שתף קטע נבחר

7 אנדרטאות שחשוב להכיר

אנדרטאות רבות הניצבות ברחבי הארץ מזכירות לנו את המחיר הכבד ששילמנו במהלך עשרות השנים האחרונות עבור הזכות למדינה. לרגל יום הזיכרון לחללי צה"ל, לפניכם המלצות על שבע אנדרטאות מעניינות שכדאי לבקר בהן

לרגל יום הזיכרון לחללי צה"ל שחל מחר, אנו מביאים רשימה של שבע אנדרטאות הנצחה מעניינות בארץ שכדאי לבקר בהן.

  

1. אנדרטת חטיבת הנגב

בשנים 1963-1968 הקים האמן התל אביבי דני קרוון את אנדרטת חטיבת הנגב, על גבעה ממזרח לבאר שבע. זו אנדרטת זיכרון לחללי חטיבת הנגב של הפלמ"ח במלחמת העצמאות. האנדרטה הגדולה והבולטת נחשבת גם היום, ארבעים שנים לאחר הקמתה, לדוגמא ייחודית ואיכותית במיוחד לאנדרטאות הנצחה. למרות זאת היא סובלת במשך שנים מבעיות תחזוקה, ניקיון והזנחה שנובעת בעיקר מחוסר תשומת לב וכבוד של מבקרים במקום.

 

האנדרטה עשויה בטון חשוף ומורכבת מ-18 מרכיבים שונים שכל אחד מהם מסמל היבט מסוים במלחמתה של החטיבה ובמאבק לשלמותו ולחירותו של הנגב מייד לאחר הקמת המדינה. החלק הבולט ביותר באנדרטה הוא המגדל הגלילי המחורר, שמזכיר מגדלי שמירה שספגו מטחי כדורים. לצידו גליל בטון שמזכיר צינור מים ומקושר למלחמה על הגנת עורק המים לנגב וכן תעלות חפורות שמזכירות תעלות קשר צבאיות. השילוב בין מבנה הבטון לסביבה החולית מרתק. בבטון ועל לוחות נחושת חרוטים שמות החללים, סמל הפלמ"ח, שורות מיומן המערכה של החטיבה וקטעי שירים.

 

  • ההגעה מכביש עוקף באר שבע.


אנדרטת חטיבת הנגב (צילום: חן ליאופולד) 

 

2. קיר ההנצחה בגשר עד הלום

גשר "עד הלום" החוצה את כביש 4 ליד אשדוד הוא המקום בו נעצר הצבא המצרי שהתקדם צפונה לאורך החוף בתחילת מלחמת העצמאות. הגשר נהרס במאי 1948, אבל לאחר המלחמה שופץ וממערב לו הוקם פארק "עד הלום" ובו קיר הנצחה לנופלים, הפילבוקס ועמדת ההגנה שהקימו המצרים במקום לאחר שנבלמו.

 

לאחר הסכם שלום עם מצרים הוקמה סמוך לגשר אנדרטה בצורת אובליסק שמציינת את זכרם של חיילי הצבא המצרי שלחמו במקום. הקמת אנדרטה זו היתה חלק מהסכם השלום ובתמורה הסכימו המצרים להשאיר על תילן את האנדרטאות הישראליות בסיני. על האובליסק יש כתובות הסבר בעברית, אנגלית, ערבית ובכתב הירגליפי (מצרי קדום).


אנדרטת עד הלום (צילום: חן ליאופולד)

 

3. אנדרטת אסון המסוקים

בתחילת 2008, אחת עשרה שנים אחרי אסון המסוקים, נחנכה סוף סוף האנדרטה לזכר 73 החיילים שנהרגו באסון. האנדרטה נמצאת בסמוך לבית העלמין של קיבוץ דפנה. באתר, הבנוי בצורת מסוק, ניצבים 73 סלעים גדולים, המייצגים את 73 חללי האסון, וסלע נוסף עליו חקוקים שמות הנספים. בשנים האחרונות שבה אנדרטה זו ועלתה לעמודי החדשות בעיקר בגלל חילוקי דעות עם קיבוץ דפנה על הקצאת הקרקע ובשל קשיי מימון. אתרי הנצחה נוספים לאסון זה הוקמו בבית לִיד ליד נתניה, בפתח תקווה בשכונת הדר גנים, בחיפה בשדרות הנשיא, בשמורת הר מירון, ליד קיבוץ נגבה וברחובות.


