שתף קטע נבחר

דרושים: זכרים חזקים ונמרצים, חובבי דבש

בסיוע מומחה מחו"ל ובאמצעות טכניקות חדשות, למדו חוקרים ודבוראים מישראל כיצד לבצע הזרעה מלאכותית של דבורים. המטרה: לגדל בארץ דור של דבורים משובחות שיתנו הרבה דבש איכותי, ויהיו חסינות ועמידות בפני מחלות ופגיעות

אם ראיתם פעם תמונה של פר או פרה שמפארת את העמוד האחורי בעיתון, זה כנראה בגלל שהוא רב און באופן מיוחד או שהיא שיאנית בתנובת החלב. אם יתממשו התוכניות של משרד החקלאות, ייתכן שהכוכבים החדשים בתמונות הללו יהיו דבורים.

 

במשרד תולים תקווה בקבוצה קטנה של מגדלי דבורים וחוקרים שסיימה בשבוע שעבר קורס ייחודי להזרעה מלאכותית של דבורים. מומחה מיוחד הובא מגרמניה על מנת שילמד את הדבוראים המקומיים טכניקות חדשות כיצד לעזור קצת לטבע, ולהבטיח שאוכלוסיית דבורי הדבש בישראל תישא גנים של הדבורים הטובות ביותר.


נקבה לאחר ההפרייה

 

המהלך יאפשר להשביח את איכות הדבש בישראל, אך יש לו יתרונות נוספים, חשובים אף יותר. הזרעת הדבורים והשבחת הגזעים תוכל להפוך במקרה הצורך לחבל הצלה עבור ענף הדבורים, שסובל בכל העולם ממגיפה מסתורית שגורמת להן להעלם מהכוורת - תופעה המכונה "הפרעת התמוטטות המושבה - CCD".

 

הדבורים נעלמות - ולא ברור למה

התופעה פגעה בשנים האחרונות בדבורים בעיקר בצפון אמריקה, אך גם באירופה ובמקומות נוספים. הדבורים העמלות יוצאות מהכוורת אך לא חוזרות אליה, ומשאירות אותה ריקה כמעט לחלוטין. החוקרים לא יודעים להסביר את התופעה לגמרי, ומעריכים שמדובר בשילוב של גורמים ביולוגיים וסביבתיים.

 

אך להיעלמות הדבורים עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על אוכלוסיית כדור הארץ. הדבורים מספקות שירותי האבקה עבור החקלאים, וענפי חקלאות שלמים תלויים לעיתים לגמרי בדבורים שיסייעו להאביק ולהבטיח המשכיות של הגידולים. ללא דבורים אפשר שפירות וירקות רבים ייעלמו ממדפי החנויות, וללא האבקה תיתכן גם פגיעה בחיות המשק, שגם ייצור המזון עבורם בסכנה. התוצאה, מזהירים המומחים, היא משבר מזון כלל עולמי.

 

בטבע זקוקה ממלכת הדבורים למלכות וזכרים איכותיים בכדי ליצור דור חדש של דבורים וגם להבטיח ייצור סדיר של דבש. אך כדי להשביח את איכות הדבש, ולהבטיח שהדור החדש של הדבורים הן חזקות וחסינות יותר, דרושה התערבות של בני האדם. ד"ר פיטר שליי הוא אחד המומחים הגדולים בעולם תחום ההזרעה המלאכותית של דבורים, והוא התנדב להעביר קורס ייחודי בישראל, ולהכשיר את דור העתיד של מגדלי דבורים בהשבחת הגזעים. 

 


שאיבת זרע. 15-20 זכרים דרושים להפרות נקבה אחת

 

"בניגוד לענפים חקלאיים אחרים, כדי לייצר דבש כולנו תלויים ברבבות הזכרים שמייצרים זרע ועפים באוויר כדי לנסות ולהפרות את המלכות", הסביר ל-ynet חיים אפרת, מנהל המחלקה לדבורים, שירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות. "כל הייעוד של הזכרים בטבע הוא להפרות את המלכות ולאחר ההזדווגות הם מתים. הבעיה שלאחר שהמלכה יצאה מהכוורת כדי להזדווג, קשה לדעת את איכות הזכרים והתכונות הגנטיות שהם יעבירו הלאה".

