שתף קטע נבחר

"שואת הארמנים": טורקיה החזירה השגריר מקנדה

סוגיית ההכרה ברצח העם הארמני הצליחה שוב לעורר מחלוקת בין טורקיה לקנדה. היום הודיע גורם רשמי באנקרה כי השגריר בקנדה הוחזר להתייעצויות - יומיים לאחר ששרים קנדים השתתפו באירוע שנועד לציין את "רצח העם הארמני"

שוב משבר דיפלומטי בין טורקיה לקנדה: גורם רשמי באנקרה הודיע היום (ד') כי טורקיה החזירה את שגרירה מקנדה, לאחר שדווח כי שרים קנדים השתתפו באירוע שבו כונו רציחות הארמנים בתקופה העות'מנית "רצח עם".

 

הגורם הרשמי הטורקי, שסירב להזדהות בשמו, מסר כי השגריר הטורקי באוטווה, ריפעת אקגונאי, הוחזר לאנקרה להתייעצויות. הוא לא פירט מדוע אגקונאי הוחזר לאנקרה ולכמה זמן יישאר בארצו.

 

עם זאת, טורקיה הביעה מורת רוח מהדיווח לפיו פקידי ממשל קנדים השתתפו באירוע שנערך ביום שני השבוע שנועד לציין את מותם של הארמנים בידי הטורקים בסוף מלחמת העולם הראשונה, שבו כונו מעשי הרצח "רצח עם". העיתון הטורקי "הורייט" דיווח כי האירוע באוטווה נערך לציון יום השנה החמישי להצבעה שנערכה בפרלמנט הקנדי שבה הוחלט להכיר ברציחות כרצח עם.

 

זוהי הפעם השנייה שטורקיה משיבה את שגרירה בקנדה בגלל אבן נגף זו. ב-2006, מתחה טורקיה ביקורת על ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר, בשל התבטאויותיו שהביעו תמיכה בהכרה ברציחות כרצח עם. בעקבות דבריו של הרפר, הוחזר השגריר הטורקי לאנקרה, וכן פרשה טורקיה מתרגיל צבאי משותף שתוכנן לה ולקנדה.

 

היסטוריונים מעריכים כי עד מיליון וחצי ארמנים נהרגו בידי הטורקים העות'מנים - וחוקרים טוענים כי זו היתה הפעם הראשונה במאה העשרים שהתבצע רצח עם. מנגד, טוענת טורקיה כי מספר הנספים נופח, וכי ההרוגים נהרגו במלחמה ובהתנגשויות ולא באופן שיטתי.

 

גם בקונגרס האמריקני הועלתה הצעת החלטה להכיר ברצח העם הארמני. אם תתקבל, תפגע במאמציו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה לגייס את תמיכתה של טורקיה במהלכי מפתח במדיניות החוץ שלו. במהלך ביקורו בטורקיה מוקדם יותר החודש, נמנע אובמה מלהזכיר במפורש את המלים רצח עם כאשר נאם בפני מחוקקים ארמנים, אך כאשר נשאל על עמדותיו, הבהיר כי הוא עדיין מחזיק בעמדות שהשמיע במהלך מסע הבחירות שלו, אז טען כי מדובר ברצח עם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפר. גם הוא הכיר ברצח העם
צילום: רויטרס
אובמה. דבק בעמדתו
צילום: AFP
מומלצים