שתף קטע נבחר

ארה"ב: מסר סודי התגלה בשעון הכיס של לינקולן

חובבי ההיסטוריה האמריקנית זכו בשבוע אחד לשתי תגליות חדשות על הנשיא לשעבר, אברהם לינקולן. במוזיאון הלאומי גילו מסרים סודיים בשעון הכיס שלו ואספן מצא במקרה את התמונה האחרונה שצולמה חודש לפני ההתנקשות בחייו

במשך כ-150 שנה נפוצה שמועה בארצות הברית כי באחד משעוני הכיס של הנשיא הנרצח, אברהם לינקולן, נחרט מסר סודי בזמן מלחמת האזרחים שהתרחשה במדינה. המוזיאון הלאומי להיסטוריה אמריקנית פתר אתמול (יום ג') את התעלומה, אחרי ששען השתמש בכלים זעירים כדי לפרק את השעון ולגלות את המסר שהוצפן בתוכו.

 

בבדיקה שנערכה במוזיאון התברר כי בתוך השעון נחרטו שני משפטים. בראשון נכתב: "13 באפריל 1861. פורט סמטר הותקפה על ידי מורדים בתאריך הנ"ל. ג' דילון". הקרב בפורט סמטר היה האירוע שהצית את מלחמת האזרחים האמריקנית. במשפט השני שנחרט בשעון נכתב: "תודה לאל שיש לנו ממשלה".


שעון הכיס של לינקולן (צילום: AP)

 

היסטוריונים העריכו כי השמועה על המסר הסודי בתוך השעון הופצה על ידי קרובי משפחתו של ג'ונתן דילון, שהיה השען של לינקולן. בשנת 1906 אמר דילון כי הוא החליט לחרוט את המסר בשעון ללא ידיעתו של לינקולן בעקבות הירייה הראשונה שנורתה במלחמת האזרחים.

 

בתוך כך, אספן אמריקני טען השבוע כי מצא תמונה באלבום ישן שבה מופיעים הנשיא לינקולן והגנרל יוליסס גרנט בעודם עומדים על מדשאת הבית הלבן. לטענתו, תמונה זו צולמה ב-1865, זמן קצר לפני ההתנקשות בחייו של הנשיא. לכן, ייתכן שמדובר בתמונה האחרונה של לינקולן.

 

אם הטענות יתבררו כנכונות, תהיה זו התמונה היחידה שצולמה אי פעם של לינקולן מול המעון הנשיאותי בוושינגטון. עד היום נמצאו רק 130 תמונות של הנשיא ה-16 של ארה"ב.

 

הרמז הסתתר מאחורי התמונה

האספן, יוליסס גרנט ה-6, הוא נצר למשפחתו של הגנרל שלימים נבחר לנשיא ה-18 של ארה"ב. הוא סיפר לסוכנות הידיעות AP כי הוא ראה את התמונה בעבר באלבום המשפחתי, אך רק בינואר האחרון בחן אותה מקרוב עם זכוכית

מגדלת. דמות גבוהה שניצבה בקצה התמונה משכה את עיניו, למרות שלא ניתן היה לראות את תווי הפנים שלה. לינקולן, שהיתמר לגובה של 1.92 מטרים, הוא הנשיא הגבוה ביותר בתולדות ארה"ב.

 

גרנט טילפן לקייה מורגן, אספנית תמונות מניו יורק, שסייעה לו לאמת את הערכתו. "אמרתי לה, כאילו, 'אני לא יודע מי זה, קייה'". היא שכנעה אותו להוציא את התמונה מהאלבום כדי לנסות לאתר את מקורה, כמו הצלם. "לא לדעת מי הוא הצלם זה כמו לא לדעת מי הם אמך ואביך", אמרה מורגן לגרנט.

 

גרנט הוציא את התמונה בזהירות ונדהם לגלות כי בצדה האחורי של התמונה נכתב "לינקולן מול הבית הלבן, 1865". הוא מאמין כי סב-סבו, ג'סי גרנט, שהיה בנו הצעיר של הגנרל יוליסס גרנט, הוא זה שכתב את התיאור.

על התמונה נכתב בנוסף את השנה - 1865 - וכן מופיע החותם של הצלם הנרי וורן ושל הממשל האמריקני.

 

בבדיקה שערכו מורגן וגרנט ה-6 התברר כי וורן היה צלם שפעל בשלהי מלחמת האזרחים וכי הוא ביקר רק פעם אחת בבית הלבן, אחרי השבעתו של לינקולן לכהונתו השנייה במרס 1865. לינקולן נורה למוות כעבור חודש, ולכן הם מעריכים כי מדובר בתמונתו האחרונה.

 

מבדיקת התמונה הקטנה, שאורכה חמישה סנטימטרים ורוחבה 7.5 סנטימטרים, קשה לקבוע באופן חד-משמעי כי אכן מדובר בלינקולן. אולם כמה היסטוריונים שבדקו את הצילום אמרו כי סביר להניח שזהו הנשיא הנרצח.


פורסם לראשונה 10/03/2009 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוליסס גרנט ה-6 מחזיק בתמונה
צילום: AP
הגבוה ביותר. לינקולן
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים