שתף קטע נבחר

נתניהו וברק לקלינטון: לקצוב המגעים עם איראן

מזכירת המדינה האמריקנית נועדה בירושלים עם ראש הממשלה המיועד ועם שר הביטחון - שניהם ביקשו להגביל בזמן את הדיאלוג עם האיראנים. נתניהו: "דרושה חשיבה יצירתית כדי לצאת מהמבוך". ומה עם שתי המדינות? לפי האמריקנים, "זה לא הזמן, אבל הנושא יעלה"

"יש לתחום בזמן את השיחות על הנושא האיראני" - כך ביקשו אחר הצהריים (יום ג') יו"ר הליכוד וראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, וכן שר הביטחון אהוד ברק, בפגישותיהם הנפרדות בירושלים עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון.

 

קלינטון מבקרת לראשונה בישראל במסגרת תפקידה החדש בממשל ברק אובמה. לדברי נתניהו, שהפגין אופטימיות בצאתו מהפגישה עמה, "המטרה המשותפת היא הצורך בחשיבה יצירתית כדי להתקדם ולצאת מתוך המבוך".

 

הפגישה נערכה במלון המלך דוד בירושלים ונמשכה מעל הזמן המתוכנן, יותר משעה. בפגישה נכחו מהצד הישראלי גם יועציו הקרובים של ראש הממשלה נתניהו,

 ובהם עוזי ארד ויצחק מולכו. מהצד האמריקני השתתף השליח המיוחד למזרח התיכון, הסנאטור לשעבר, ג'ורג' מיטשל.

 

נתניהו אמר כי "השיחה נסובה על איראן, על הנושא הפלסטיני ועל נושאים אחרים באזור שלנו". הצעתו לקצוב בזמן את הדיאלוג עם איראן באה לאור ההערכה הישראלית כי בסוף השנה או בתחילת 2010 תוכל איראן לייצר פצצה גרעינית.


קבעו להיפגש שוב אחרי הקמת הממשלה. נתניהו וקלינטון (צילום: AFP)

 

לדברי נתניהו, "הרצון לשתף פעולה בצורה הדוקה ואמיתית הוא רצון שבוטא בצורה מאוד חזקה. קבענו שניפגש שוב לאחר הקמת הממשלה ושנעבוד בשיתוף פעולה הדוק כדי להביא לשגשוג, ביטחון ושלום באזורנו". 

 

"בין חברים צריך לדבר בכנות"

נתניהו בדבריו אומנם משדר שאין לחץ אמריקני על ישראל בנושא הפלסטיני, ושמערכת היחסים עם ממשל אובמה טובה. ואולם למרות טענות נתניהו ואנשיו שנושא שתי המדינות לשני העמים לא עלה היום בשיחות עם קלינטון,

 הרי שמזכירת המדינה הצהירה על כך פעמיים - במהלך פגישותיה עם נשיא המדינה, שמעון פרס ועם שרת החוץ ציפי לבני.

 

גורמים אמריקנים הבהירו כי "הנושא על השולחן ויידון בבוא זמנו. כרגע, בטרם הקמת ממשלה ישראלית, אין טעם להעלותו. אין ספק עם זאת, שכפי שאמרה מזכירת המדינה 'בין חברים צריך לומר אמת ולדבר בכנות', והדבר מבטיח שהנושא אכן יעלה בהמשך".

 

מיד לאחר פגישתה עם נתניהו, נועדה קלינטון עם ברק. בפגישה השתתפו גם שגריר ישראל בארה"ב, סלי מרידור, ראש האגף מדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, ראש מטה שר הביטחון מייק הרצוג והמזכיר הצבאי, תא"ל איתן דנגוט.

 

בנושא האיראני, אמר ברק לקלינטון כי "יש לתחום בזמן את השיחות על הנושא האיראני, יש להתחיל מוקדם ולסיים מוקדם. אם הדברים לא יקרו כפי שמבקשים, יש להטיל סנקציות חריפות על איראן, כלכליות במהותן". ברק חזר והדגיש ש"ישראל אינה מורידה שום אופציה מהשולחן. ברור לנו שאיראן רק מנסה להרוויח זמן".

  

מוקדם יותר נועדה קלינטון עם שרת החוץ לבני. בצאתה מהפגישה אמרה קלינטון כי ארה"ב שותפה לחשש של ישראל בנוגע לחתירתה של איראן לנשק גרעיני והמשך המימון האיראני של ארגוני טרור.

 היא הוסיפה כי בכוונתה לשלוח נציגים להיפגש עם הממשל הסורי ולדון בסוגיות אזוריות שבהן סוריה מעורבת. בעניין הפלסטיני, חזרה על תקוותה כי תושג הפסקת אש בהקדם, ועל דבקותה של ארה"ב בחתירה להשגת שלום על בסיס חזון שתי המדינות.

 

בשעות הבוקר נועדה קלינטון עם נשיא המדינה שמעון פרס. בפגישה זו אמרה מזכירת המדינה כי "ארה"ב מכבדת את התהליך הדמוקרטי בישראל ותעמוד לצידה של כל ממשלה שתקום". במסיבת העיתונאים שלאחר הפגישה התייחסה מזכירת המדינה לטיב הקשר של מדינתה עם ישראל: "יחסינו הם יותר מאשר אינטרסים משותפים, אלא ערכים משותפים". לאחר מכן ביקרה קלינטון גם במוזיאון יד ושם. בערב תחתום את סבב הפגישות שלה בישראל, כשתסעד עם ראש הממשלה אהוד אולמרט במעונו בירושלים.


פורסם לראשונה 03/03/2009 17:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וקלינטון בירושלים
צילום: AFP
קלינטון וברק
צילום: AFP
מומלצים