שתף קטע נבחר

כמה זמן לוקח לישראלי להבין שיש לו התקף-לב?

באירוע לב זמן שווה הרבה יותר מכסף, אבל למרות זאת עוברות כמעט שעתיים מרגע תחושת הכאב בחזה ועד אזעקת האמבולנס. "חלק מהחולים אינן שורדים את הזמן הזה", מזהיר מזכ"ל האיגוד הקרדיולוגי. 46 אחוז מהחולים מגיעים לבית החולים ברכבם הפרטי

למרות שבמקרה של אירוע לב כל דקה חשובה, סקר שנערך במחלקות הקרדיולוגיות בישראל מצא כי עוברות כמעט שעתיים מהרגע שהישראלי הממוצע חש כאבים בחזה ועד שהוא מגיע לבית החולים.

 

נתון מדאיג נוסף הוא שכמחצית מהחולים שמתאשפזים ביחידה לטיפול נמרץ בעקבות אירוע לב מגיעים לבית החולים ברכבם הפרטי, דבר שעלול לגרום לעיכוב ולסיבוכים או לתמותה. 

 

הנתונים הוצגו היום (ד') בכנס האיגוד הקרדיולוגי הישראלי ונאספו במסגרת "סקר התקפי הלב של ישראל", הכולל נתונים שנאספו מ-26 מחלקות קרדיולוגיות בישראל.  

 

במקרה של אירוע לב ישנו חלון זמן בן שש שעות ו ניתן לתת טיפולים שיימנעו פגיעה בלב ומוות. מהסקר עולה כאמור, כי חולף זמן יקר, כמעט שעתיים מהרגע בו חש אדם לחץ בחזה ועד שהוא מזעיק עזרה. עוד 41 דקות חולפות מרגע הקריאה לעזרה ועד להגעה למיון. "אלו שעתיים שחלק מהחולים אינם שורדים אותן. החולה עלול לפתח הפרעת קצב ולמות", מזהיר פרופ' דורון זגר, מזכ"ל האיגוד הקרדיולוגי. 

 

עם זאת, נמצא כי הטיפול בבית החולים הוא מהיר יחסית: מההגעה למיון ועד לבדיקת א.ק.ג חולפות 11 דקות ומההגעה למיון ועד לצינתור חולפות בממוצע 69 דקות - עשרים דקות פחות מהממוצע המקובל בעולם. כ-90 אחוז מהסובלים מחשד לאירוע לב מצונתרים בישראל. 

 

מהדו"ח עולה עוד כי חולים רבים מגיעים לבית החולים ברכבם הפרטי ולא באמבולנס והרופאים מזהירים כי גם פה מדובר באבדן זמן יקר. פרופ' זגר, שהציג את הממצאים, ציין כי "חולים שמגיעים באמבולנס מצבם טוב יותר מאשר חולים שמגיעים ברכב הפרטי, ועדיין ראינו ש-46 אחוז הגיעו ברכבם הפרטי. אנחנו מנסים ללמד את הציבור לא לעשות זאת ולהעביר את המסר שאם אתה חש לחצים בחזה תזעיק עזרה, תתקשר לאמבולנס". 

 

פרופ' אריה רוט, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב בבית החולים איכילוב ויו"ר החוג לטיפול נמרץ לב באיגוד הקרדיולוגים, הסביר כי "אנשים מעדיפים להגיע ברכב מטעמי נוחות. הם מעדיפים להימנע מכל המהומה הכרוכה בנסיעה באמבולנס. יש מקרים שחולים מבקשים מהאמבולנס לא להיכנס לרחוב שלהם עם סירנה, בגלל השכנים". עוד ציין כי "אם אתה בא למיון באמבולנס אתה מלך העולם. הצוותים נערכים מראש לבואו של חולה, נהג האמבולנס ימצא עבור החולה מיטה גם אם יש עומס, ומי שיש לו מיטה יטופל מהר יותר".  

 

מתברר כי ברוב המקרים (80אחוז) מתרחש אירוע לב בבית ולא במקום העבודה (5 אחוז) או במקום ציבורי (כ-8 אחוז). 

 

כפי שפורסם ב-ynet, מהסקר עולה עוד כי בשמונה השנים האחרונות נרשמה ירידה של 50 אחוז במקרי המוות מאוטם שריר הלב בשבוע הראשון ובחודש הראשון שאחרי האירוע.  

 

למרות שהסקר מעיד על ירידה בתמותה, עלייה במספר החולים המצונתרים וקיצור בזמני ההמתנה לטיפול, ישנו נתון שמסרב להשתנות בשנים האחרונות: שיעור התמותה של נשים מאירוע לב גבוה ביותר מכפליים מאשר בקרב גברים, וזמן ההגעה שלהן לבית החולים ארוך בכ-25 דקות מזה של הגברים.

 

נשים חוות אירוע לב בגיל ממוצע הגבוה יותר בכעשור מזה של הגברים והן גם חולות ביותר מחלות כרוניות מאשר הגברים. 

 

בישראל מתרחשים מדי שנה כ-20 אלף אירועי לב המהווים את סיבת התמותה השנייה בקרב האוכלוסיה, אחרי סרטן.


מכשיר קרדיו R. יחולק חינם

 

במקביל למסיבת העיתונאים הודיעה חברת שחל טלרפואה על השקת מכשיר חדש המאפשר מעקב אחר הפרעות קצב הלב. המכשיר הנקרא "קרדיו R" מאפשר זיהוי של הפרעות בקצב הלב. מאות מכשירים יסופקו ללא תשלום על ידי קרדיולוגים בחודשים הקרובים לישראלים שיש חשד כי הם סובלים מפרפור פרוזדורים.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרגישים רע? הזעיקו אמבולנס
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים