שתף קטע נבחר

אובמה: טורקיה באיחוד - אות חיובי למוסלמים

בפגישת פסגה עם 27 מנהיגי האיחוד האירופי, קרא הנשיא האמריקני לגוש המדינות לצרף לשורותיו את טורקיה, בטענה שהדבר יסייע בהידוק הקשרים עם מדינות איסלאמיות. כן ביקש אובמה מעמיתיו האירופיים לסייע במאמצים לבלום את הגרעין האיראני - ולשתף פעולה עם רוסיה

נשיא ארצות הברית ברק אובמה האיץ היום (א') במדינות האיחוד האירופי לקבל את טורקיה כחברה בגוש - בטענה שהדבר יהיה אות חיובי לעולם המוסלמי.

 

בארוחת צהרים חגיגית למנהיגי האיחוד האירופי שנערכה היום בפראג, אמר הנשיא האמריקני כי המערב צריך לנסות להדק את שיתוף הפעולה ואת היחסים עם מדינות איסלאמיות. הוא ציין כי צירופה של טורקיה לאיחוד האירופי ישמש כעדות חשובה למאמצים אלה.

 

"ארה"ב ואירופה חייבות לראות במוסלמים כידידים, שכנים ושותפים במאבק באי-צדק, אי-סובלנות ואלימות; למסד מערכת יחסים המבוססת על כבוד הדדי ואינטרסים משותפים", אמר אובמה.

 

אובמה אמר את הדברים ערב ביקור בן יומיים במדינה המוסלמית. צרפת, אוסטריה ומדינות אירופיות נוספות מתנגדות לצרף את טורקיה לאיחוד. בינתיים, נתקלים הליכי צירופה של אנקרה במכשולים, מאחר שהאחרונה טרם ביצעה את כל הרפורמות החוקיות והאחרונות שדרש ממנה האיחוד כתנאי לקבלתה לגוש. בין הרפורמות הנדרשות: שיפור היחס למיעוטים והגנה על זכויותיהם, צמצום כוחו של הצבא, וקבלת חוקים כלכליים חדשים.

 

חרף הודעת התמיכה של אובמה, הבהיר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי - אולי אחד המתנגדים הגדולים ביותר לצירופה של טורקיה לאיחוד - כי עמדתו נותרה בעינה. "אני עובד מקרוב עם הנשיא אובמה, אבל רק מדינות האיחוד האירופי יחליטו בשאלת הרכבו של הגוש", אמר הנשיא הצרפתי בראיון לתחנת הרדיו TF1. "תמיד התנגדתי לצירופה של טורקיה - ואני עדיין מתנגד. אני חושב שאפשר לטעון שרוב מדינות האיחוד מחזיקות בעמדה זהה לזו של צרפת", סיכם.


אובמה ונשיא הנציבות האירופית בארוסו, היום בפראג (צילום: רויטרס)

  

שיגור הטיל "מחייב תגובה בינלאומית"

במפגש התייחסו המנהיגים גם גם לשיגור הטיל שביצעה הבוקר צפון קוריאה - ופרסמו הודעת גינוי משותפת, שכינתה את השיגור "איום על השכנות באסיה". בהודעה שפרסמו המנהיגים דרשו מפיונגיאנג להתפרק מנשק גרעיני "ולהפסיק את ההתנהגות המאיימת". המשך פיתוח טילים בליסטיים "נועד לאפשר לצפון קוריאה לאיים על מדינות קרובות כמו רחוקות באמצעות נשק להשמדה המונית", נכתב בהודעה. השיגור, טענו המנהיגים, "מחייב תגובה מהקהילה הבינלאומית, כדי להמחיש שהפרת החלטותיה מחייבת צעדי ענישה".

 

בסעודה הבטיח אובמה למנהיגי מדינות אירופה כי ארה"ב מוכנה לעבוד בשיתוף פעולה עם מדינות האיחוד כדי להתמודד עם הסכנות הטמונות בשינויי האקלים. הוא ביקש מהם להושיט עזרה לוושינגטון בטיפול בנושא.

 

כן ביקש הנשיא האמריקני ממנהיגי אירופה לסייע לו בקבלתם של עצירי מחנה הכליאה במפרץ גואנטנמו, שעל סגירתו הורה עם כניסתו לבית הלבן. כן דרש אובמה מאירופה להוסיף ולהפעיל לחץ על טהרן כדי להניעה להפסיק את תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת - ואף ביקש מהמנהיגים לעבוד עם רוסיה בניסיון למנוע את הפצת הנשק הגרעיני. לסיכום, שב אובמה והזכיר את הצורך בשיתוף פעולה כדי לבלום את התחזקות הטליבאן באפגניסטן - בכדי למנוע את האפשרות של פיגועי טרור נוספים באירופה ובארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה בצ'כיה, היום
צילום: רויטרס
מומלצים