שתף קטע נבחר

תחקיר: כך מתעללים בקופים במעבדות

חוקר של האגודה ההומאנית האמריקנית חדר למעבדות הקופים של מכון "ניו איבריה" בלואיזיאנה ותיעד כיצד האימה מהניסויים השונים גורמת לבעלי החיים מצוקה נפשית קשה - עד כדי פגיעה בעצמם. בעקבות ממצאי החקירה, שנחשפו בארצות הברית והועברו במיוחד ל-ynet, נפתחה חקירה נגד המכון. פעילת האגודה: "השימפנזים פשוט נמקים שם במשך שנים. הגיע הזמן לשחרר את הקופים ולהפסיק את הניסויים"

מכון המחקר "ניו איבריה" נחשב למעבדה הגדולה בארצות הברית לניסויים בפרימטים (קופים). במכון, השייך לאוניברסיטת לואיזיאנה, מבצעים ניסויים בתחום התרופות ומחקר במחלת הצהבת, ובתחומו כלואים כ-6,000 קופים, ביניהם 325 שימפנזים הנחשבים למין הנמצא בסכנת הכחדה בטבע. המכון הוא מוסד ציבורי, והמחקר בו ממומן במיליוני דולרים מכספי משלם המסים האמריקני. ולמרות זאת, מעטים יודעים מה באמת קורה מאחורי הדלתות הסגורות.

 

במשך תשעה חודשים בשנה שעברה ניהלה האגודה ההומאנית האמריקנית (HSUS) חקירה חשאית במכון. חוקר שחדר למתחם לאחר שהתקבל לעבודה כעוזר מחקר, תיעד את המתרחש בחלק מהמעבדות במצלמה נסתרת. התמונות שנחשפו כעת הוצגו בכתבה נרחבת של התוכנית "נייטליין" ברשת ABC, והועברו באופן מיוחד ל-ynet. הן מגלות את מה שהסתירה החזות המהודרת של מכון המחקר.

 

"החוקר תיעד עשרות חיות במצב של סבל נפשי, חרדות והזנחה", סיפרה בראיון טלפוני מיוחד ל-ynet, קת'לין קונלי, פעילת האגודה ההומאנית האמריקנית שהייתה מעורבת בתחקיר. "אלפי החיות במעבדה משמשות לא רק למחקר רפואי אלא גם משרתות חברות קוסמטיקה ותרופות פרטיות, הזקוקות לגוף שיבצע עבורן את הניסויים. הכל נעשה בחסות הממשלה ומשלם המיסים האמריקני", הסבירה קונלי. "השימפנזים פשוט נמקים שם במשך שנים. לטעמנו, גופי הממשלה כשלו בהגנת על רווחת החיות". בעקבות התחקיר ושידורו פתח משרד החקלאות האמריקני בחקירה נגד המכון.

 

אזהרה: תמונות קשות לצפייה!

 

החוק המרכזי שנועד להגן על חיות בארצות הברית הוא החוק לרווחת בעלי החיים, שקובע את הסטנדרטים המינימליים לטיפול בחיות, ומחייבים מכוני מחקר רפואי להתחשב בבריאותם הפיסית וגם הפסיכולוגית של הפרימטים. במהלך החקירה במתקן בלואיזיאנה, תיעד החוקר מאות הפרות לכאורה של החוק. חיות רבות כלואות במכון בתנאי בידוד בכלובים קטנים למשך שנים רבות. מה שבלט במיוחד היתה המצוקה הפסיכולוגית החמורה ממנה הן סבלו באופן יומיומי, עד לנקודה בה הן מטילות בעצמן מומים.

 

באגודה אמרו כי פעולות שגרתיות, כמו ירי באקדח חיצים לטישטוש, גרמו לחיות פחד, כאב ונזקים פסיכולוגיים חמורים, שהביאו קופים רבים למצבי פסיכוזה. כמו כן, גורי קופים הופרדו בכוח מאימותיהם, לעיתים שעות לאחר ההמלטה, וצינורות נתחבו לגרונותיהם לצורכי המחקר. עוד טענו באגודה כי משום שפרוטוקול העבודה עם הקופים אוסר בניסויים מסויימים שימוש בסמי הרגעה, הקופים הוצאו מהכלובים ונקשרו בכוח לכיסאות ריסון.  

 


צילום: HSUS 

מייצרים גורי שימפנזה להמשך מחקרים (צילום: HSUS)

 

"החוקר שלנו דיווח באחת הפעמים כי אחד העובדים במעבדה חבט בראשה של גורת קופים בת מספר ימים לאחר שהביעה כעס ונשכה אותו באצבע. עובד אחר נצפה מכה קוף בשיניו בעזרת מוט שלוש פעמים בזמן שהוא היה כפות על הכסא כדי לפתוח את פיו, אך האכזריות האמיתית היא עצם העובדה שישנם מאות שימפנזים ואלפי קופים מדי יום במעבדות", הסבירה קונלי.

 

"הסוגיות הללו מעוררות שאלות נוקבות בכל הנוגע לסטנדרטים, לטיפול הווטרינרי ולזכות האתית של המקום להמשיך במעשיו. הם צריכים לבחון מחדש את שיטות העבודה שלהן וזה יוכל להתבצע רק עם בקרה ואכיפה נוקשה יותר מצד הרשויות המפקחות".

 

לאור ממצאי התחקיר הגישה האגודה תלונה בת 108 עמודים לרשויות החוק האמריקניות, בה מפורטים כל ההפרות לכאורה של החוק לשמירה על רווחת בעלי החיים במתקן. האגודה צירפה לתלונה גם חוות דעת של חוקרת הקופים הנודעת פרופ' ג'יין גודול, שצפתה בממצאים.

 

 "בכל מעבדה בה ביקרתי לא ראיתי שימפנזים כה רבים המפגינים פחד כה אינטנסיבי", כתבה גודול. "הצרחות ששמעתי בזמן שהשימפנזים אולצו להתקרב למחטים בכלוביהם הדחוסים היו מבחינתי מחזה זוועה".

 

האגודה: הממשל כשל בהגנה על רווחת החיות

במהלך התחקיר הבחין החוקר כי חלק מהשימפנזים במתקן משמשים גם לרבייה, במטרה לספק גורים נוספים למחקרים. בתלונתם דורשים אנשי האגודה מהממשל להפסיק לשלם מליונים למעבדות כדי לייצר גורי שימפנזה חדשים, מה גם שהמדיניות בנושא מתנגדת בפירוש למימון רביית שימפנזים בשבי.

 

האגודה קוראת לאכיפה הדוקה יותר של החוק לרווחת בעלי חיים במכון, ולשחרור מיידי של השימפנזים המבוגרים למקלטים. "הסיבה היחידה שהעינוי הזה, בו השימפנזים נמצאים כל ימי חייהם בשבי, מתרחש במעבדות היא שהציבור אינו יודע זאת", אמרו באגודה. "הגיע הזמן שארה"ב תדביק את הפער אחרי מדינות מפותחות ותביא לסוף של הניסויים הפולשניים בשימפנזים".

 


ניסויים נערכים על גורי קופים כשהם עירניים לחלוטין (צילום: HSUS)

 

קונלי מקווה שבעקבות חשיפת הסרטונים והתחקיר יתעורר הציבור בארה"ב וידרוש מנציגיו בקונגרס לשים קץ לתופעה. "אני זוכרת שגם בישראל היתה פרשה דומה של ניסויים בקופים שעוררה גלים בכל העולם. אבל בלי לחץ של הציבור על בוחריו קשה מאוד להביא את הקופים לשיקום ולחופש. אנחנו לא נשקוט עד שהקופים במעבדה יזכו לתנאי מחייה הולמים, ומרביתם יישלחו למקלטים מוגנים במקום לדעוך בכלוב", אמרה. 

 

בעקבות התחקיר פתח, כאמור, משרד החקלאות האמריקני בחקירה נגד המכון. נשיא אוניברסיטת לואיזיאנה הודיע בעקבות פתיחת החקירה כי המכון ישתף עימה פעולה באופן מלא. הוא ציין כי האגודה האמריקנית לטיפול בבעלי חיים ביצעה ביקורת במעבדות ומצאה שהן עומדות בכל התקנים והחוקים. "ולמרות זאת, האוניברסיטה מחוייבת לתקן כל ליקוי שיימצא ואנו מחוייבים לשקיפות ופתיחות מלאים בתהליך הביקורת".

 

המעבדה: אנו תורמים לבריאות הציבור

בעקבות פניית ynet, נשלחה תגובה ממכון "ניו איבריה": "הציבור האמריקני ממשיך לתמוך ולממן מחקר רפואי שמטרתו מציאת תרופות למחלות הפוגעות משמעותית באיכות חייהם. מרכז המחקר "ניו איבריה" הוא גורם בולט במחקר רפואי זה, המשפר את בריאות הציבור האמריקני.

 

הדיון על הדרך הטובה ביותר לבצע מחקרים שכאלה הוא ארוך וסבוך, אך מעטים חולקים על הצורך בהם. מחקר ביו-רפואי מתבצע תחת פיקוח הדוק של תקנות וחוקים, ומרכז המחקר "ניו איבריה" מקפיד על הסטנדרטים המקצועיים ועומד בכל התקנות - ואף מעבר לכך.

 

סרטוני הוידאו שהציגו נייטליין ו-HSUS, שצולמו בחשאי במעבדות "ניו איבריה", הם חלק מקמפיין רחב של HSUS לאסור בחוק מחקר בשימפנזים. דבר בסרטונים אינו משנה את העובדה שמכון "ניו איבריה" עומד בכל התקנות הפדרליות וכל הקווים המנחים בכל הקשור ליחס לבעלי חיים, כפי שקבעו משרד החקלאות האמריקני, מנהל המזון והתרופות והמרכז לפיקוח על מגיפות (CDC).

 

מרכז המחקר "ניו איבריה" תרם וממשיך לתרום לשיפור בריאות הציבור, כדי למנוע מחלות כמו צהבת לסוגיה, חזרת, חצבת, אבעבועות רוח ומחלת "הפרה המשוגעת". בנוסף, תרם מכון המחקר לפיתוח תרכובות אנטי-ויראליות, חלבונים רפואיים ותרפיית גנים, והוא תורם גם לטיפולים עבור מחלת הסרטן.

 

אנו מייחסים רצינות רבה לאחריות שלנו לבעלי החיים במתקן שלנו, ומבצעים את המחקר הביו-רפואי על פי התקנות וקווי המנחה הפדראליים. אנו פועלים על פי סטנדרטים גבוהים ואתיקה מקצועית. אנו מאמינים שסרטוני הוידאו האמורים מציגים תמונה מעוותת של תהליכים רגילים, ורומזים בצורה מטעה כי אנו נוהגים בפרימטים באופן לא הומאני. אנו מייחסים רצינות רבה למשימתנו לבצע מחקר שתורם להגנה הציבור מפני מחלות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים