שתף קטע נבחר

גינויים בעולם לדברי אחמדי-נג'אד נגד ישראל

באן קי-מון, שנכח במליאת הוועידה בז'נבה במשך כל נאומו של נשיא איראן, פרסם הודעה שבה גינה את דבריו על ישראל. "זה ההפך ממה שהוועידה הזו מבקשת להשיג", אמר באן. גם מנהיגי בריטניה, צרפת וקנדה גינו את הנאום

מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, ומנהיגי בריטניה, צרפת וקנדה גינו הערב (יום ב') את הנאום שנשא נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, המנהיג היחידי שנאם בוועידת "דרבן 2" בז'נבה. בכוונת באן, שלא היה בין העוזבים את אולם המליאה במחאה על דברי אחמדי-נג'אד, להגיב על הדברים במסיבת עיתונאים שיכנס בהמשך הערב.

 

"אני מגנה את השימוש של נשיא איראן בבימה הזו כדי להאשים, ליצור מחלוקת ולהסית. זה ההפך ממה שהוועידה הזו מבקשת להשיג. זה מקשה מאוד על המאמצים לגבש פתרון יעיל לבעיה המאוד מציאותית של גזענות", אמר באן בהודעה שפרסם.

 

מוקדם יותר, עשרות מנציגי המערב עזבו את אולם המליאה במהלך נאום אחמדי-נג'אד, אחרי שהחל להזכיר את בואם של היהודים לארץ ישראל והקמת "מדינה יהודית גזענית בהתבסס על מלחמת העולם השנייה. בסך הכל, נציגי 23 מדינות נקטו בצעד המחאה ההפגנתי - בהם ירדן והאיחוד האירופי.

 

רה"מ הבריטי: מדובר בהסתה

גם לפני תחילת הנאום נרשמה תקרית - כאשר נציגי איחוד הסטודנטים בצרפת שחבשו פיאות ליצן צבעוניות קמו בצעקות "גזען!" ואף השליכו חפצים רכים לעבר אחמדי-נג'אד, שפגעו בבמת הנאומים. הם הוצאו במהרה בידי אנשי הביטחון של האו"ם, שעצרו אותם.

 

ראש הממשלה הקנדי, סטיבן הרפר, בירך על נטישת האולם מצד הדיפלומטים המערביים וכינה זאת "התנגדות קולנית למה שהנשיא אחמדי-נג'אד מייצג ומה שיש לו לומר". הנשיא הצרפתי ניקולא סרקוזי כינה את ההערות "קריאה בלתי נסבלת לשנאה גזענית שבזה לאידיאלים ולערכים המתוארים בהצהרה האוניברסאלית של זכויות האדם". ראש ממשלת בריטניה בראון גינה בתוקף את הצהרותיו של אחמדי-נג'אד והגדיר אותם "מסיתים".

 

לעומת זאת, שר החוץ הנורווגי, יונס גאהר שטורה, אמר כי לא ראה תועלת בנטישת האולם בז'נבה במהלך הנאום. השר, שהיה בין הנציגים האירופים היחידים שנשארו באולם, אמר כי לנטישתו יש השפעה מוגבלת מאוד. "אם נתחיל לעזוב את דיוני האו"ם משום שאנחנו חשים שלא בנוח להתמודד עם יריבינו האידיאולוגים, העולם יפסיד מכך".

 

מזכ"ל האו"ם הביע צער עמוק על כך שאחמד-נג'אד בחר להתעלם מקריאתו לנקוט בגישה מאחדת ולא מפלגת. באן אמר שבפגישתו עם נשיא איראן, הוא הזכיר לו שעצרת האו"ם אימצה החלטה המבטלת את ההשוואה בין ציונות וגזענות וכי העצרת אישררה את העובדה ההיסטורית שהשואה התקיימה.

 

"כולנו חייבים להתרחק ממסרים כאלה", אמר באן על דבריו של אחמדי-נג'אד, "אנחנו חייבים לשלב ידיים ולפעול יחד להשיג תוכנית יעילה ומשמעותית להלחם בגזענות, באפליה, שנאת זרים ואי סובלנות".

 

המדינות שנציגיהן יצאו מן האולם במחאה על דברי אחמדי-נג'אד הן: אוסטריה, בלגיה, בריטניה, בולגריה, קפריסין, צ'כיה (שעזבה את הוועידה בכלל), דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, יוון, הונגריה, אירלנד, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, סלובניה, ספרד, שוודיה וכן סנט קיטס ונביס. המדינות שבין כה החרימו את הוועידה: גרמניה, אוסטרליה, קנדה, איטליה, הולנד, ניו זילנד, פולין, ארה"ב וכמובן - ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באן: הוא התעלם מקריאתי
צילום: AFP
אחמדי-נג'אד. המנהיג היחיד שנאם בוועידה
צילום: רויטרס
בראון: הנאום - הסתה
צילום: רויטרס
סרקוזי: קריאה בלתי נסבלת לשנאה
צילום: AFP
מומלצים