שתף קטע נבחר

מסממני המיתון: המדד המשולב ירד ב-1.2%

כך מפרסם היום בנק ישראל. מדובר בהחרפת המגמה השלילית של החודשים האחרונים וסממן מובהק לגלישת המשק למיתון. עיקר הירידה - בענפי המסחר והשירותים

התחזיות להתכווצות המשק ב-2009 מתחילות להתממש. המדד המשולב למצב המשק ירד ב-1.2% בחודש ינואר, כך מפרסם היום בנק ישראל. מדובר בהחרפת המגמה השלילית של החודשים האחרונים וסממן מובהק לגלישת המשק למיתון. עם זאת, המדד לחודש דצמבר תוקן כלפי מעלה, לירידה של 0.8% מ-1%.

 

בבנק ישראל מציינים כי, הסימנים הראשונים למיתון ניכרו היטב כבר בתוצאות המדד המשולב ברבעון האחרון של שנת 2008.

עם זאת, בינואר חלה החמרה שמצאה ביטויה בירידת מרבית רכיבי המדד ובמיוחד בפדיון ענפי המסחר והשירותים. לעומת זאת, מציינים בבנק שחלה עלייה מינורית במדד הייצור התעשייתי, לאחר ירידה חדה ברבעון האחרון של 2008.

 

מדד הייצור התעשייתי עלה בדצמבר בשיעור של 0.7%, לאחר ירידה של 0.6% בחודש נובמבר. מדד הפדיון של המסחר והשירותים ירד בדצמבר בשיעור של 6.1%, בהמשך לירידה של1.2% בנובמבר. מדד יצוא השירותים ירד בינואר בשיעור של2.3%, לאחר ירידה חדה של 11.8% בדצמבר.

 

יצוא הסחורות הצטמצם ב-0.9% בינואר לאחר ירידה של 7.3% אחוזים בדצמבר. הייבוא ירד בינואר בשיעור של 0.4% לאחר ירידה חדה של 20% בדצמבר.

 

מדד מלניק

גם מדד מלניק למצב המשק, מצביע על החרפת המיתון במשק. המדד ירד ב-0.9% בחודש ינואר. לדברי פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, ולשעבר בכיר בבנק ישראל, "המיתון החריף עקב ירידה חדה של הביקושים המקומיים". 

 

"התפתחות זאת מבטאת מגמת ירידה של הביקושים המקומיים ובעיקר של הצריכה הפרטית, שבנוסף לירידת הביקושים מחו"ל גורמים למיתון במשק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל קול
מומלצים