שתף קטע נבחר

"ינואר השחור" של הבורסות הערביות במפרץ

הבורסות הערביות במפרץ התחילו את שנת 2009 בירידות חדות. הבורסה היחידה שלא ירדה היא זאת של ערב הסעודית. הבורסה בקטאר צנחה ב-23.7% והבורסה בכוויית ירדה ב-13.1%

פתיחה קודרת לשוק ההון הערבי: הבורסות בנסיכויות הנפט של המפרץ הפרסי פתחו את השנה בירידות חדות. הירידה החדה ביותר נרשמה בבורסה של קטאר (23.7%), הבורסה הכוויתית הפסידה 13.1% ואילו הבורסה הזעירה של מסקט בסולטנות עומאן איבדה 11.5% מערכה.

 

השכנה הגדולה של הנסיכויות, לעומתם, סובלת פחות מהמשבר הכלכלי: הבורסה הסעודית, הגדולה ביותר בעולם הערבי, רשמה בחודש שעבר עלייה של 1.4%.

 

הירוקים של השכן: משבר כלכלי גם בטורקיה 

הירוקים של השכן: אסד מהדק את החגורה 

ירידה בייצוא התעשייתי למדינות ערב

 

מכה כואבת למשקיעים בבחריין

בחריין, שבשנים האחרונות מיצבה את עצמה כמרכז פיננסי אזורי וקראה תיגר על מעמדה של אמירות דובאי, הושפעה קשות מהמגמות העולמיות. שוק ההון הבחרייני במנאמה, בירת בחריין, המשיך לסבול בינואר מלחצי מכירה בכל החברות הרשומות בה והיא נסגרה בירידה חודשית של 8.3%.

 

הדו"חות הכספיים שפירסמו חלק ניכר מהחברות הבחרייניות מצטיירת תמונה של האטה ברורה ברווחיות. המגזר הפיננסי המקומי ספג הפסדי הון אדירים כתוצאה מבעיות בהשקעות. שערי מניות הבנקים צללו; מניית בנק אלאהלי, לדוגמא, ירדה בינואר בכ-29% ואילו מניית בנק את'מאר צנחה ב-27%.

 

הירידות הקשות אינן מנת חלקם של הבנקים בלבד: ענף הבנייה הבחרייני נקלע גם הוא לקשיים. כך, לדוגמה, הפסידה מניית חברת הבנייה נאס בחודש שעבר 28% מערכה. הירידה הייתה תוצאה של הודעה על ביטול פרויקטים רבים ובראשם פרויקט התיירות והנדל"ן "סלאם", שחברה מדובאי תככנה להקים בהשקעה של מיליארד דולר.

 

אין בשורה חדשה בפברואר

נתוני חודש פברואר אינם מלמדים עד כה על שינוי במצב בשוקי ההון של מדינות המפרץ. עם זאת, שיעורי האינפלציה שהאמירו בשנים האחרונות התמתנו והבנקים המרכזיים מפחיתים את הריבית. הבנק המרכזי של כווית צפוי בקרוב להכריז על הורדת ריבית מ-3.75% ל-3.25%.

 

סך כל שווי המניות הנסחרות בשבע הבורסות של שש מדינות המפרץ הגיע במחצית חודש פברואר ל-518 מיליארד דולר, כשמכפיל הרווח הממוצע לכל הבורסות הוא 8.3.

 

החברה בעלת השווי הגבוה ביותר היא ענקית התעשיות הסעודית סאבכ, עם שווי שוק של 39.4 מיליארד דולר. תשואת הדיבידנד של החברה עומד על 5.3% ומכפיל הרווח לשנת 2008 הוא 6.7.

 

העתיד קודר לא פחות

ניתן להעריך כי שנת 2009 לא תיטיב עם שוקי ההון במדינות המפרץ. מעבר להשלכות המשבר הפיננסי העולמי, יש לזכור כי מצב הרוח של המשקיעים נקבע במידה רבה על פי מחירי הנפט. ימי הבום של הכנסות הנפט מהשנה שעברה חלפו בלי שוב. ניתן לצפות, אמנם, כי מחירי הנפט יתאוששו בהמשך השנה אך הם יישארו עדיין רחוקים מרמות השיא של 2008. במצב דברים שכזה סביר כי שוקי ההון הערביים ימשיכו לדשדש.

 

גיל פיילר הוא מנכ"ל חברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים