שתף קטע נבחר

מדריך: המחשב לא חייב להרעיש כמו טרקטור

המחשב מרעיש? זה יכול להיות סימן אזהרה ראשון לתקלה חמורה בכונן או בכרטיס המסך, או סתם מאוורר זול שניתן להחליף בקלות. כך תגיעו למחשב שקט יותר


 

יום אחד המחשב שלכם מתחיל להרעיש. אולי זה לא באמת קרה ביום אחד. אולי הוא תמיד הרעיש קצת ועכשיו יותר, ואולי רק עכשיו התחלתם לשים לב. בכל אופן, עכשיו הוא מתקתק או מזמזם, משמיע צלילים של מטוס ממריא או של מכסחת דשא, ואתם שואלים את עצמכם מה עושים עם זה.

 

אז ראשית, אתם לא לבד. מחשבים רועשים היו תמיד, והיום יש עוד יותר מבעבר. לפעמים זה רעש סתמי, לפעמים הרעש מעיד על ליקוי כלשהו ולפעמים אפילו על סכנה ממשמשת, אבל תמיד יש מה לעשות.

 

למה זה קורה

רעש מופרז שמופיע בפתאומיות או הולך ומתגבר, אמור לשמש סימן אזהרה. אם אינכם בטוחים שאתם יודעים מה אתם עושים, הדבר הראשון שיש לעשות הוא להתקשר לטכנאי אמין (רצוי מישהו שבא עם המלצות‭.(‬ אם הרעש חזק והוא מגיע ממחשב חדש, הכי טוב לא להתעסק אלא לפנות לספק שאצלו נרכש ולבקש הסבר ובדיקה.

 

אם המחשב לא חדש - בהנחה שזו לא תהיה הפעם הראשונה שהצצתם לתוך המארז ואתם לא חוששים לעשות את זה גם הפעם - תוכלו לבודד את הבעיה בדרך השלילה.

 

הסיבות הנפוצות לרעשים במחשב קשורות לחיכוך יתר של רכיבים נעים. הדיסק הקשיח, הכוננים האופטיים והמאווררים השונים המותקנים במחשב - בכולם יש חלקים שנעים על ציר במהירות גבוהה. חלקם - כונני תקליטורים מסויימים, למשל - מייצרים רעש רב גם כשהם תקינים. באחרים, הרעש הוא סימן לבלאי, לתקלה, או להפרעה נקודתית.

למשל: מאוורר שהחליד, התעקם, או צבר אבק ולכלוך. ואם להיות פחות אופטימיים: דיסק קשיח שמתקרב לקריסה.

 

ישנם רעשים שמקורם חופש-יתר בחלקי פח של המארז בגלל הברגה לקויה. אחרים מגיעים ממערכת הסאונד של המחשב או חיבור חשמלי פגום. בתור התחלה, כדאי לזהות במה מדובר.

 

כדאי להתחיל בניטרול מערכת הסאונד: נתקו את הרמקולים, המיקרופון, וכל דבר אחר שמחובר לכרטיס הקול. אפשר ורצוי להיכנס ל‭Audio and Sound-‬ בלוח הבקרה ולדומם את כל הנ"ל. אם הרעש לא מגיע ממערכת הסאונד, לפחות עכשיו תשמעו אותו טוב יותר.

 

אם אתם משתמשים מנוסים, לא תתקשו להבדיל בין רעש שמקורו בדיסק הקשיח לבין צליל הצקצוק של מחבר חשמלי פגום, לבין רעשי מאוורר. אם אתם פחות מנוסים, רצוי להיעזר במישהו מנוסה מכם. בכל מקרה, השלב הבא הוא לפתוח את מארז המחשב.

 

מול המארז הפתוח

 למארז הסגור יש אקוסטיקה אחרת. מרגע שנפתח, די לעיתים במבט קצר ובהאזנה חטופה כדי לזהות מקור רעש יחיד, מובחן. האם מדובר בתקתוקים של הדיסק שנשמעים בשעה שנורת הכונן מהבהבת? בהמהום או בטרטור של מאוורר? בקול עמום של פח מתנועע? בצליל שמזכיר קצר חשמלי?

