שתף קטע נבחר

מי מכשיל את הצמיחה הפלסטינית?

כשכספי הסיוע הבינלאומי לרשות הפלסטינית לא מותנים בהתנערות מתמיכה בטרוריסטים, מאפשרים לה להמשיך לבסס את מערך הטרור

הוועידה הבינלאומית שהתכנסה בשארם א-שייח על מנת לגייס כסף לתמיכה בשיקום רצועת עזה, הצליחה להשיג הבטחות לסיוע בסך של קרוב לחמישה מיליארד דולר. החלק הארי של כספי הסיוע אמור לעבור דרך הרשות הפלסטינית בהנהגתו של מחמוד עבאס (אבו מאזן). במשך שנות שלטונה, קיבלה הרשות הפלסטינית סיוע חוץ בסך מיליארדי דולרים. לאן הולך הכסף ומדוע סכומים אדירים אלה לא הצליחו להביא לצמיחה כלכלית ולשיפור מצבם של הפליטים הפלסטינים, שרבים מהם עודם מתגוררים במחנות צפופי אוכלוסין ובמצוקה?

 

בחינת התנהלותה הכלכלית של הרשות הפלסטינית מלמדת, כי מערך התמיכה הממוסד בטרור מרצון ובבחירה מודעת, מהווה נטל אדיר על התקציב הפלסטיני.

 

בהנחיית יו"ר הרשות הפלסטינית אמור המשרד לענייני אסירים להעביר החל ממארס 2009 תוספת של 800 שקל לקיצבה החודשית ממנה נהנים האסירים הביטחוניים המרצים עונשי מאסר בישראל. הכספים הללו יועברו אך ורק ל-4,500 האסירים הנמנים עם ארגונים החברים באש"ף, אך לא לאסירי חמאס והג'יהאד האסלאמי.

 

כך יוכלו להנות מכספי הסיוע מרוואן ברגותי, ראש הפתח בגדה, שהורשע במעורבות ברצח ישראלים, כמו גם אחמד סעאדת, מנהיג החזית העממית שהורה על רצח השר רחבעם זאבי, וגם וופא אל-בס, המחבלת המתאבדת פעילת גדודי חללי אל-אקצה, שנתפסה ביוני 2005 במעבר ארז עם חגורת נפץ על גופה.

 

על פי החוק הפלסטיני, זכאי כל אסיר ערבי או ערבי-ישראלי הנמצא בכלא ישראלי לסיוע כספי מצד הרשות, ובתנאי שנשפט על פעילות הקשורה במאבק ב"כיבוש הישראלי". בכל תקופת השהייה בכלא זכאי כל אסיר למשכורת חודשית הנעה בין 1,000 שקל לאסיר המרצה עונש של שנה עד חמש שנות מאסר, ועד 4,000 שקל לאסירים "היושבים" בכלא מעל ל-25 שנה. 

 

אסיר נשוי מקבל תוספת חודשית של 300 שקל, 50 שקל עבור כל ילד ו-300 שקל נוספים לאסירים מאזור ירושלים. מעבר לכך, מקבל כל אסיר הקצבה ישירה לחשבון הקנטינה שלו בבית הסוהר על סך 800 שקל לשנה, לרכישת בגדים.

 

מענק כספי מובטח לאסירים מיד לאחר שחרורם, וסכומו נע בין 500 דולר לאסיר ששהה בכלא פחות משנה, ועד 10,000 דולר לאסיר שריצה עונש של 25 שנה ומעלה. כאות כבוד והערכה לפועלם, זכאים הטרוריסטים המשוחררים לקבל משרה באחד ממשרדי הממשלה בהתאם ל"וותק" שלהם בכלא. תקופת השהות בכלא נחשבת גם לצורכי פנסיה. ויש עוד סל של הטבות לאסירים המשוחררים, הכולל בין היתר הקצבות חודשיות בשווי של אלפי שקלים בחודש עד למציאת עבודה.

 

על פי נתוני מועדון האסיר הפלסטיני, בבתי הכלא בישראל נמצאו במארס 2008 מספר כולל של 11,600 אסירים, מקצם ערבים ישראלים שאף הם זכאים לסיוע של הרשות הפלסטינית. 485 אסירים היו מאזור ירושלים, 710 נשפטו למאסר עולם, 287 ריצו למעלה מ-15 שנות מאסר ו- 3,205 היו נשואים.

 

בחישוב גס עולה, כי ההקצבה החודשית של הרשות הפלסטינית לאסירים על-פי חוק האסירים (ללא חישוב תוספת עבור ילדים) מסתכמת ב-13.7 מיליון שקל לערך מדי חודש, ולמעלה מ-165 מיליון שקל בשנה. לכך יש להוסיף את המענקים והתמיכה המועברים לאסירים המשוחררים, למשפחות השאהידים, לפצועים ולפלסטינים שרכושם נפגע באינתיפאדה. רבים בקטגוריות האחרונות הם פעילי ארגוני טרור. יוצא אפוא שנתח אדיר מהתקציב הפלסטיני מיועד לתמוך באלפי טרוריסטים פלסטינים ובני משפחותיהם.

 

הרשות הפלסטינית לא התנצלה מעולם על פיגועי הטרור שבוצעו נגד ישראל. הסיוע הכספי המועבר באופן רשמי וממוסד לטרוריסטים פעילים וותיקים ולבני משפחותיהם, משמש מעין ביטוח סוציאלי עבורם ומעביר מסר לפיו פעילותם זוכה לברכת הרשות הפלסטינית.

 

אי התניית הסיוע הבינלאומי לרשות הפלסטינית בהתנערות מהתמיכה בטרוריסטים (ובשיקום מחנות הפליטים) תאפשר לה להמשיך להקצות משאבים כלכליים אדירים נוספים לתחזוק מערך התמיכה בטרוריסטים במקום לפתח את הכלכלה הפלסטינית.

 

יהונתן דחוח-הלוי, חוקר בכיר ועמית במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומנהל המחקר ב-Orient Research Group

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים