שתף קטע נבחר

עתירה: לא להחזיק כלואים פלסטינים בישראל

כמה ארגונים לזכויות אדם עתרו לבג"ץ בדרישה להימנע מלהחזיק עצירים מנהליים פלסטינים וכן עצורים ואסירים פלסטינים שהנם תושבי הגדה במתקני מעצר וכליאה מחוץ לתחומי "השטח הכבוש"

בעוד ממשלת ישראל מתלבטת לגבי אפשרויות שונות להכבדת אורחות חייהם של האסירים הביטחוניים כחלק מהפעלת לחץ על חמאס - יש מי שטוען שמצב האסירים הנוכחי טעון שיפור.

   

ארגוני זכויות אדם, בהם ארגון יש דין, האגודה לזכויות האזרח בישראל והמוקד להגנת הפרט עתרו היום (ד') לבג"ץ נגד שר הביטחון אהוד ברק, השר לביטחון פנים אבי דיכטר ומפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, האלוף גדי שמני. הארגונים מבקשים מבית המשפט להורות לשלושת האישים להימנע מלהחזיק עצירים מנהליים פלסטינים וכן עצורים ואסירים פלסטינים שהנם תושבי הגדה המערבית במתקני מעצר וכליאה מחוץ לתחומי "השטח הכבוש".

 

עוד מבקשים העותרים להורות לגופים אלה להימנע מקיום הליכי הארכת מעצר של הפלסטינים תושבי הגדה המערבית בבתי משפט הממוקמים בתוך תחומי מדינת ישראל.

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין מיכאל ספרד ושלומי זכריה, נטען כי במשך שנים ארוכות מוחזקים עצורים פלסטינים בשטחי מדינת ישראל וקיום הליכי מעצר בבתי משפט בעניינם ממוקמים אף הם בתוך שטח מדינת ישראל - בניגוד להוראות הדין הבינלאומי. לטענתם, מדיניות זו סותרת ומפרה באופן ברור את אמנת ז'נבה.

 

לטענת העותרים, מחקר שנערך בדצמבר 2007 הראה כי החזקתם של עצירים ואסירים מנהליים פלסטינים בשטח מדינת ישראל טומנת מעבר להפרת הנורמה של הדין הבינלאומי גם פגיעה אנושה בשורה של זכויות לרבות זכויות הליך הוגן של העצורים הפלסטינים.

 

עוד טוענים העותרים כי המחקר, שהתבסס בין היתר על תצפיות בכמעט 1,000 דיונים שהתקיימו

בבתי המשפט הצבאיים, חשף כי במקרים רבים הזכות לייצוג באמצעות סנגור מתקיימת ברמה הפורמאלית, בעוד עצורים רבים המובאים לבתי המשפט הצבאיים אינם זוכים להכיר את סנגוריהם לפני הדיון ובוודאי שלא להיוועץ בהם כנדרש.

 

טענה נוספת שהועלתה בעתירה היא כי החזקתם של העצורים הפלסטינים בישראל מביאה גם לפגיעה קשה בזכותם היסודית לביקורי משפחה ופוגעת בזכות קרוביהם של העצורים לקשר ומגע עם יקיריהם בכלא. "סגירת מדינת ישראל למעבר פלסטינים הובילה את העותרים למסקנה כי לא ניתן עוד להשלים עם המדיניות האמורה שפגיעותיה בזכויות היסוד של עצורים פלסטינים ושל בני משפחותיהם אינה יכולה לעמוד עוד במבחן הביקורת וכי הגיעה העת לשנות את המדיניות עד כדי ביטולה" נטען בעתירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים