שתף קטע נבחר

מצב הנשים: פערים בהיי-טק, אבטלה בפריפריה

מספר הנשים בהיי-טק גדל בכמעט פי 3 בעשור האחרון, אך שכרן עדיין עומד על כ-66% מזה של גברים במקצועות דומים. בפריפריה מועסקות רק 45% מהנשים, ושיעור האבטלה בקרב נשים גדול בכ-3% מזה של גברים

מספר הנשים המועסקות בענפי ההיי-טק והטכנולוגיה גדל בכמעט פי 3 בעשור האחרון, ושכרן גבוה בכ-57% משכר נשים אקדמאיות שעובדות במשלחי יד לא טכנולוגיים בענפים אלו. עם זאת, אך הפער בין גברים לנשים בהיי-טק נשמר, ואף גדול יותר מהממוצע בכלל המשק. כך עולה מסקר שפרסם היום (ד') מינהל המחקר והכלכלה במשרד התמ"ת לקראת יום האישה הבינלאומי שחל ביום ראשון הקרוב.

 

 

מהמחקר, שנערך על ידי החוקרת אסנת פיכטלברג מהמינהל, עולה כי בשנת 2007 עבדו בענפי ההיי-טק 87 אלף נשים, 7% מכלל המועסקות במשק וגידול של יותר מפי 2 מאז 1995. חלקן של הנשים בהיי-טק עלה בתקופה האמורה מ-32.6% ב-1995 ל-34% ב-2007.

 

במשלחי יד טכנולוגיים גדל מספר הנשים בכמעט פי 3 בתקופה זו, ועמד ב-2007 על 38.4 אלף נשים. שיעורן בכלל המועסקים במשלחי יד אלו גדל מ-20.2% ב-1995 ל-24% ב-2007.

 

עוד עולה מהמחקר כי שכרן החודשי הממוצע של נשים בהיי-טק ובמשלחי יד טכנולוגיים עומד על 13,402 שקלים - גבוה בכ-57% משכר אקדמאיות שעובדות במשלחי יד לא טכנולוגיים בענפים אלו. עם זאת, השכר הממוצע ברוטו לשעה של נשים בענפי ההיי-טק הוא 66% מהשכר הממוצע לשעה של גברים, בעוד שבכלל המשק, השכר הממוצע ברוטו לשעה של נשים הוא 85% משכר הגברים.

 

בנישה מסויימת נראה שהנשים שיפרו באופן משמעותי את מעמדן בהשוואה לגברים: השכר הממוצע לשעה של נשים במשלחי יד טכנולוגיים בענפי ההיי-טק הוא 90% משכר הגברים.

 

נתון מדאיג שעולה מהמחקר הוא ירידה באחוז מקבלות התארים האקדמיים בתחומי מדעי הטבע, המתמטיקה וההנדסה, המהוות מקור פוטנציאלי של עובדות למשלחי היד הטכנולוגיים: אחוז הנשים מסך כל מקבלי התארים האקדמיים בתחומים אלו פחת מ-15.6% ב-1995 ל-9.2% ב-2007.

 

צמיחת הפריפריה תלויה בעידוד נשים

לרגל יום האישה, פרסם אגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר סקירה לגבי מצבן של הנשים בכוח העבודה בכלל ובפריפריה בפרט. מהסקירה עולה כי שיעור השתתפות הנשים בכוח העבודה באזורי הפריפריה. עומד בממוצע על כ-45%, לעומת כ-60% מהגברים באזורים אלו וכ-51.1% מהנשים בכלל כוח העבודה בישראל. באזור המרכז, לצורך השוואה, עומד שיעור השתתפותן של נשים בכוח העבודה על 58%, לעומת 65% מהגברים.

 

מהסקירה עולה עוד כי שיעור האבטלה הממוצע בקרב נשים עמד ב-2007 על 7.9%, לעומת 6.8% אצל גברים. שיעור האבטלה של נשים בפריפריה (דרום וצפון) גדול ב-2.3%-3% משיעור האבטלה בקרב גברים באזורים אלו. במחוז תל-אביב, לעומת זאת, עמד ההפרש בין שיעור האבטלה של נשים וגברים על 0.2% לטובת הנשים.

 

בתקופה זו של משבר כלכלי, שבה עסקים רבים נקלעים לקשיים ומעיבים על עתידם של אזורים בפריפריה שתלויים בהם, נמסר מהאיגוד כי צמיחת הפריפריה טמונה בעידוד נשים להשתלב בעסקים.

 

לדברי ישראלה שטיר, נשיאת קבוצת שטיר, המשמשת כיו"ר הוועדה לקידום נשים בעסקים של האיגוד, "המדינה חייבת ליצור פלטפורמה ליציאתן לעבודה של נשים, בעיקר באזורי הפריפריה, באמצעות חונכות עסקית להקמת עסקים עצמאיים, מימון מעונות יום, חוגי העשרה לילדים, יום לימודים ארוך, והכרה בהוצאות מטפלת לצורכי מס. אנחנו מרבים לדבר על הצורך בטיפוח ובעידוד אזורי הפריפריה, ואסור לשכוח כי הנשים הן אחד ממנועי הצמיחה של אזורים אלה".

 

פחות מנהלות, פחות עצמאיות

עוד עולה מהסקירה כי שיעור הנשים המועסקות במשרה חלקית בכלל המשק עומד על 38% מכלל הנשים המועסקות, לעומת 18% אצל הגברים. עוד עולה כי גברים מחזיקים בכ-72% ממשרות הניהול בארץ. בקרב הגברים, 9% הם עצמאיים ו-83.5% הם שכירים, ובקרב הנשים רק 5.1% הן עצמאיות וכ-91.8% הן שכירות.

 

מהשוואה בינלאומית של מכון המחקר השוויצרי IMD לשנת 2008 עולה כי ישראל מדורגת במקום ה-37 מתוך 55 מדינות בתחום שיעור הנשים במשרות ניהול, כאשר ארה"ב מדורגת במקום ה-3, קנדה במקום 11 וגרמניה במקום 7. בתחום חקיקה לשוויון ההזדמנויות, ישראל מדורגת במקום ה-18 מ-55 מדינות, כאשר סינגפור במקום הראשון, וארה"ב במקום ה-14.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ישראל: מקום 37 בנשים מנהלות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים