שתף קטע נבחר

גלעד: מצרים היא שותפתנו נגד חמאס ואיראן

האלוף במיל' נאם בכנס לציון 30 שנה להסכם השלום. לדבריו, אין סיכוי למלחמה עם מצרים בימי מובארק, אך "אסור להיות רגועים". שלמה גזית, ראש אמ"ן בעת ביקור סאדאת: בזמנו לא זיהינו את כוונות השלום, האם אנו חוזרים על הטעות כיום?

"חמאס, כישות מאיימת, מוגבל כיום. יש לנו מכנה משותף עם המצרים בעניין זה" - כך סבור ראש האגף המדיני-בטחוני במשרד הביטחון, אלוף במיל' עמוס גלעד. "חמאסטן נתפשת כאיום ממשי על הביטחון הלאומי המצרי" אמר גלעד אחר הצהריים (יום ה'), בכנס שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי לציון 30 שנה להסכם השלום עם מצרים. "אנשי החמאס, לטעמי, עשו טעות כשחצו את קו הגבול המצרי ושהו בסיני במשך שבועיים. כל תחנות הטלוויזיה בעולם הערבי הראו את השפלת מצרים. ננקטו צעדים צבאיים כדי שחמאס לא יעשה זאת שנית, והוא אכן לא יעשה זאת שנית".

 

עוד בעניין הפלסטיני, אמר גלעד כי "חמאס בעזה הוא תחת כיתור מדיני. אין לחמאס תמיכה בעולם המערבי". לגבי המגעים בין פתח לחמאס על ממשלת אחדות, הוסיף: "איני סבור שתקום ממשלה בסתירה לעקרונות הקוורטט, ובין היתר הכרה בישראל. אם אני מבין נכון, חשוב למצרים שיהיה שקט וממשלת אחדות, אך לא במחיר פגיעה באבו מאזן או סטייה מעקרונות אלו".

 

גלעד סימן את היחסים עם מצרים כ"לבנה יסודית בביטחון הלאומי הישראלי". לראייה ציין את "העמדה הסבלנית של מצרים כלפי ישראל במהלך מבצע 'עופרת יצוקה', וכן את שיתוף הפעולה בנושא סיכול ההברחות: "המודעות שלהם היום גדולה לאין שיעור. המצרים חשים אחריות על כניסת אמצעי לחימה איראניים לעזה".

 

גלעד ביטל את אפשרות של כניסה למערכה צבאית עם המצרים בימי הנשיא חוסני מובראק: "כל עוד מובראק הוא השליט במצרים, הוא אינו רוצה לסבך את מצרים במלחמה. מצרים לא תתקוף את ישראל". יחד עם זאת, ציין את היחסים המתוחים עם הצבא המצרי ההולך ומתעצם: "כשהיכולות מאיימות, אסור להיות רגועים".

 

מעבר לכך הוסיף גלעד כי "יש לנו מרחב ביטחון עמוק מאוד עם המצרים. ללא המנהיגות המצרית, אני לא רואה את ירדן ממשיכה בשלום עם ישראל. הירדנים לא יחזיקו אם מצרים תסטה ממנו".

 

לדבריו, מצרים שותפה לישראל גם במאבק נגד ההתגרענות האיראנית. "בעוד שבעבר המצרים הקלו ראש באיום הגרעיני, היום הוא חרות בתודעתם", אמר. "הנשיא מובראק נתן להבין שלא ניתן להסכים לאיראן גרעינית. אני לוקח ברצינות את ההתבטאויות הגלויות של מצרים וממליץ לכולם לעשות כן. יש הזדמנות לשתף פעולה בעניין זה ככל שניתן".

 

"האם חוזרת הקונספציה מביקור סאדאת?"

בכנס דיבר, בין היתר, גם האלוף במיל' שלמה גזית, שהיה ראש אמ"ן בזמן ביקור סאדאת בישראל ב-1977, שהוביל להסכם השלום. לדבריו, בעת חתימת הסכם השלום העריך שאין סיכוי להגיע למערכת יחסים קרובה בין ישראל למצרים כל עוד הפיתרון אינו כלל ערבי.

 

גזית עסק בדבריו בשאלה מדוע לא חזו בישראל את ביקורו של סדאת ואת "פרוץ" תהליך השלום.  הוא הסביר זאת בקונספציה שגורמי המודיעין היו שבויים בה לגבי כוונותיו של המנהיג המצרי, ובחורס תיאום ושיתוף במידע בין גורמי המודיעין לגורמים המדיניים - ערוץ המגעים שניהל משה דיין מול המצרים.

 

"אנחנו מוכרחים לשאול ולבדוק את עצמנו האם אין אנו שוגים במיס-קונספציה גם ב-2007 וב-2009", אמר גזית. "האם אנו באמת יודעים שאין שום סיכוי של הידברות עם חמאס, עם סוריה, או עם איראן? כדי שנבדוק את עצמנו".

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלעד. "אסור להיות רגועים"
צילום: AFP
צילום: טל כהן
גזית. "כדי שנבדוק את עצמנו"
צילום: טל כהן
מומלצים