שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מיליון וחצי שקל קנס למפעל שהסריח

תושבים התלוננו כי מפעל פרוטרום שבמפרץ חיפה גורם למטרדי ריח קשים. בדיקות של המשרד להגנת הסביבה אימתו את הטענות ונגד המפעל ומנהליו הוגש כתב אישום וצו סגירה. אך במסגרת הסדר טיעון הוחלט לקנוס אותו במיליון וחצי שקלים, ולמחוק מכתב האישום את מנהלי המפעל

מפעל התמציות פרוטרום יצר במשך שנים מטרדי ריח קשים וגרם סבל רב לתושבי מפרץ חיפה. לאחר שלא טיפל במפגעים כנדרש הגיש המשרד להגנת הסביבה נגד המפעל כתב אישום וצו סגירה שיפוטי. השבוע הורשע המפעל בהפרת החוק למניעת מפגעים ובמסגרת הסדר טיעון, שאושר בבית משפט השלום בקריות, נקנס במיליון וחצי שקלים.

 

פרוטרום עוסקת בייצור חומרי גלם ותמציות טעם וריח לתעשיית המזון. במשך שנים התרבו תלונות של תושבים שטענו כי המפעל גורם למטרדי ריח קשים. המשרד בדק את התלונות על ידי גורמים מקצועיים, ושלח למקום גם צוות מריחים. התלונות נמצאו מוצדקות ומקור הריחות אכן היה המפעל.

 

המפעל התבקש על ידי המשרד לטפל במפגעים, ומשלא עשה זאת, במרס 2008 הוגש נגדו כתב אישום. במאי אותה שנה הגיש המשרד גם צו סגירה מנהלי נגד המפעל, כל עוד הוא אינו עומד בתנאי הרישיון שלו וממשיך לגרום למטרדי הריח.

 

בפרוטרום אומרים כי העדיפו שלא לנהל תביעה משפטית ארוכה ומורכבת ופנו לאפיק של הסדר טיעון. במסגרת הסדר הטיעון הודה המפעל במיוחס לו בכתב האישום, התחייב לבצע הסדרה מלאה של כל מפגעי הריח בתחומו, ולהשקיע מיליוני שקלים בהסדרה של המפגעים הנוצרים עקב פעילותו. כמו כן נגזר עליו הקנס האמור.

 

אך מנהלי המפעל בכל זאת זכו להקלה משמעותית: בכתב האישום המקורי מוזכרים שלושה מהם כמשיבים - המנכ"ל אור יהודאי, סמנכ"ל הפיתוח העסקי יונתן גליקמן ועודד עמית. על פי הסדר הטיעון, יהודאי וגליקמן יימחקו מכתב האישום הפלילי, ואילו עמית יודה במיוחס לו, יימצא אשם - אך ללא הרשעה - ויבצע 120 שעות של עבודה לטובת הציבור. 

 

המפעל יפסיק לייצר חומרים מסריחים

בתוך כך ובאותו עניין, המפעל הגיע להסדר פשרה במסגרת תביעה שהוגשה נגדו, ובקשה להכיר בה כתביעה ייצוגית. במסגרת הסכם הפשרה, ומבלי להודות או להכיר בטענות שהועלו נגדו, ישלם המפעל לתובעים 775 אלף שקלים.

 

כמו כן התחייב המפעל להפסיק ולייצר במפעל במפרץ חיפה 10 חומרים "בעלי פוטנציאל ריח חזק" תוך חצי שנה, ועוד שישה חומרים בטווח של שנה וחצי. עוד התחייב המפעל כי החל מינואר 2013 לא יהיו מחוץ למפעל במפרץ חיפה ריחות חזקים או בלתי סבירים שהמפעל אחראי להם. המפעל התחייב גם למנות ממונה לפניות הציבור בנושא מטרדי ריח, שיהיה זמין בכל עת.

 

מפרוטרום נמסר בתגובה: "אנו רואים בהסדר שנחתם עם המשרד להגנת הסביבה המשך ישיר לאסטרטגיה התפעולית של פרוטרום, הרואה בהטמעת טכנולוגיות ידידותיות לסביבה כיעד מרכזי של החברה לשנים הקרובות. פרוטרום השקיעה במהלך השנה מיליוני שקלים בפרויקטים בתחומי איכות הסביבה, ורואה חשיבות רבה בהמשך הפעילות סביבתית גם בעתיד, בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה ובהתאם לתקנים המחמירים בעולם, ולפיכך לא מצאה לנכון לנהל הליכים ארוכים בבית המשפט".

 

הריח הגיע עד ניו יורק

שמה של פרוטרום עלה לאחרונה בהקשר של מטרדי ריח גם מעבר לים. בשנים האחרונות הטריד ריח מתקתק את תושבי מנהטן. הריח היה נעים - כמו של סירופ מייפל - אך נוכחותו המאסיבית באוויר הבהילה חלק מהתושבים שסברו שמדובר בהתקפה כימית.

במשך תקופה ארוכה ניסו גורמי איכות הסביבה לאתר את מקור הריח ללא הצלחה, עד שלאחרונה תוך שימוש בציוד מיוחד, הגיעו למפעל בבעלות ישראלית שנמצא בניו ג'רזי.

 

המפעל של פרוטרום הפיק חומרי טעם שונים מזרעי חרובים. הליך הייצור הפיק את הריחות העזים ובתנאי מזג אוויר מסויימים, הגיע ענן הריח עד ניו יורק. גם ראש עיריית ניו יורק, מייקל בלומברג, נדרש לעניין והודיע בשמחה כי "תעלומת ריח המייפל נפתרה". הוא ציין כי הריח לא גרם לשום נזק בריאותי ונראה כי המפעל גם לא עבר על חוקי זיהום אוויר כלשהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יימחק מכתב האישום. יהודאי
הריח הגיע עד ניו יורק. ארכיון
צילום: הראל סטנטון
מומלצים