שתף קטע נבחר

לא רק לקרניבורים: מנגל צמחוני

לא פשוט להיות צמחוני ביום העצמאות, כשהשמים מתכסים עשן מנגלים. פיליס גלזר מציעה תחליפי בשר טעימים, שטובים גם לאוכלי בשר שרוצים לשמור על הבריאות

כשעליתי לארץ, עוד לפני שבכלל חשבתי להפוך לצמחונית, יום העצמאות הראשון שלי הרגיש ממש הזוי. בדרך לפארק הירקון נדהמתי לראות אנשים ממנגלים על הדשא, באמצע אי התנועה, והשמיים התמלאו עשן. גם בפארק עצמו הופתעתי לראות כל כך הרבה אנשים דחוסים במקום אחד, עסוקים בטיפוח מתקנים מתכתיים מעלי עשן.

 

מאז כבר הספקתי ללמוד שהמנגל הוא הספורט הלאומי שלנו, שזוכה למעמד של קדושה, כמעט. אבל מה למנגל ולצמחונים? לפי סקר משרד הבריאות (2003) 8.5% מהישראלים מגדירים עצמם כצמחונים. זה אומר שכמעט לכל חגיגת "על האש" מגיע צמחוני אחד (לפחות), ועד לא מזמן הוא היה צריך להסתפק בכרסום פיתות וסלטים קנויים.

 

היום כבר יש תחליפים רבים, ובעקבות האזהרות על החומרים המסרטנים שיש בבשר שנצלה על האש, גם לקרניבורים מומלץ לנסות את האלטרנטיבות (רק אחרי הקבב הראשון כמובן). אחרי שצולים את הבשר פשוט לוקחים חצי לימון, או בצל, ומורחים את רשת המנגל.

 

תחליפי בשר - יש מגוון מוצרים, חלקם כבר מוכנים, שיכולים להחליף את הבשר שצולים על האש: פטריות פורטובלו גדולות (מומלץ להשרות במרינדה ל-15 דקות), המבורגרים על בסיס סויה, קינואה, עדשים וכו' (להשיג בחנויות טבע). יש גם נקניקיות על בסיס סויה שניתן למצוא בכל סופרמרקט, או נקניקיות אורגניות על בסיס עוף שניתן להשיג בחנויות טבע.

 

פחם בריא יותר - חנויות טבע אחדות מחזיקות פחמים אורגניים, שלא מכילים חומרים מזיקים שנפלטים בעת ההבערה. הם לא יקרים ביוחד והבריאות שלנו שווה את זה.

 

תוספות בריאות - חשוב לא להשאיר מחוץ למקרר את החומוס והסלטים המוכנים, שכן למרות חומרי השימור שיש בהם, הם לא יכולים להתגבר על החיידקים שמתפתחים בחום. במקום סלטים גדושים במיונז, נסו סלטים על בסיס שמן זית וחומץ, והכי טוב - מקלות ירקות מכל הסוגים והצבעים.


ספורט לאומי. ממנגלים בפארק (צילום: ישראל הדרי)

 

אל תשכחו לקחת צידנית עם תחליפי קרח (אפשר גם להקפיא בקבוקי מים מינרלים - הידיעה שעוברת במייל, האומרת שבית חולים ג'ון-הופקינס בארה"ב מזהיר שבקבוקי פלסטיק מפתחים דיוקסינים כשהם קפואים, היא אגדה אורבנית) ולשמור את הסלטים בפנים ובכל מקרה, לא מומלץ בעליל להכין סלטים על בסיס מיונז.

 

שיפודי סייטן וירקות

הסייטן הוא חלבון חיטה וניתן להשיג אותו קפוא בחנויות טבע בטעם ניטרלי, עוף או בשר. הוא עשיר מאוד בחלבון ודל קלוריות. ככל ששורים אותו במרינדה, כך הוא טעים יותר. אם אין להשיג סייטן, אפשר להשתמש בטופו חתוך לקוביות גדולות.

 

את השיפודים האלה אפשר להכין אפילו על הפלנצ'ה ולהגיש על אורז, סלט אורז, או בתוך פיתה מקמח מלא, או טורטיה.

אם משתמשים בשיפודי במבוק, רצוי להשרות אותם במים לפחות שעה לפני השימוש.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

ו חבילת קטנה של סייטן בטעם עוף או בשר, או חבילת טופו

למישרה:

1/3 כוס רוטב סויה

1/4 כוס מים

1 כפית חרדל מוכן

2 שיני שום גדולות, כתושות

מיץ מלימון או תפוז אחד

1/4 כוס סוכר חום, סירופ מייפל או אגבה

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

אפשר גם פתיתי צ'ילי (קורט נדיבה)

לשיפודים:

1 סלסלת פטריות שמפיניון בינוניות חצויות

2 בצלים (עדיף סגולים) חתוכים לרבעים ומקצת מפורקים

סלסלה קטנה של עגבניות שרי

1 כפלפל אדום חתוך למרובעים בינוניים

1 פלפל ירוק חתוך למרובעים בינוניים

2 קישואים, עדיף מזן זוקיני, פרוסים לפרוסות בעובי סנטימטר וחצי

לקישוט:

שומשום או קצח (או תערובת, רצוי קלוי קלות)


(צילום: יח"צ)

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הסייטן לקוביות גדולות. מערבבים את החומרים למשרה בצנצנת עם מכסה, משקשקים ויוצקים על הסייטן.
  2. שורים למשך הלילה (או לפחות כמה שעות). מסננים לפני השימוש ושומרים את המרינדה.
  3. מכינים שיפודים, שכל אחד מכיל 2-3 קוביות סייטן, 2-3 שכבות בצל או קישוא, חצי פטרייה, עגבניית שרי וחתיכות פלפלים אדום (אפשר להכין מראש ולכסות בניילון נצמד ולשמור במקרר).
  4. צולים את השיפודים על גחלים או אש בינונית-נמוכה, ומברישים לעיתים קרובות עם המרינדה.
  5. מקשטים בשומשום ומגישים.

 

סלט קינואה, חמוציות ואגוזי מלך

בין אם אתם צמחונים או לא, סלטי דגנים הם דרך נהדרת להשביע את הבטן בדברים מזינים, בזמן שהמנה העיקרית על האש. הסלט הזה עשיר בחלבון ומכיל מעט מאוד שמן. אפשר להכין אותו בדקות ספורות.

 

המרכיבים (ל-4-5 מנות):

1 כוס קינואה

1 כוס חמוציות מיובשות

1 כוס פרחי ברוקולי מאודים קלות, שעועית ירוקה עדינה קפואה מופשרת או אפונה טרייה

1/4 כוס בצל ירוק

1/4  כוס אגוזי מלך

3-2 כפות חומץ בלסמי

כף וחצי שמן זית

3 שיני שום כתושות

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את הקינואה בסיר ומוסיפים כוס ורבע מים.
  2. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות או עד שהמים נספגים. דקה לפני סוף הבישול מוסיפים את החמוציות. סוגרים את הסיר וממשיכים לבשל.
  3. מעבירים את הקינואה לקערה ומסויפים את כל יתר החומרים.
  4. מערבבים ומקררים לחצי שעה לפחות.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובים גם לקרניבורים. תחליפי בשר
באדיבות טבע דלי
מומלצים