שתף קטע נבחר

"פרידמן שר מטעם ליברמן? נתניהו לא מתלהב"

גורמים בליכוד מעריכים כי נתניהו ינסה להשאיר את תיק המשפטים בידיהם: "הוא מבין את הבעייתיות במינוי שדורשת ישראל ביתנו". בינתיים, אנשי סילבן שלום לוחצים "חוץ או כלום" וברק מעביר מסרים: אוכל לשכנע את העבודה להצטרף

ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו מדגיש בכל עת את האתגרים הגדולים שעומדים בפניו, אך נראה שעד שיגיע אליהם, ייאלץ לגבור על מכשולים לא פשוטים כדי להרכיב את הממשלה. אחד המוקשים הוא תיק המשפטים, אותו מבקש אביגדור ליברמן עבור השר דניאל פרידמן. גורמים בליכוד אמרו אמש (יום ב') ל-ynet כי נתניהו "מבין את הבעייתיות" במינוי כזה.

 

הגורמים ששוחחו בימים האחרונים עם יו"ר הליכוד, התרשמו כי הוא מבין את המשמעויות של העברת תיק המשפטים לישראל ביתנו, ואת חומרת העימות שעשוי להיווצר עם מערכת המשפט במקרה שפרופ' פרידמן ישאר בתפקידו.

 על פי הגורמים, המתנגדים להפקדת התיק אצל ישראל ביתנו, נתניהו רמז כי הוא לא נכנע עדיין לדרישה זו - וייתכן שיודיע לליברמן ששר המשפטים יבוא מהליכוד.

 

"הרושם הוא שלנתניהו לא נוח עם הדרישה", אמרו הגורמים. "ליברמן עומד בפני חקירות, ולנתניהו ברור שזה בעייתי שישראל ביתנו תזכה גם בתיק המשפטים וגם במשרד לביטחון פנים". עם זאת, הגורמים בליכוד ציינו כי "המפתח הוא הכוח הפוליטי של ישראל ביתנו, והרכב הממשלה. אם מפלגת העבודה תצטרף, זה יהיה סיפור אחר לגמרי. בכל מקרה, ספק רב אם נתניהו צריך להסתבך עם מערכת המשפט על ההתחלה".

 

סילבן שלום בעקבות אולמרט?

זירה נוספת במאבק קשורה למאבקים הפנימיים בליכוד. מקורבים לנתניהו אמרו אמש ל-ynet כי ח"כ סילבן שלום החל להפעיל לחץ מאסיבי באמצעות פעילי שטח. הפעילים התומכים בשלום באו אתמול למשכן הכנסת, התייצבו בפתח ישיבת הסיעה, שוחחו עם חברי כנסת וגם עם כמה מיועציו של נתניהו, ודרשו מהם לדאוג לכך ששלום ימונה לשר החוץ.

 

מקורבים ליו"ר הליכוד אמרו כי קיבלו מסרים לפיהם "שלום מאיים שזה או תיק החוץ, או כלום. הם הבהירו כי אסור לפגוע בסילבן". על פי גרסה אחרת, למשוואה צורף גם תיק האוצר, כאלטרנטיבה. לפי שעה, בליכוד יש המעריכים כי בשל האילוצים הקואליציוניים והדרישות של ליברמן לתיקי החוץ והמשפטים, ייתכן ששלום יוצע להתמנות לשר התמ"ת ולתפקיד ממלא מקום ראש הממשלה - ממש כמו אהוד אולמרט בממשלת שרון לאחר בחירות 2003.

 

נתניהו ושלום צפויים להיפגש בימים הקרובים לשיחה בארבע עיניים. מקורבים לשלום אמרו כי "הוא לא מעביר מסרים, ואת מה שיש לו לומר הוא יאמר לנתניהו". מקורבים לנתניהו אמרו כי "לא נכנע לסחטנות של אף אחד. לנתניהו אין שום דבר נגד סילבן שלום, אך הוא יפעל על פי האילוצים".