 

אם הרעש מגיע מהכונן, כדאי לבצע בדיקת ScanDisk ואז לגבות את כל החומר החשוב שלכם לפני כל פעולה נוספת. בכלל, כל רעש "חדש" מכיוון הדיסק צריך להדליק נורה אדומה, במיוחד אם הוא מזכיר (אפילו קצת) את הרעשים האופייניים לתקלות דיסק חמורות.

 

רעשים "מסוכנים" אחרים: חיבור חשמלי לא תקין לאחד הכוננים, שעלול להרוס אותו; כונן תקליטורים (גם חדש) שמרעיש כמו מטוס - הוא לא יחיה הרבה זמן; ואם יש לכם חשד קל שהרעש מגיע מהמאווררים כדאי להתקין אחת מהתוכנות שנזכיר בהמשך כדי לבדוק שהמעבד או רכיבים אחרים אינם מתחממים לרמה מסוכנת.

 

אם זיהיתם רעש של חיבור חשמלי לא תקין, זהו את המחבר הפגום בדרך האלמינציה: כבו את המחשב, נתקו את כל הכוננים מלבד את זה שמשמש לאתחול, והדליקו. כעת תוכלו לחבר בהדרגה ו/או להחליף מחברים עד שתמצאו את הבעייתי ותנתקו אותו (בטח יש לכם מחבר פנוי אחד לפחות, שיחליף אותו‭.(‬ כמובן שבכל פעם שמנתקים ומחברים כוננים יש לכבות את המחשב.

 

עוד מחבר שעלול ליצור רעש, אם כי לעיתים נדירות, הוא זה שמחבר את כבל האודיו לכונן התקליטורים. אם לא מצאתם את הרעש במקום אחר, נסו לנתק גם אותו. אם גם זה לא עוזר, כדאי לקחת את המחשב למעבדה כדי לבדוק אם הרעש לא מגיע מספק-הכוח.

 

הלך המאוורר

רוב הסיכויים שתגלו שהרעשים במחשב שלכם מגיעים מהמאווררים. יש רבים כאלה במחשבים החדשים: אחד לספק הכוח, אחד למעבד, אחד או שניים במארז ועוד אחד על הכרטיס הגרפי, אם הוא מדגם חדיש.

 

כדי לבודד את המאוורר הרועש, הדליקו את המחשב ממצב "קר‭,"‬ לאחר שעמד כבוי זמן מה. הקישו DEL והיכנסו ל‭.CMOS Setup-‬ כעת כל המאווררים פועלים, אבל המחשב

אינו מבצע פעילות מאומצת ואף רכיב לא אמור להתחמם מאוד. אם במצב הזה המחשב שקט יותר, יש לכם מאוורר בעייתי.

 

נצלו את ההזדמנות: המסך המתאים ב‭BIOS–‬ ייתן לכם אינדיקציה על הטמפרטורה ההתחלתית של המעבד (אפשרות שקיימת ברוב המחשבים מהשנים האחרונות‭.(‬ ככלל, טמפרטורה גבוהה מ‭50-‬ מעלות תחשב גבוהה.

 

למידע מדוייק, כדאי להתקין תוכנה כמו ‭SpeedFan‬ או ‭,MBM‬ שתזהה את החומרה הספציפית שלכם ותספק אינדיקציה על תקינות מערכת הקירור.

 

התוכנות האלו ודומות להן יאפשרו לכם גם לנטרל לזמן קצר כל אחד מהמאווררים ולראות מתי הרעש מפסיק או נחלש. אפשר לעשות זאת גם ידנית, אבל רק אם אתם ממש יודעים מה אתם עושים, וגם אז - במאוורר של המעבד אל תיגעו.

 

אם אתם חושדים במאיץ הגרפי, הכי טוב להחליף אותו בכרטיס מהמחשב הישן שלכם/של חבר ולראות כיצד זה משפיע. רעש שמגיע מספק הכוח קל יחסית לזהות: הוא יישמע היטב לא כשתפתחו את המארז, אלא כשתעמדו מאחורי המחשב, קרוב למאוורר שלו.

 

ברוב המקרים תגלו שהרעש מגיע ממאוורר המעבד, במיוחד אם המחשב שלכם חדש. המעבדים החדשים מתחממים יותר ולכן דורשים קירור חזק יותר.

