שתף קטע נבחר
 

שלמה מעוז: בנק ישראל מדפיס כסף

הכלכלן הראשי של אקסלנס-נשואה טוען שהחלטת בנק ישראל לרכוש אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך היא עקיפה של החלטת ממשלה מלפני כ-25 שנה, שאסרה על הדפסת כסף. לדבריו, מדובר בצעד "חוקי אבל מסריח"

החלטת בנק ישראל לרכוש אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך היא בעצם הדפסת כסף, בהליך שעוקף החלטת הממשלה מלפני כ-25 שנה. כך טוען שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס-נשואה, בתגובה למהלך החדש של הבנק המרכזי שהחל היום (ג'). "הדפסת הכסף היא חוקית, אך מסריחה", אמר מעוז.

 

לדברי מעוז, החלטת הממשלה מ-1985 אסרה על הדפסת כסף, במסגרת התכנית לבלימת האינפלציה התלת-ספרתית (שגם הולידה את השקל החדש, שהיה שווה ערך ל-1,000 שקלים או 10,000 לירות ישראליות - המטבע החוקי עד 1979). אלא שלטענתו, הבנק המרכזי מנצל פירצה בהחלטה, שמאפשרת לו לרכוש את האג"ח הממשלתיות ולעקוף אותה.

 

מעוז מציין כי גם החלטת הבנק מלפני כשנה לרכוש מדי יום 25 מיליון עד 100 מיליון דולר תמורת מטבע ישראלי היא למעשה הדפסת כסף, אבל צעד זה נראה לו לגיטימי יותר, כי יש לו כיסוי בנכסים של מעצמה מערבית. לדבריו, רכישת האג"ח היא של נכס ישראלי, כך שהצעד הזה הוא למעשה הדפסת כסף ישראלי טהור.

 

ההשקעות בירידה בגלל המיתון העולמי

מעוז גם טוען כי בנק ישראל החל להגביר בעקיפין את הדפסת הכסף בשנים האחרונות בהחלטתו לצמצם את היקף הנפקות המק"מ שלו. לדבריו, גם האוצר איננו טומן את ידו בצלחת ותורם בעקיפין להדפסת הכסף דרך הגירעון התקציבי התופח מחודש לחודש. זאת, בכך שהוא מממן אותו במשיכות יתר מהמערכת הבנקאית ומבנק ישראל, במקום באמצעות גיוס הון.

 

מעוז לא מקבל את המטרה המוצהרת של בנק ישראל להביא באמצעות רכש האג"ח הממשלתיות להורדת הריבית וכן להפחתה של מחיר ההון המיועד להשקעה במשק. לדבריו, ההשקעות במשק הישראלי בירידה לא בגלל מצבו, אלא בהמשך לירידת הביקוש לסחורות בעולם ונסיגת הסחר העולמי ב-2%, כשקצב צמיחת התוצר העולמי שואף לאפס.

 

"עם כל הכבוד לבנק ישראל", אומר מעוז, "הוא לא יכול לעודד גידול בהשקעות בהיעדר ביקוש בעולם, שנמצא בשפל הגרוע ביותר שידע ב-3 הדורות האחרונים. כלומר, גם אם הריבית לטווח ארוך תרד כפי שבנק ישראל מבקש, אין סיבה להשקיע במשק הישראלי, כמו גם בחו"ל כל עוד שני שלישים מהעולם נמצאים במיתון".

 

מבנק ישראל נמסר בתגובה כי "החוק לריסון האינפלציה עליו מסתמך מעוז אוסר על בנק ישראל רק להלוות כסף לממשלה ולרכוש את האג"ח שלה בשוק הראשוני, של ההנפקות, אך לא במסחר הרגיל בשוק המשני. בבנק מציינים כי הנגיד סטנלי פישר, לא היה פועל בניגוד לחוק הזה, כי הוא מכיר מזמן אותו ואת משמעויותיו. שכן, פישר עצמו היה מעורב אישית בהכנת החוק, כשליח ממשל ארה"ב, שהגיע לארץ לסייע לממשלת ישראל בייצוב המשק והוצאתו מהאינפלציה התלת-ספרתית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלמה מעוז כלכלן ראשי אקסלנס
מומלצים