שפל של שש שנים בגירעון המסחרי בארה"ב
הגירעון המסחרי בארה"ב צנח בחודש דצמבר 2008 ב-4% ל-39.9 מיליארד דולר, לעומת 41.6 מיליארד דולר בנובמבר. ב-2008 כולה התכווץ הגירעון המסחרי זו שנה שנייה ברציפות
הגירעון המסחרי בארה"ב צנח בחודש דצמבר 2008 ב-4% ל-39.9 מיליארד דולר, לעומת 41.6 מיליארד דולר בנובמבר. מדובר ברמה הנמוכה ביותר שרשם הגירעון המסחרי בארה"ב מזה כמעט שש שנים, בעקבות הירידה בביקוש לייבוא על רקע המיתון. על כך דיווח היום (ד') משרד המסחר האמריקני.
כלכלנים העריכו לפני הפרסום כי הגירעון המסחרי יהיה נמוך מעט יותר - ויעמוד על 36 מיליארד דולר.
בשנת 2008 כולה התכווץ הגירעון המסחרי ב-3.3% ל-677.1 מיליארד דולר. מדובר בשנה השנייה ברציפות בה נרשמת ירידה שנתית בגירעון המסחרי, לאחר חמש שנים רצופות בהן שבר הגירעון שיאים. כלכלנים צופים כי השנה תירשם ירידה חדה יותר בגירעון המסחרי בארה"ב.
צמצום הגירעון המסחרי (מאזן סחר שלילי - שבו היקף הייצוא מהמדינה קטן מהיקף הייבוא אליה) הוא לכאורה חיובי. עם זאת, בהקשר הנוכחי הדבר מלמד על חולשה כלכלית בארה"ב ובעולם ועל ירידה בביקושים מצד הצרכנים, ונובע בין השאר מירידת מחירי האנרגיה ומירידה בהיקף הסחר העולמי - בצל המשבר.
הגירעון של ארה"ב עם קנדה צנח ב-17.6% ל-2.8 מיליארד דולר בדצמבר, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 1999. הגירעון עם האיחוד האירופי גדל ב-24.5% לרמה של 7 מיליארד דולר, והגירעון עם מקסיקו גדל ב-16.1% ל-4.1 מיליארד דולר.
צניחה בייצוא הסיני ובחשבון הנפט
הגירעון המסחרי הרגיש פוליטית עם סין המשיך לגדול ב-2008, והגיע ל-266.3 מיליארד דולר - הגירעון המסחרי הגדול ביותר שנרשם אי פעם עם מדינה אחת.
עם זאת,הייצוא הסיני אינו חסין בפני השפעות המיתון - מנתוני מינהל המכס הסיני עולה כי הייצוא מהמדינה צנח בינואר השנה ב-17.5% ב-2008 לעומת החודש המקביל אשתקד - הירידה החודשית החדה ביותר מזה יותר מעשור, ובהמשך לירידה של 2.8% בדצמבר.
העודף המסחרי של סין עדיין נותר גבוה, ועמד בחודש שעבר על 39.1 מיליארד דולר, עלייה של 102% לעומת החודש המקביל אשתקד, בעיקר בגלל ירידה חדה עוד יותר של 43.1% בייבוא.
הייצוא האמריקני ירד ב-6% בדצמבר ל-133.8 מיליארד דולר, ירידה חודשית חמישית ברציפות. הייבוא ירד ב-5.5% ל-173.7 מיליארד דולר. חשבון הנפט המיובא צנח ב-6.7% ל-22.3 מיליארד דולר, הרמה הנמוכה ביותר מזה 22 חודשים, על רקע המשך הצניחה במחיר הנפט. יבוא כלי הרכב וחלקי החילוף צנח בדצמבר ל-14.9 מיליארד דולר, הרמה הנמוכה ביותר מאז מאי 1999.