 

מחפשים את הזכרים הטובים ביותר

בטבע מתקיימת סלקציה טבעית, והזכרים החזקים, הפוריים והמהירים ביותר מצליחים להפרות את המלכות. אך זה לא תמיד קורה. במסגרת פרויקט מיוחד של משרד החקלאות והכפר ומועצת הדבש, ובתנאי מעבדה, מנסים חוקרים ודבוראים ללכוד את הזכרים המתאימים ביותר לתפקיד. 

 

מדובר בהליך ארוך ומתיש. "קשה למצוא את הזכר בגיל הנכון עם איכות הזרע המספקת. ברגע שהזכר מגיע לבגרות מינית, כל מגע קטן בבטנו יקפיץ מיד את איבר המין. הוא יפלוט את הזרע והתהליך יקרע חלקים גדולים מגופו מה שיביא למותו", הסביר אפרת. "בתנאים מבוקרים אנחנו יכולים לשלוט על איכות הזכרים שאנו אוספים, במטרה להעביר את התכונות הטובות ביותר בתורשה למלכות העתידיות".

 

לכאורה נראה שמדובר בתהליך מיון פשוט, אך למעשה מדובר בפעולה מורכבת הדורשת מיומנות גבוהה. הסיבה לכך היא שאלפי זכרים אינם מתאימים דיים לשאיבת זרע, מפאת גילם הצעיר וכמות הזרע הנמוכה. תהליך איתור קבוצת זכרים מתאימה עשוי לעיתים לגרום למותם של אלפי דבורים.

 

כיצד מתבצע התהליך? רוב ההשקעה בתהליך ההזרעה המלאכותית היא באיסוף הזרע מהזכרים. "כדי להגיע למנת הזרע הנדרשת אנו צריכים לשאוב מ-15-20 זכרים כמות שתספיק להזריע את המלכה", אומר אפרת. "המלכה המוזרעת מורדמת ומוחזקת בתוך צינורית מיוחדת. בטנה תבצבץ מחוץ לצינורית התלויה על מתקן מיוחד ובפעולה עדינה ביותר, אנו פותחים את המלכה באמצעות כלים מיוחדים ומזריקים את הזרע לתוכה".

 

בתום התהליך, הזרעים ינועו לתוך שק אגירת הזרע שם הם יישמרו לאורך כל ימי חייה הקצרים של המלכה. לאחר ההזדווגות או ההזרעה המלאכותית, המלכה שהוזרעה תוחזר לכוורת אך אינה מיועדת לייצור דבש, אלא תשמש כמלכת האם ותפקידה הוא להטיל אלפי ביצים - דור העתיד של הכוורת.

 

הכוורות מייצרות זכרים חדשים שיוצאים לאוויר העולם ומפרים מלכות אחרות.

 

אפרת מציין כי שליי הדגים לא רק טכניקות חדשות אלא גם שידרג מכשירים ישנים המשמשים לאיסוף זרעים מהזכרים והזרעת הנקבות, כך שיתאימו לטכניקה החדשה. למרות שמלאכת הזרעת נקבות הדבורים אינה חדשה בישראל, במשרד החקלאות מאמינים כי לאחר שבוגרי הקורסי ישכללו את מיומנותם בתחום, הם יוכלו להעביר את הידע החדש שהצטבר בתחום, לעוסקים במלאכה בארץ.

 

צילומים: ירון אוחיון משרד החקלאות ופיתוח הכפר
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה: דור חדש ואיכותי יותר
צילום: יגאל מרקוביץ'
עניינים שבינו לבינה
צילום: איי פי
הדבש יהיה איכותי יותר
צילום: index open
מומלצים