אנדרטת אסון המסוקים (צילום: אילנה פישר) 

 

4. מצבת הגבורה לפורצי הדרך לירושלים

בין יער חולדה וצומת חולדה ניצבת "מצבת הגבורה" המוקדשת לחיל ההנדסה ולזכר מבקיעי הדרך לירושלים. האנדרטה הוקמה לזכר חללי צה"ל ויחידות חיל ההנדסה שבמסגרת מבצע "נחשון" במלחמת השחרור, תוך לחימה ומאמץ הנדסי, פרצו את ההסגר והמצור על ירושלים על ידי פריצת דרך הנקראת "דרך בורמה". באתר ההנצחה צמוד ל"מצבת הגבורה" הוקמו לוחות בטון ואבן בהם חקוקים שמותיהם של לוחמי חיל ההנדסה שנפלו במערכות ישראל מאז קום המדינה. לאחרונה הוקם במקום אמפיתיאטרון גדול שמשמש לטקסי זיכרון וטקסים צבאיים. סמוך למקום מתכנן חיל ההנדסה להקים את "מרכז ההנצחה והמורשת".

 

5. האריה השואג בתל חי

אחת מאנדרטאות ההנצחה הראשונות בישראל היא פסל האריה השואג בתל-חי, לזכרם של שמונת ההרוגים בקרב תל-חי בתר"פ (1920). את האנדרטה פיסל אברהם מלניקוב והיא נחנכה ב-1934. על האנדרטה חקוקים שמות ההרוגים ועם השנים היא הפכה לסמל לאומי.


האריה השואג בתל חי (צילום: אריאל כרמון) 

 

6. אתר ההנצחה ומוזיאון גולני

בצומת גולני שבגליל התחתון פועל אתר הנחה ומוזיאון שמתעד את תולדות החטיבה. במקום מוקרן סרט וידאו ומוצג מופע אור קולי. באולם היזכור פועלת עמדת הנצחה ממוחשבת. הדרכה באתר בעברית, אנגלית ורוסית.

 

  • שעות ביקור: האתר פתוח בימים א-ה ,16:30- 9:00

 

7. גבעת התחמושת

באתר זה, ששימש כמוצב ירדני בצפון ירושלים, התחולל אחד הקרבות הקשים והעקובים מדם במלחמת ששת הימים. המתחם הוקם למעשה בידי הבריטים בשנות השלושים ושימש לאחסון התחמושת של בית הספר לשוטרים ששכן בסמוך. המוצב הירדני במקום התבסס על עשרות בונקרים מבוצרים שנבנו לאורך שלוש תעלות.

 

כשנה לאחר מלחמת ששת הימים ולאור דרישת המשפחות השכולות החלו בתכנון אתר הנצחה במקום. משרד האדריכלים בנימין אידלסון וגרשון ציפור ביצע את הסבת האתר. ב-1975 נחנך במקום אתר הנצחה ששימר חלק מן המוצב המקורי ולצידו הוקם מוזיאון להנצחת הלוחמים. על קיר המוזיאון חקוקים שמות 182 נופלים בקרבות בירושלים במהלך מלחמת ששת הימים. על הגבעה נטעו 182 עצי זית. ב-1987 הוכרז המקום כאתר הנצחה ממלכתי.

 

  • שעות ביקור: האתר פתוח בימים ראשון-חמישי, 17:00-9:00, שישי 13:00-9:00. מחיר כניסה: 20 שקלים למבוגר, 15 שקלים לנוער.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהוותיקות בארץ. אנדרטת תל חי
צילום: חן ליאופולד
משפחות שכולות באנדרטה לזכר אסון המסוקים
צילום: אביהו שפירא
מומלצים