שתף קטע נבחר

הטבע מתחפש - ולא רק בפורים

אנחנו עוטים מסיכות ותחפושות כדי להידמות לאחרים. גם הפרחים ובעלי החיים עושים זאת - מסיבות שימושיות יותר. החיות רוצות למשוך בני זוג והפרחים רוצים לפתות חרקים מאביקים כדי להתרבות; החיות רוצות להעלם מפני השטח כדי לא להפוך לארוחה והפרחים רוצים דווקא לבלוט ולהרתיע מזיקים. תחפושות "ירוקות" - אבל באמת

פרחים / ד"ר ענת מדמוני בעלי חיים / איציק מרום 
לא רק בני האדם אוהבים להחליף דמויות ולעטות על עצמם תחפושת. גם הטבע אוהב להתחפש. הפרחים מתחפשים כדי להתרבות - למשוך חרקים שיאביקו אותם - וכדי להרתיע מזיקים. בעלי החיים מתחפשים מסיבות דומות - כדי למשוך בנות זוג וכדי לחמוק מטורפים ואוייבים.
 
ד"ר ענת מדמוני - בוטנאית ויערנית בקק"ל, ואיציק מרום - ביולוג וצלם טבע, עורכים לקראת פורים תחרות תחפושות ידידותית לסביבה:

פורסם לראשונה 09/03/2009 22:15

 

פרחים / ד"ר ענת מדמוני

דבורנית

הדבורנית הוא פרח ממשפחת הסחלבים, וצורתו מזכירה נקבת דבורה. כאשר זכר הדבורה רוצה להזדווג הוא רואה את פרח הדבורנית וטועה לחשוב כי היא הדבר האמיתי. הוא לא מבחין בתחפושת ומזדווג עם הדמות שמולו, ובינתיים נדבקים על גופו גרגרי אבקה מהפרח. כאשר הוא ממשיך הלאה ועובר מפרח לפרח, הוא משאיר שם גרגירי אבקה ולמעשה מבצע האבקה מבלי שיזכה לתגמול - לא צוף ולא אבקנים.

 

לוף ארצישראלי

תפרחת הלוף מפיצה ריח של פירות רקובים. שאותנו הוא מרתיע אך את החרקים הוא דווקא מושך. זבובים הנמשכים לריח נלכדים בצמח, אוספים אבקה ואז משתחררים. כשהם עוברים לפרח אחר הם נלכדים שוב, מאביקים אותו וממשיכים הלאה.

 

דיונאה

הדיונאה צומחת באדמות דלות למיניהן, ומכיוון שאיננה מסוגלת להשיג את המלחים והחומרים הדרושים לה מהאדמה היא הפכה במהלך האבולוציה לצמל טורף. הדיוניאה משלימה את אספקת החנקן שלה על ידי עיכול חלבוני הגוף של חרקים ובעלי חיים קטנים. היא נראית נראית כמו שתי אונות בצבע ירוק עז המושך חרקים. כאשר הם באים להאביק את הצמח, נסגרת עליהם המלכודת והם נטרפים.

 

גזר קיפח

במרכז התפרחת של הגזר הקיפח יש נקודה שחורה - פרחים שהתנוונו. הנקודה השחורה מזכירה בצורתה זבוב ובעצם מאותתת לשאר הזבובים שמדובר במקום מוצלח לחפש בו מזון. כך מושך אליו הגזר הקיפח מאביקים נוספים.

 

חזור למעלה
בעלי חיים / איציק מרום
ומה עם החיות? גם הן מתחפשות לצורך התרבות וכדי להימלט מטורפים ואוייבים.

 

מרגע שהגיח לעולם לכל יצור חי יש כבר אויבים - יצורים אחרים שרואים בו ארוחה ותו לא, מסביר איציק מרום. לא משנה היכן: ביער, בשדה, במדבר, בביצה ואפילו במעמקי הים - אם בעל החיים נראה, נשמע או מריח, מיד הוא נמצא תחת סכנה קיומית וראוי שיזהר.


הסוואה פעילה: עכביש שלכד ארוחה דשנה (צילום: איציק מרום)

  


חגב על הזמן (צילום: איציק מרום)

 

החשש פן יהפכו לארוחה היה זרז אבולוציוני למיני בעלי חיים רבים וכך התפתחה אסטרטגיית הטעייה בעלת מאפיין בולט: ניסיון של בעל החיים להיות דומה לסביבתו הקרובה - הסוואה. אם אתם רואים גבעול, עלה או גרגירי חול זזים לפתע - אלה כנראה בעלי חיים שחוששים מפניכם.


מניפנית מתמזגת עם הסלעים (צילום: איציק מרום)

 


חרגול מתחבר לירוק הפנימי (צילום: איציק מרום)

 

החיקוי וההסוואה מאוד פופולריים בקרב בעלי החיים מכל המחלקות כמו החרקים, הדו-חיים הזוחלים, העופות והיונקים. את כולם מעניין דבר יחיד - לשרוד יום נוסף בטבע.

 

אך הדמיון לסביבה לא נעצר בהתאמת הצבע והצורה. לעתים נוספת התנהגות אקטיבית שעוזרת למשל לגמל שלמה להתחזות לכפיס עץ שנע ברוח. העיקר שעינו הבוחנת של הטורף, זו המיומנת בזיהוי תנועה צורה וצבע, תחלוף ותפסח על הארוחה הפוטנציאלית שקפאה על מקומה.  


עש פן תעיר... (צילום: איציק מרום)

  


עמוד דום! שפרירית במסדר הסוואה (צילום: איציק מרום)

 

שיטת החיקוי וההסוואה טובה לכולם. ברור שהיא טובה לנטרף, אך היא לא פחות מועילה לטורף הנעזר בה כדי לארוב בפינה או להתגנב על טרפו. אגב כך הוא גם חוסך מעצמו מפגש לא נעים עם שיניו של היצור שנמצא מעליו בשרשרת המזון. 


עלה-צפרדע (צילום: איציק מרום)

 


כל כרוון ביג'י יומו  (צילום: איציק מרום)

 


רפרף ההרדוף במדים ייצוגיים (צילום: איציק מרום)

 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אני עלה, אני ירוק, אני חגב
צילום: איציק מרום
ואני גמל שלמה משובץ
צילום: איציק מרום
דבורה "בכאילו". דבורנית
צילום: לימור אטיאס
מחבואים. חגב ירוק
צילום: איציק מרום
איה הפשפש?
צילום: איציק מרום
ניחוח שמפתה זבובים. לוף מנומר
צילום: לימור אטיאס
מומלצים