי קוזול, שעושה מחוץ לקלפי נפשות למפלגתו, אומר ש"עוד מעט בני יגיד שהוא היה גם באלטלנה", טוען סגן ראש המועצה המקומית מטעם הליכוד, אסי לוי, כי מדובר ב"מלח הארץ", ומגלה כי יש עוד כמה משפחות ביישוב שבאופן מסורתי מצביעות למרצ ואפילו לחד"ש, "ואף אחד לא שורף להן את המכונית".

 

ויש גם הצבעת מחאה מקורית בהתנחלויות בבחירות 2009, בחיפוש המסר שעל פתק ההצבעה במקום במצע המפלגה. אחד התושבים התבונן שעה ארוכה על הלוח התלוי בקלפי, וגילה: "אני ממש מתלבט בין חי, זך ואמת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גינות שומרון, היום
צילום: קובי נחשוני
מומלצים