שתף קטע נבחר

מכתב גלוי לספקיות האינטרנט: היו שקופות

חברות האינטרנט חייבות להתחיל לפעול בשקיפות לגבי מדיניות הגבלת התעבורה שלהן, כדי שהלקוחות יוכלו לבחור בצורה מושכלת יותר את ספק השירות האופטימלי לצרכיהם

אני חושב שאפשר להגדיר אותי כמשתמש אינטרנט כבד. אני נוהג לצפות באופן קבוע בשידורי רשת באיכות HD, להוריד משחקים מלאים דרך שירות Steam, לשחק ברשת דרך קונסולות משחק ועוד. חיבור האינטרנט בביתי פועל 24-7, ובמשך לא מעט שעות מגרד את הקצה העליון של רוחב הפס שלי, חמישה מגהביט לשניה.

 

זה לא אנחנו, זה אתה

אלא מה, בשבועות האחרונים התחלתי להרגיש האטה רצינית בשירותים מסויימים. פתאום הורדות שרצו לי עד היום ב-580 קב"ש (קצת יותר ממגה בכל שתי שניות) ירדו לקצבים מבישים של פחות מקילובייט אחד בודד (קצת יותר מ-17 דקות להורדת מגה של מידע). טלפון מהיר לשירות הטכני של החברה, בדיקת מהירות סטנדרטית, ונציג התמיכה הודיע לי שהבעיה לא אצלם, אלא אצלי או אצל השירותים האיטיים.

 

מכיוון שאני מבין דבר או שניים באינטרנט, וביררתי אצל חברים בספקיות אחרות שכן הצליחו להוריד במהירויות תקינות, הבהרתי לנציג שהבעיה, כנראה, דווקא כן אצלם. הוא התעקש שלא, ואז גמגם משהו על זה שאולי כדאי לי לעבור ל"חבילה לגיימרים", שעלולה לשפר את המצב.

 

ואכן, הפלא ופלא - החבילה המשופרת, שהוסיפה לי עוד חצי שנה להתחייבות עם הספקית שלי (לשם ההגינות כדאי לציין שהיא דווקא לא הוסיפה למחיר החודשי) הצליחה לסדר את הבעיה, והמהירויות המקוריות חזרו. הבעיה לא אצל הספק? תלוי לכמה זמן אתם מוכנים להתחייב, וכמה אתם מוכנים לשלם.

 

מהי חבילת הגיימרים?

חבילת הגיימרים, תרופת הפלא של הספקיות ללא מעט לקוחות שסובלים מבעיות מהירות, אמורה בפועל לתת תיעדוף מסויים למנוייה בתעבורה לחו"ל, אך החברות לא בדיוק מפרטות מה התעדוף, איך הוא עובד, למי באמת כדאי לעשות אותו וכדומה. שקיפות בשירות? עזבו אתכם, תגידו תודה שזה עובד ותשתקו.

 

חוסר השקיפות הזה לא מתחיל בחבילת הגיימרים המסתורית, אלא הרבה קודם: במדיניות הגבלת התעבורה של ספקיות האינטרנט. באופן רשמי, כל הספקיות מצהירות שהן לא מבצעות שום צורה של הגבלת תעבורה, ושהאינטרנט בארץ ניטרלי וחופשי לחלוטין. גולשים רבים, לעומת זאת, טוענים שבארץ מבוצעת הגבלה רבה, שבאה לידי ביטוי בהגבלת מהירות לתוכנות שיתוף קבצים ושירותים אחרים הזוללים לספקיות את רוחב הפס.

 

אין ביכולתי לקבוע מי צודק, והאם הספקיות חוסמות או שמא הגולשים פרנואידים. אני כן יכול להסיק שבשוק האינטרנט המקומי קיימת היום חשאיות כמעט מוחלטת לגבי העניין - אף אחד, חוץ מהקברניטים של הספקיות, לא יודע מה קורה באמת. האם מישהו מוגבל במהירות, מתי ואיך. ידוע רק שבין ספקיות שונות יש הבדלים ממשיים במהירות ההורדה בשירותים הרגישים, ושפתרונות כמו חבילת הגיימרים פותחים לא אחת נתיב מהיר יותר לגלישה.

 

שירות לזללני רשת

כשהתחברתי לספק השירות הנוכחי שלי הצהרתי בפני איש המכירות באופן חד משמעי שאני משתמש כבד. אני צורך את האינטרנט שלי בכמויות, ומצפה שהוא יעבוד במהירות עליה אני משלם. אין לי גם בעיה, במידת הצורך, לשלם יותר על התענוג. אם הספקית שלי תבוא בצורה בהירה ותגיד, "תשמע, ארז, אתה מוריד המון, פי כמה מגולש ממוצע,

אז אנחנו רוצים שתשלם על מנוי מיוחד לזללני רשת כמוך", סביר להניח שאסכים לעשות זאת.

 

רוב ספקיות האינטרנט כוללות כיום, בתנאי השירות שלהן, הגבלת גלישה חודשית של כמה גיגות בודדות - אך אף אחת מהן לא אוכפת את ההגבלה באופן ישיר, ולא מספקת פתרון לגולש שרוצה, במוצהר ומראש, לצרוך יותר ממה שכביכול מוקצה לו.

 

המצב היום הוא בלתי אפשרי. גולשים רבים מרגישים שהם נדרשים לשלם על שירות שלא ברור מה כולל בתוכו, והאם מחר תוגבל מהירות ההורדה מהשירות האהוב עליהם. גם נציגת השירות הנחמדה שעזרה לי בהתחברות לחבילת הגיימרים לא ממש ידעה לענות לי, כששאלתי אם יש הגבלת גלישה מסויימת, ורק גמגמה ואמרה שהיא לא כל כך יודעת מה מדיניות החברה בנושאים אלה.

 

היו שקופות

אסיים בעצה קטנה לספקיות: בתקופה בה ניטרליות הרשת עולה לדיון ציבורי ברחבי העולם, וחברות אינטרנט ענקיות נקנסות על כך שהגבילו מהירויות, זה הזמן להצהיר באופן ברור מה המדיניות שלכן - וגם לספק הוכחות לעניין.

 

השתמשו בבדיקות לא תלויות, בצעו בדיקות מהירות קבועות בשירותים רגישים וחשפו בפני הגולשים שלכן את התוצאות - כדי שאלה יבדקו ויחליטו מי הספקית שהכי מתאימה לצרכיהם. דאגו שנציגי השירות יבדקו תלונות באופן ספציפי, ולא ישליכו באופן אוטומטי כמעט את הבעיות על המשתמשים, ופרסמו בגלוי את המדיניות.

 

עד שתעשו זאת אני, ועוד גולשים רבים כמוני, ימשיכו להתפלל כל יום לפני שהם מתחילים להשתמש ברשת - שהפעם, היא תעבוד כמו שצריך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הסיבים אופטיים, אבל האם האינטרנט מהיר?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים