שתף קטע נבחר

טיפול בתאי גזע: היזהרו משרלטנים

אתמול דווח על מקרה ראשון בו התפתחו גידולים בגופו של חולה, כתוצאה מהזרקת תאי גזע. יוסי ינאי, חוקר תאי גזע, רואה במקרה אסון. "כמה שרלטנים שעושים קיצורי דרך יכולים לגרום לכך שאנשים שלא מצויים בתחום יגידו שזה מסוכן"

מדענים ישראלים פרסמו אתמול (18 בפברואר) מחקר המתאר מקרה נדיר, של ילד שעבר טיפול בהזרקת תאי גזע, שבעקבותיו התפתחו גידולים בראשו ובעמוד השדרה שלו. הילד, אוראל כלפא, סובל ממחלה נדירה בשם A-T ובשנים 2001-2000 עבר סדרה של טיפולים בבית חולים במוסקבה. בשנת 2005, גילו רופאים בישראל כי הוא סובל מגידול במוחו. בהמשך התברר כי גידולים התפתחו גם בעמוד השדרה שלו וכי מקורם בתאי הגזע שהוזרקו לגופו. מדובר בדיווח ראשון על מקרה של התפתחות גידול בגוף כתוצאה מטיפול בהזרקת תאי גזע.

 

קישור למאמר

 

הפרסום עורר בהלה רבה בנוגע לעתיד המחקר בתאי גזע. מזה כמה שנים, נחשבים תאים אלה להבטחה גדולה בתחום הטיפול במחלות ניווניות. יכולתם להתמיין לתאים שונים ברקמות שונות בגוף, מעוררת במדענים תקווה שבעתיד ניתן יהיה להזריק תאי גזע לגופו של חולה, ולגרום להם להתמיין לתאים ברקמה הפגועה. כך יגרמו התאים לנסיגת המחלה.

 

האם תוצאות הטיפול שעבר הילד הישראלי מהוות תמרור אזהרה עבור העוסקים בחקר תאי גזע? האם משתמע ממקרה זה שהטיפול מסוכן וכי יש להימנע ממחקר המוביל לפיתוחו? פרופ' יוסי ינאי מהמחלקה לאנטומיה ולביולוגיה של התא בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, סבור שאין לעשות הקבלה בין הטיפול שביצעו הרופאים במוסקבה לבין הטיפולים שמתכננים מיטב המדענים. "מדובר בשרלטנים, המבצעים טיפולים בתנאים ירודים ועם רופאים סוג ג', שעושים עבודה גרועה וגם מפרסמים אחר כך את 'הישגיהם' בכתבי עת לא אמינים. הם כנראה השתמשו במקור לקוי לתאי הגזע העובריים, והזריקו תאים שלא עברו התמחות".

 

התמחות היא תהליך איטי ומבוקר, שבו בודקים מדענים את נטיית ההתחלקות של תא גזע עוברי. "אנחנו מגדלים את התאים עם גורמי גדילה ספציפיים, כמו גורם גדילה עצבי (NGF), שהוא חומר שגורם לתאים ללכת לכיוון העצבי. מגדלים את תאי הגזע בקוקטייל של גורמי גדילה ואז מוודאים שהם הולכים לכיוון שרצינו שהם ילכו אליו. אם לא מקפידים על עבודה הדרגתית ומבוקרת, קורה מה שקרה בטיפול הזה, בו התאים גדלו מהר וללא שליטה ויצרו גידולים סרטניים".

 


תאי גזע בהתחלקות. יעשו עבורנו דברים נפלאים (צילום: ד"ר ערן משורר, האוניברסיטה העברית)

 

פרופ' ינאי מבכה את הנזק שטיפולים חובבניים גורמים למפעל החיים שלו ושל מדענים רבים. "הם מוציאים לנו שם רע" קונן. "מזריקים תאים שלא עברו התמחות, לא בודקים לאיזו רקמה הם מתמיינים ובאיזה קצב ולא עושים עבודה הדרגתית. לתאי גזע יש את כל הסיכויים לעשות עבורנו דברים נפלאים, אבל כמה שרלטנים שעושים קיצורי דרך יכולים לגרום לכך שאנשים שלא מצויים בתחום יגידו שזה מסוכן. חשוב להבין שאנחנו עובדים יום ולילה על כל צעד קטן שאנחנו עושים לקראת המטרה. כרגע עובדים בעיקר עם עכברי מעבדה וגם כאשר נערכים ניסויים עם בני אדם, אלו ניסויים מבוקרים וזהירים. מקרה כמו שאירע עכשיו הוא אסון לכולנו".

 

פרופ' ינאי מכיר היטב את הנסיבות הקיצוניות, שמביאות אנשים לשים את חייהם וחיי היקרים להם בידי רופאים וחוקרים לא מנוסים. "הילד שטופל במוסקבה סבל ממחלה ניוונית תורשתית ונדירה. מחלה שבסופו של דבר מתים ממנה. ההורים היו נואשים ובצדק, והימרו על טיפול חדשני וניסיוני. אני מבין ללבם ואין לי כמובן כל טענה כלפיהם, במיוחד כיוון שאני עצמי נתקל במקרים רבים של הורים לילדים החולים במחלות ניווניות, הפונים אליי בבקשה לנסות את הטיפולים שאנחנו עובדים עליהם במעבדה. במצב כזה אנשים מוכנים לנסות כל טיפול גם אם הוא לא בדוק עד הסוף".

 

אחד הכיוונים שנבחנים עכשיו, אשר יוכל להקל על היקלטותם של תאי גזע בגוף החולה, הוא השימוש בתאי גזע בוגרים. תאי גזע בוגרים שונים מתאי גזע עובריים, בכך שהם מצויים בגופנו, ואין צורך בעובר תורם כדי להפכם לזמינים עבור טיפול. "אם נלך לתאים בוגרים אז בעצם נשתיל לאדם את התאים שלו. במצב כזה נדלג מעל המכשול המוסרי של שימוש בעוברים מהפלות, וגם סביר להניח שהגוף יקבל את התאים בצורה טובה יותר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוראל כלפא, המטופל שנפגע.
צילום: טל שחר
מומלצים