שתף קטע נבחר

האם האביב הכלכלי בדרך למשק הישראלי?

פחות משנה לאחר תחילת המשבר הכלכלי העולמי, בישראל מתחילים לראות סימני התאוששות: הבורסה עולה, המדד חיובי ובחברות יש אופטימיות זהירה. באילו ענפים מתחילים לראות את האור, ואיפה המצב עדיין קשה?

המשבר הכלכלי העולמי, שהחל עוד בשנה שעברה, לא פסח גם על ישראל: עשרות אלפי עובדים פוטרו, חברות נסגרו ותחושת אי-ודאות כללית אפפה את המשק. אך בתקופה האחרונה יש כמה סימנים שאולי מרמזים על שיפור צפוי: מדד מרס עלה ב-0.5%, מדדי המניות בעולם ובישראל עלו בצורה נאה, וגם בקרב החברות במשק הובעה אופטימיות זהירה בסקר של בנק ישראל.

 

 

אז האם האביב הכלכלי עושה את דרכו לכאן, או שיש עוד דרך ארוכה עד ליציאה מהמשבר? בדקנו את תמונת המצב בכמה ענפים בולטים במשק, וניסינו גם להעריך מה צפוי בעתיד.

 

נדל"ן: עלייה בביקושים לדירות

בשוק הנדל"ן נרשמת בתקופה האחרונה התייצבות במחירים אחרי תקופה בה נרשמה ירידה ממוצעת של כ-10% במחירי הדירות. בחודשיים האחרונים נרשם ביקוש גובר לדירות במחיר של עד 1.5 מיליון שקל. עם זאת, גורמים בשוק הביעו חשש כי בחודשים הקרובים יוכלו פחות אנשים להרשות לעצמם לרכוש דירה בגלל גלי הפיטורים, ובמקביל ייאלצו רבים לממש נכסים במחירים נמוכים - דבר שיגרור את המחירים בשוק למטה.

 

בחברות אפריקה ישראל ושיכון ובינוי דיווחו כי עד לפני חודשיים-שלושה היה קיפאון גדול במכירות, אך מאז נרשמה עלייה בביקושים. בחברות אמרו כי הפסיקו להוריד מחירים, מלבד אחוזים בודדים במו"מ אישי עם הרוכשים. מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, גילי דקל, ומנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן, תמיר דגן, אמרו ל"ידיעות אחרונות" כי יש עלייה משמעותית בביקושים לדירות ברבעון הראשון של השנה, ביחס לרבעון הקודם בשנה שעברה.

 

תעשייה: נערכים לירידה בפעילות

"2009 היא שנה אבודה. התעשייה הישראלית תלויה מאוד בייצוא, ובגלל שהמשבר הכלכלי בעולם עדיין בעיצומו, נרשמה ברבעון הראשון של 2009 ירידה של 30% בביקושים לתוצרת הישראלית בהשוואה לתקופה המקבילה", כך אמר שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים.

 

לדברי רובי גינל, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, 2009 צפויה להיות מהשנים קשות שידעה התעשייה הישראלית: תפוקת התעשייה צפויה לרשום נסיגה חדה של כ-8% ותהיה ירידה ניכרת בביקושים מצד הכלכלות המפותחות, אליהן מופנים שני שלישים מהיצוא התעשייתי, לצד צניחה חדה בביקושים המקומיים.

 

גינל העריך כי הייצוא התעשייתי השנה יפחת בכ-10%, ותירשם ירידה דרמטית במספר המועסקים בתעשייה. כן הוא מעריך כי השנה יפוטרו בסך הכל בתעשייה כ-14 אלף עובדים.