 

לוחות-אם טובים מגיעים היום עם חיישנים לניטור רצוף של הטמפרטורה, והתאמת מהירות הפעולה של המאוורר כדי שלא יפעל כל הזמן במהירות מקסימלית, ירעיש יותר ויישחק יותר. אם הלוח והמאווררים שברשותכם מאפשרים זאת, תוכלו לשלוט באוורור בעזרת תוכנה שמספק יצרן הלוח.‬ תוכלו גם להשתמש באחת התוכנות שהוזכרו קודם.

 

כדי לקבל אוורור שקט ויעיל, הכי טוב לקנות ולהתקין מאוורר/ים מקצועי/ ים. בחלקם, במיוחד במאווררים שתוכננו במיוחד לפעולה שקטה, גוף הקירור וקוטר המאוורר גדולים יותר, וכך מתקבלת פעולה חזקה ושקטה. המחירים לא בשמיים ‭300-100)‬ שקלים‭,(‬ וגם תקבלו מחשב אמין יותר. בין החברות הבולטות בתחום, שמוצריהן משווקים בארץ: ‭Zalman, Ther-‬‭.maltake, Vantec, CoolerMaster, Nexus‬

 

 

 

בולם זעזועים

יש שוק שלם של מוצרים ייעודיים בתחום: יריעות מבודדות לדופן המארז, ספקי כוח שקטים, בולמי זעזועים ומבודדי רעש לכוננים וספקים, ואפילו מארזי מחשב שלמים, שמגיעים

כבר עם כל השכלולים. השמות הידועים בתחום: אלו שהוזכרו קודם, וגם ‭.Sonata, Antec, Arctic Silver‬

 

כדאי גם לבקר באתרים של חברות שמתמחות בייצור ובשיווק של מחשבים שקטים, כמו ‭ End PCNoise‬או ‭ .QuietPC‬תוכלו גם להתרשם מהמוצרים וגם לקרוא מידע נוסף.

 

אם אתם רגישים במיוחד לרעשים, מותר לכם לפנק את עצמכם. כדאי לדעת שרעשי המחשב גורמים ל"סטרס‭,"‬ לנזק מצטבר לשמיעה ולבריאות בכלל. כשבוחרים מוצר, תמיד טוב לשים לב אם מצויין נתון לגבי עוצמת הרעש שהוא מייצר בדציבל ‭.(dB)‬ רוב המפרטים של מוצרי החומרה כוללים נתון כזה ‭35)‬ דציבל ומעלה זה "רועש‭,("‬ ובתחומים מסויימים, כמו מדפסות, יש מוצרים שתומכים במצב מיוחד של פעולה שקטה ‭.(Quiet Mode)‬

 

תמיד יש פתרונות פשוטים לצמצום הרעש. למשל, רעש רגיל של ‭CD-ROM‬ מהיר אפשר להפחית בעזרתו האדיבה של ‭,Nero DriveSpeed‬ יישום קטן שמגיע עם חבילת Nero ומאפשר להאט את מהירותו. את רוב הרעשים ממערכת הסאונד אפשר לפתור באמצעות שימוש ברמקולים, מיקרופון וכבילה תקינים, כוונון נכון של ווליום, והרחקת כל הנ"ל זה מזה (כדי למנוע רעשי "פידבק‭.("‬

 

ובלי קשר לשום דבר אחר, יש שלוש פעולות שחשוב וכדאי לבצע בכל מקרה: לנקות את פנים המארז מאבק ולכלוך בעזרת תרסיס אוויר דחוס (מוכרים אותם בכל חנות אביזרים ובחנויות חומרה טובות‭;(‬ לבדוק את כל ברגי המארז ומפרצי הכוננים ולהבריג אותם היטב (אבל לא יותר מדי, כדי שההברגה לא תיהרס‭;(‬ להוריד את המחשב מהשולחן ולהניח אותו על הרצפה, כששטיחון מונח תחתיו לצורך בידוד וספיגת זעזועים. שיהיה לכם יום שקט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזצוויג
המאוורר רועש?
צילום: שי רוזצוויג
מומלצים