שתף קטע נבחר

מסתמן: חרם מוצרים אירופי יציל כלבי ים בקנדה

הפרלמנט האירופי ידון בקרוב בהצעת חוק שתאסור כמעט לגמרי יבוא עור, פרוות ומוצרים שמקורם בכלבי ים. בקנדה חוששים מפגיעה ביצוא ובפרנסתם של רבבות ציידים. פעיל זכויות בעלי חיים ל-ynet: הרג הגורים מחק דורות שלמים של כלבי ים; ייתכן שהחרם יסמן את סוף עידן הציד

חרם מסתמן של מדינות האיחוד האירופי על מוצרים שמקורם בציד כלבי ים, עשוי להביא לצימצום היקף הציד בקנדה. עונת הציד הרשמית צפויה להיפתח בקנדה בעוד מספר ימים, ואם המגבלות האירופיות החדשות אכן יקטינו בעוד מספר חודשים את היקף יבוא המוצרים ליבשת, אפשר שהיקף הציד יהיה קטן יותר כבר השנה.

 

ועדת הצרכנות של הפרלמנט האירופי אישרה שלשום (ב') לקדם הצעת חוק שמטרתה להרחיב את המגבלות על יבוא וסחר במוצרים שמקורם בציד כלבי הים למדינות האיחוד. בחודש הבא תובא ההצעה לאישור חברי הפרלמנט האירופי ואם תאושר תיכנס לתוקף בעוד חצי שנה.

 

על פי הצעת החוק בה דנו חברי הוועדה האירופית, מוצרים המכילים פרוות ועורות כלבי ים, ומשמשים לייצור תיקים, כובעים, כפפות וציוד רכיבה וסקי יוצאו מחוץ לחוק באירופה. בנוסף תאסר מכירה של מוצרי קוסמטיקה ותוספי תזונה הנמכרים כתוספי אומגה 3 ומקורן בכלבי הים.

 

באגודה ההומאנית בארה"ב (HSUS) בירכו על החלטת הוועדה האירופית. מארק גלובר, נציג האגודה בבריטניה, שפעל בשבועות האחרונים בבריסל כדי לקדם את החרם האירופי, אמר: "ההצבעה מקרבת אותנו צעד אחד לסיום הטבח האכזרי של מליוני כלבי הים ברחבי העולם".

 

פעיל בעלי חיים ל-ynet: אולי זה סוף הציד

בשיחה עם ynet הוסיף גלובר: "קנדה מאפשרת לציידים לחבוט למוות בכלבי הים מסוג 'הארפ' במשך דורות רבים. למרות שהם ניסו לשכנע את הפוליטיקאים באירופה לסגת מהחלטתם, הפעם אנשי הפרלמנט הקשיבו לרצון העם שביקש את החרם במטרה להפסיק את ההתאכזרות בבעלי החיים".

 

  • (אזהרה: תמונות קשות לצפייה) 

 

גלובר הסביר כי ההשפעה האמיתית של הרג כלבי הים במשך שנים רבות תתגלה רק בעוד כעשור. "תמותת הגורים בשנתיים האחרונות הגיעה לכמעט 100 אחוז. מאחר שמדובר ביונקים ימיים המגיעים לבגרות מינית רק בגיל חמש-שש שנים, דורות שלמים של כלבי ים פשוט נמחקו, והדבר עשוי להשפיע קשות על גודל האוכלוסיות שלהן בעתיד. אני מקווה שהצעת החוק לחרם ייבוא מוצרי כלבי הים תשים סוף לציד המתוכנן בקנדה".

 

הקנדים לא מוותרים 

קנדה מתירה מדי שנה לציידים בטריטוריות הצפוניות של המדינה לצוד כלבי ים על פי מכסות קבועות. המטרה היא, בין היתר, למנוע פגיעה קשה בפרנסתם של הדייגים באותם אזורים, שכן ריבוי כלבי ים רעבים מפחית באופן ישיר את מספר הדגים בים.

 

בנוסף, ציד כלבי הים ויצוא המוצרים שמפיקים מהם מפרנס תושבים רבים באזור. מכלבי הים מפיקים מוצרי בשר שונים, שמן, שומן, תוספי מזון, עורות וכמובן פרווה. אם ייאסר הציד תאלץ הממשלה להתמודד עם אבטלה רבה באזור המרוחק, ותידרש לפרנס את המשפחות בקצבאות. 


צייד קנדי בפעולה (צילום: HSUS)

 

ממשלת קנדה אותתה כי היא לא מתכוונת לוותר בקלות בנושא. גייל שיאה, שרת המדגה והימים הקנדית טענה כי החלטת הפרלמנט האירופאי עלולה לפגוע בפרנסת תושבי קנדה, והביעה תמיכה בציידים.

 

"הצעת החוק מערערת את מאמציה המתמשכים של קנדה להגן על חוקיות ציד כלבי הים, בתקופה בה המדינה מתמודדות עם הצעות לחרם על מוצרים העשויים מכלבי ים באירופה ובמקומות אחרים", מסרה השרה. "הדבר החשוב מכל הוא שההצעה פוגעת בזכותם של ציידי כלבי הים העובדים קשה כדי לפרנס את משפחותיהם". 


מחאה בקנדה נגד ציד כלבי ים (צילום: רויטרס)

 

השרה הסבירה כי מוצרים העשויים מכלבי ים נצרכים באופן שוטף על ידי הצרכנים בקנדה, אירופה ואסיה, ולכן הם מוגדרים כ"פעילות כלכלית חיונית המייצגת מקור פרנסה לאלפי אנשים ולמשפחותיהם בעיירות וכפרים מרוחקים. בתקופה בשנה בה קיימות מעט מאוד אפשרויות כלכליות, זהו מעשה בלתי אחראי למנוע מהן את הזכות הבסיסית להתפרנס", הוסיפה השרה הקנדית.

 

סנאטור קנדי: הגיע הזמן לחדול מציד

אך גם בקנדה אין תמימות דעים בנושא. מאק הארב, סנטור קנדי קרא לשים סוף לציד המסחרי של כלבי הים. "אנחנו לא יכולים לקבור את ראשנו בחול ולהעמיד פנים שהכל כשורה. זה הזמן לאפשר מעבר לאלפי אנשים לעזוב את תעשיית כלבי הים שנמצאת בדעיכה בעבודות עם עתיד מבטיח יותר", אמר הסנטור הארב.  

 

לדברי פעילי הקרן העולמית לרווחת בעלי חיים (IFAW) זו הפעם הראשונה שפוליטיקאי קנדי מנסה לקדם חקיקה ולהביא לסיומו של ציד יונקים ימיים.

"מדובר ברגע הסטורי שמסמל את סופו הבלתי נמנע של הציד המסחרי של כלבי הים בקנדה", אומרת שריל פינק, חוקרת בכירה בקרן. הצעתו קוראת לאסור ציד מסחרי של כלבי ים במים הטריטוריאלים של קנדה, אך תאפשר את זכויות הציד של הקהילות האבוריג'נליות (המקומיות). ב-IFAW מקווים שההצעה תעורר דיון ציבורי במדינה ותחשוף את התנגדותם של מרבית התושבים להמשך הציד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלב ים מסוג "הארפ". השנה מתוכננים לצוד 200 אלף
צילום: AFP
הקנדים לא מוותרים בקלות
צילום: HSUS
אולי זה סוף עידן. מארק גלובר
צילום: HSUS
מומלצים