 

גינל ציין כי הנסיגה בפעילות צפויה להקיף את מרבית ענפי התעשייה: מאז החריף המשבר העולמי רשמו התעשיות המסורתיות התכווצות ניכרת בפעילותן, כאשר עיקר הפגיעה הייתה בענפי המתכת, החשמל, הגומי והפלסטיקה. עם זאת, ההערכות הן כי תהיה התאוששות מסוימת ברבעון השני של השנה, בין היתר בגלל תחילת פעילות היצוא של מפעל אינטל החדש בקריית גת, והביקוש היציב יחסית למוצרים כמו תרופות. גם ההתאוששות האחרונה בשוקי ההון בארץ ובעולם עשויה להביא להאצה מחודשת בביקושים.

 

היי טק: חוזרים לגייס עובדים

האם האביב מסמל פריחה מחודשת בהיי-טק? גורמים בתחום מתקשים להצביע על מגמה חד משמעית, אבל כמה מהם מסכימים כי יש בשורה קטנה: חלק מהחברות מתחילות לגייס עובדים, בהן מטריקס.

 

בחודשים האחרונים ערכו חברות בתחום ההיי-טק קיצוצים כדי להתמודד עם המשבר העולמי ולחסוך בהוצאות. החברות ערכו סבבים של פיטורים ושלחו הביתה מאות עובדים. כמה חברות עברו לשבוע עבודה בן 4 ימים וקיצצו את משכורות העובדים בהתאם, אחרות קיצצו בשכר מבלי לשנות את היקף העבודה, וגם כמה הטבות ותנאים נלווים בוטלו. על פי ההערכות, בסך הכל פוטרו בענף ההיי-טק למעלה מ-7,000 עובדים בחודשים האחרונים.

 

אחת מהשלכות המשבר היא שכיום קשה יותר לגייס כסף - חלק מהחברות עדיין מצליחות להשלים גיוסים, אבל חברות רבות נאלצות להסתפק בסכומים נמוכים מבעבר או להסתדר בלי השקעות חדשות.

 

במקביל, יש חברות גדולות שהמשיכו לגייס עובדים גם בחודשים האחרונים, אבל בקצב איטי יותר לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לדברי אלדד תמיר, נשיא ומנכ"ל משותף בבית ההשקעות תמיר פישמן ושות,' "יש עדיין יותר פיטורים מגיוסים ואני מאמין שנראה עוד פיטורים בתחום בהמשך השנה. אני מעריך שהמצב יתחיל להשתנות בסוף השנה או תחילת 2010, אבל לא לגבי השקעות חדשות".

 

בנקאות ושוק ההון: התאוששות במניות

בספטמבר האחרון רשמו הבורסות בארה"ב את אחד החודשים השליליים ביותר בעשור האחרון. בין ערב ראש השנה לערב סוכות צנחו המדדים בארה"ב בכ-26%. בעקבות גל ירידות נוסף בתחילת 2009, הגיע מדד דאו-ג'ונס לנקודת שפל בתחילת מרס.

 

לעומת זאת, כיום המדדים המובילים בארה"ב נמצאים ברמה של יותר מ-25% מעל נקודת השפל. מניות הבנקים החלו לרשום תשואות תלת-ספרתיות בתוך שבועות מעטים.

 

בישראל, למרות המשבר, מצב הבנקים יחסית טוב. מניית בנק לאומי עלתה ב-47% בחודש האחרון, ודיסקונט ב-48%. "התהליך של חוסר האמון במערכת הפיננסית נבלם", אומר גיא חכמי מנכ"ל כלל פיננסים קרנות נאמנות, "בשוק ההון מבינים שהממשלות מוכנות לעשות הכל בשביל לשחרר את מצוקת האשראי שנכנסו אליה בספטמבר, ויש בכך כדי להעניק הרבה ביטחון לשוק".

 

הכתבה המלאה מתפרסמת הבוקר במגזין "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הכתבה השתתפו: עופר פטרסבורג, נווית זומר, איתי שמושקוביץ, אריה אגוזי, דני שדה, אלי שמעוני ובני ברק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המדדים נמצאים 25% מעל רמת השפל. וול סטריט
צילום: רויטרס
מומלצים