שתף קטע נבחר

מובארק: מקווה להסכם ישראלי-פלסטיני השנה

בפתח כינוס המדינות התורמות לשיקום רצועת עזה אמר נשיא מצרים: "העדיפות העליונה היא להשיג הפסקת אש בין ישראל לפלסטינים". הוא רמז כי ישראל מתעקשת לקשר בין הרגיעה לשחרור שליט. קלינטון: לא נוכל לסבול עוד עיכובים בדרך לשלום ופתרון של שתי מדינות. אבו-מאזן תקף את "מכונת המלחמה הישראלית"

ועידת התרומות לשיקום רצועת עזה נפתחה הבוקר (יום ב') בשארם א-שייח. המארח, נשיא מצרים, חוסני מובארק, אמר כי "העדיפות העליונה היא להשיג הפסקת אש בין ישראל לפלסטינים".

 

נשיא מצרים, נשיא צרפת ו-45 שרי חוץ ממדינות העולם הגיעו לשארם א-שייח, על-מנת לגייס כ-2.8 מיליארד דולר לשיקום רצועת עזה, לאחר מבצע "עופרת יצוקה". מובארק אמר כי ארצו מוכנה להמשיך לתווך בין ישראל לחמאס. "אני רואה מומנטום בתהליכי השלום. אני מצפה ששנה זו תהיה שנה בה יושג הסכם בין ישראל לפלסטינים", אמר הנשיא המצרי.


קלינטון ומיטשל, היום בשארם (צילום: AP)

 

בכנס נאמה מזכירת המדינה האמריקאית, הילרי קלינטון, שזו צלילתה הראשונה אל תוך הפוליטיקה המזרח-תיכונית. קלינטון חזרה והדגישה את מחויבותו של הממשל בראשות הנשיא ברק אובמה לתהליך השלום ולפתרון של שתי מדינות. "לא נוכל לסבול עוד עיכובים או חרטה על החלטות שהיו יכולות להתקבל", אמרה, בהתייחסה ליוזמות שלום קודמות מהשנים האחרונות. לדבריה, המטרה היא להקים מדינה פלסטינית שתהיה "שותפה אחראית, שתחיה בשלום עם ישראל ושכנותיה הערביות ותהיה אחראית לאזרחיה".

 

קלינטון, שאליה התלווה השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, התחייבה על העברת 900 מיליון דולר כספי סיוע לפלסטינים, כאשר שליש מהסכום יועבר לרצועת עזה. "תגובתנו למשבר בעזה אינה יכולה להיות מופרדת ממאמצינו ההרבים להשיג שלום", סיכמה. "אם נפעל כעת, נוכל להפוך את המשבר הזה להזדמנות לנוע קדימה לעבר מטרותינו המשותפות".

 

"למרות הזמנים הכלכליים הקשים, אנשים עומדים בתור כדי לתת כסף לפלסטינים", אמרה. "האמריקנים, הערבים ובייחוד האירופים זורקים עליהם כסף כבר שנים. היום זורקים עוד הרבה יותר - כמעט 3 מיליארד דולר. הבעיה היא שצריך לדאוג שהכסף יגיע למי שבאמת צריך אותו".

 

מובארק: הכסף לעזה - לא "דמי מלחמה"

בדבריו בכנס הזהיר ההנשיא מובארק את חמאס שלא לראות בהתחייבויות התורמים כ"דמי מלחמה" שהושגו בשל המאבק מול ישראל. הוא הוסיף כי מצרים ניסתה לשנות את עמדת ישראל לגבי הרגיעה, ורמז כי ישראל מתעקשת לקשר בין סוגיית הרגיעה לשחרורו של החייל החטוף, גלעד שליט.


נשיא מצרים ונשיא צרפת בוועידה (צילום: AP)

 

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, קרא לפלסטינים להתאחד סביב ממשלת אחדות בראשותו של הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן. סרקוזי שב ודרש להבטיח גם את שחרורו של גלעד שליט.

"לעולם לא נקבל מצב שבו חייו נמצאים בסכנה, ושחרורו נמצא בעדיפות עליונה", אמר נשיא צרפת, שהוסיף: "ניתן להגיע להסכם, ושחרורו של שליט צריך להתבצע בהקדם האפשרי".

 

אבו-מאזן עצמו אמר כי הסיוע של התורמים לכלכלה הפלסטינית יהיה חסר תועלת אם לא יושג הסדר מדיני עם ישראל. "אנחנו מעריכים את נוכחותכם ועזרתכם", אמר הנשיא הפלסטיני לנציגי המדינות התורמות, "אבל אנו גם מתעקשים שיש להתקדם בדחיפות לעבר הסדר שיפתור את הסכסוך עם ישראל".

 

הנשיא הפלסטיני תקף את ישראל: "מכונת המלחמה הישראלית הרסה כמה פעמים את המוסדות שלנו, בתי ספר ותשתיות - שבנינו עם העזרה חברינו והאחים שלנו. בזמן שאנו מעריכים את הנכונות שלכם לתמוך כלכלית וטכנולוגית, אנחנו דורשים להשיג התקדמות רבה בנוגע להסדר קבע".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, המשתתף גם הוא בוועידה, קרא לפתוח את מעברי הגבול לרצועה. "המצב במעברי הגבול בלתי נסבל". הוא גם קרא לאפשר מעבר של סחורות חיוניות דרך המעברים. עם זאת, מזכ"ל האו"ם הבהיר גם כי יש להבטיח מניעה של הברחת נשק לתוך תחומי הרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. מקווה להסכם
צילום: AFP
סרקוזי. לשחרר את גלעד שליט
צילום: AFP
אבו-מאזן. מכונת המלחמה הישראלית
צילום: AFP
מומלצים