שתף קטע נבחר

סקר: המיתון בוער יותר מהפצצה האיראנית

ערב פסח סבור רוב הציבור, כי המשבר הכלכלי הוא הבעיה הדחופה ביותר לטיפול הממשלה החדשה. נתניהו יסתדר עם אובמה - עד שיתגלה כסרבן מו"מ. "שלום כלכלי"? רעיון מוצלח, אבל גם מדינה פלסטינית. והעדויות הקשות מעזה הן בדיה

הצרות הכלכליות דחופות יותר לטיפול מהסרת האיום האיראני, והרבה יותר מקידום המשא-ומתן עם הפלסטינים - כך סבור רוב מכריע מקרב הציבור הישראלי.

 

"מדד המלחמה והשלום", שמתפרסם ב-ynet מדי חודש, גילה כי 62% מהציבור הישראלי ממקם את המיתון כבעיה הבוערת ביותר, המונחת לפתחה של הממשלה החדשה. זאת לעומת 39% שבחרו במרוץ של אחמדי-נג'אד והאיטוללות לגרעין, ו-27% בלבד שביכרו את תהליך השלום. הסוגיות האזרחיות נתפשות כמשניות בדחיפותן: 31% בחרו בפערים החברתיים-כלכליים, 19% בשחיתות ו-16% בשיפור מערכות השלטון.

 

רוב בקרב אזרחי ישראל היהודים (53%) - אך לא בקרב הערבים (33%) - נותן אמון בהצהרתו של ראש הממשלה נתניהו, כי ממשלתו תחתור לשלום עם הפלסטינים. מקרב שני המגזרים גם יחד, יש תמיכה לגישת ה"שלום הכלכלי" שלו, לפיה המפתח להשגת יציבות ושקט הוא שיפור מצבם ותנאי חייהם של הפלסטינים. אולי בשונה מעמדתו, בשני המגזרים יש רוב (56% אצל היהודים ו-78% אצל הערבים) לפיתרון המבוסס על הקמתה של מדינה פלסטינית לצד ישראל. יחד עם זאת, כשלושה-רבעים מהציבור הישראלי אינם שותפים להנחה - או לחשש - מהתהוותה של מדינה דו-לאומית בין הירדן לים התיכון, אם פיתרון שתי המדינות לא ימומש בהקדם.

 

רוב הישראלים, ערבים (59%) כיהודים (54%), מעריכים כי למרות הרכבה הימני של הממשלה החדשה - היא תצליח לשמור על מערכת יחסים טובה עם ממשלו של ברק אובמה. אבל הרוב גם מעריך כי וושינגטון תפעיל לחצים קשים על ישראל, אם זו לא תשתף פעולה בקידום המשא-ומתן (בקרב הציבור הערבי, 51% סבורים כי הסיכוי לכך נמוך).

 

לבסוף, מה חושב הציבור על פרסום העדויות הקשות של חיילים מ"עופרת יצוקה"? רוב הציבור היהודי (64%) אינו מאמין להן, וסבור כי גם אם תחקיר צה"לי יאמתן - אין להעמיד לדין את החיילים או המפקדים (74% מוחלים לחיילים, 58% למפקדים). בקרב הציבור הערבי, מנגד, יש רוב ברור (61%) למאמינים לעדויות ולתומכים בהעמדה לדין, בעיקר של מפקדים.

 

 

"מדד המלחמה והשלום" נערך באחריות הפרופסורים אפרים יער מאוניברסיטת תל-אביב ותמר הרמן מהאוניברסיטה הפתוחה. המחקר ממומן על-ידי "מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום" ו"תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב. את הראיונות הטלפוניים ביצע מכון ב. י. כהן והם כללו 595 נשאלים, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בארץ (טעות הדגימה המרבית - 4.5%).  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפתחם: ממשלת נתניהו
צילום: אוליבייה פיטוסי פלאש 90
לא מאמינים: עופרת יצוקה
צילום: רויטרס
מומלצים