 

בשיחות שהוא מנהל עם בכירי הליכוד, מתעקש ראש הממשלה המיועד שלא לדבר עדיין על חלוקת התיקים. "מלבד בוגי יעלון שצפוי להתמנות לשר הביטחון אם ברק לא יצטרף, הדברים עדיין לא ברורים", אמר בכיר בליכוד. נתניהו אמר בשיחות סגורות כי "אני לא נוגע בתיקים כי אין לי עדיין שום הסכם חתום עם אף אחד. זה יכול ליצור בעיות אחר כך".

 

"פרס פועל עם כל המפלגות לסייע לאחדות"

בצד השני של המתרס הפוליטי, הרוחות סוערות: יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, הגביר גם הוא את המאמצים לשכנע את אנשי מפלגתו בצורך להיכנס לממשלה. בליכוד אומרים כי ברק העביר מסרים לנתניהו לפיהם ביכולתו להשיג את הסכמת מרכז העבודה לכך.

 

עם זאת, נתניהו נשמע במהלך יום האתמול פסימי לגבי האפשרות שהעבודה תצטרף, לנוכח ההתנגדות העזה בקרב אנשי השטח ורוב בכירי המפלגה - ועדיין למקורביו אמר שבכוונתו "למצות עד הסוף את המהלך לצירוף העבודה". בימים הקרובים, צפויים יו"ר הליכוד ויו"ר העבודה להיפגש שוב.

 

אמש דווח כי ברק ביקש מנשיא המדינה, שמעון פרס, לשכנע את אנשי המפלגה להצטרף לקואליציה. לשכת ברק הכחישה את הדברים נחרצות, אך מבית הנשיא נמסר כי "גורמים פוליטיים ממפלגות שונות ביקשו לשוחח עם הנשיא וביקשו את עזרתו להרכבת ממשלת אחדות. מדובר בגורמים מכל המפלגות. עמדתו של הנשיא ידועה: הוא הבהיר כי הוא חושב שיש צורך בממשלת אחדות, והוא פועל לסייע כמה שאפשר". בבית הנשיא הכחישו כי הוזמנו פעילים פוליטיים של מפלגת העבודה לשיחות עם הנשיא.

 

שינוי שיטת הממשל מתמוסס

בתוך כך, במשא ומתן הקואליציוני בין הליכוד למפלגות הימין נרשמה אתמול התקדמות קלה. יו"ר צוות המו"מ של הליכוד, ח"כ גדעון סער, דן עם נציגי מפלגות הימין על שינוי שיטת הממשל. בשיחות הושגו כמה הבנות לייצוב השלטון, אולם עושה רושם כי התוכנית הגדולה לשינוי נגנזה משיקולים קואליציוניים.

 

השותפות העתידיות סיכמו לתקן את חוק יסוד: משק המדינה, כך שהעברת הצעות חוק תקציביות פרטיות תתאפשר רק ברוב של 55 ח"כים - במקום 50 כיום.

 עוד הוחלט לחזק את מוסד האי-אמון הקונסטיטציוני, כך שממשלה תמשיך לכהן גם אם עברה הצעת אי-אמון וגם אם חבר הכנסת שעליו הוטלה הרכבת הממשלה, נכשל במאמציו להקים ממשלה חדשה. סוכם גם לבחון שינויים נוספים.

 

גם בתחום דת ומדינה חלה התקדמות והתקרבות בין הצדדים, לאחר שליברמן נפגש עם נציגי הסיעות החרדיות והדתיות. אחרי הפגישה אמר ליברמן כי הוא מאמין שניתן יהיה להגיע להבנות. "מאוד קשה במשא ומתן קואליציוני לנסח חוקה למדינת ישראל", סיכם גורם בליכוד. "מתעסקים כעת עם המון דברים, אך עושה רושם שיש המון רצון טוב בימין. הם רוצים ללכת למהלכים ולבצע אותם. מה שחשוב בסוף, זה האם יהיו מנגנונים שיבטיחו את הפעולה של הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. בדרך לעימות בליכוד?
צילום: AFP
ליברמן. תחת חקירה
צילום: AFP
שלום. יסתפק בתמ"ת?
צילום: גיל יוחנן
ברק. מאמצי שכנוע
צילום: AFP
מומלצים