שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

על ספסל הניתוחים: שפעת החזיזים

פנאתינייקוס ואולימפיאקוס יכבשו את ברלין, אבל ההיסטוריה מוכיחה שהאלופה תצא דווקא מהמפגש בין צסק"א לברצלונה. מי אנשי המפתח? מי ייתן את האקס פקטור? המדריך לפיינל פור

העולם כולו חושש ממגיפות ומחלות, אבל משטרת ברלין עוסקת בעיקר בשפעת החזיזים. הדרבי היווני בפיינל פור הביא לכך שעל באי ה-O2 וורלד ארינה נאסר להכניס מטבעות, מפתחות ודגלים בכיסיהם, אבל גם בלי העזרים הללו - אווירה חמה וטעונה לא תחסר בערב חצאי הגמר של היורוליג (ו', שידור ישיר בספורט 2).

 

פיינל פור 2009 ב-ynet

 

צסק"א מוסקבה מגיעה אחרי עונה לא פשוטה ולא חפה מחריקות. ברצלונה התחמשה מחדש בחואן קרלוס נבארו ורוצה להוכיח שהיא יכולה ללכת עד הסוף גם מחוץ לבית. אולימפיאקוס חוזרת אחרי היעדרות ממושכת, עם כמה אסים שכבר זכו בגביע או שניים. פנאתינייקוס רוצה לשמור על ההגמוניה ולגמול ליריבתה המושבעת על הפסדי העבר.


אוהדי פאו. יצליחו להבריח את האמל"ח לברלין? (צילום: AP)

 

22.00: ירוק, אדום והשנאה היוקדת שביניהם

ברשותכם, נתחיל מחצי הגמר המאוחר יותר. דיאמנטידיס נגד פפאלוקאס, יאסיקביצ'יוס נגד גריר, ספאנוליס נגד הלפרין, באטיסט נגד בורוסיס, פקוביץ' נגד וויצ'יץ', אוברדוביץ' נגד יאנאקיס. במילים אחרות: פנאתינייקוס נגד אולימפיאקוס.

 

נצפו לאחרונה: כדי לאתר את הפיינל פור האחרון שבו השתתפו האדומים, יש להרחיק עשור לאחור. ב-1999 הם הפסידו לז'לגיריס בחצי הגמר וניצחו את
מאזן האימה: אדום Vs ירוק באירופה
עונה שלב מנצחת מפסידה תוצאה
93/94 חצי גמר אולימפיאקוס פנאתינייקוס 72:77
94/95 חצי גמר אולימפיאקוס פנאתינייקוס 52:58
96/97 רבע גמר אולימפיאקוס פנאתינייקוס 49:69
    אולימפיאקוס פנאתינייקוס 57:65
01/02 טופ 16 אולימפיאקוס פנאתינייקוס 75:92
    פנאתינייקוס אולימפיאקוס 78:88
טימסיסטם במשחק על המקום השלישי. הירוקים היו שם לפני שנתיים בלבד, כשניצחו את טאו וצסק"א בדרך לגביע הביתי באתונה.

 

הגענו כך: פאו סיימה שלישית בבית ב' בשלב הראשון (3:7) וראשונה בבית ז' בטופ 16 (1:5), ניצחה את סיינה 1:3 ברבע הגמר.

אולי' דורגה שנייה בבית א' בשלב הראשון (4:6) וראשונה בבית ה' בטופ 16 (1:5), ניצחה את ריאל 1:3 ברבע הגמר.


וויצ'יץ' ופוטסיס בדרבי. מי תנצח הפעם? (צילום: sportime.gr)

 

למה פנאתינייקוס? פאו ניצלה את המחסור באלטרנטיבה מבית כדי לצבור בעשור האחרון שלושה כוכבים לסמלה - אחד על כל גביע אירופי. אולימפיאקוס כבר ניצחה העונה את יריבתה המושבעת בליגה ואף סיימה את העונה במקום הראשון, אבל במשחקים ששווים תואר עדיין לא מדגדגת אותה.

 

למה אולימפיאקוס? בכל שנה היא נוגסת עוד חלקה בהגמוניה הירוקה. לפני שנתיים הגיעה לחמישה משחקים, אשתקד הוסיפה הופעה בגמר הגביע והשנה היא בפיינל פור. בניגוד לעבר, הפעם יש לה אלופים מוכחים כניקולה וויצ'יץ' ותיאו פפאלוקאס, וגם את פנאיוטיס יאנאקיס במשבצת המאמן המזליסט. יש ריח של ניצחון אדום באוויר.

 

אנשי המפתח: דימיטריס דיאמנטידיס ותיאו פפאלוקאס. זה בנאלי, זה מתבקש, זה צפוי, אבל ככה זה. אלה האנשים שאמורים לסחוב את קבוצותיהם לגמר ביום ראשון. גמר הגביע הוכרע בשלוש שלשות רצופות של יהלומידיס, אבל מנגד עומד אלוף אירופה המכהן והמנהיג האמיתי של אולי'.


דרו ניקולאס. פאו תזדקק לו ברגעים קשים ולא יצירתיים (צילום: רויטרס)

 

אקס פקטור: דרו ניקולאס ולין גריר. עם כל הכבוד ליותם הלפרין (ויש כבוד), האיש של יאנאקיס בדקות ההכרעה הוא גריר. מלך סלי היורוליג לשעבר רוצה להוכיח שהוא יכול להצעיד קבוצה גדולה להישגים, ואין כמו ההווה כדי לעשות זאת. אחרי חבלי לידה שנמשכו כמה חודשים, ניקולאס חזר להציג את כוח האש הבלתי נדלה שלו. פאו תזדקק לשלשות שלו ברגעים קשים ונטולי יצירתיות.

 

שיעור היסטוריה: למרות העליונות הברורה של פאו, המאזן בין שתי הקבוצות בגביעי אירופה עומד על 1:5 מדהים לאדומים. הוא כולל בתוכו שני פיינל פורים וסדרת הצלבה אחת. אז מי כאן הקבוצה הגדולה?

 

19.00: הפייבוריטית תבוא מכאן

לפני שפאו ואולי' ינעצו את שיניהן וציפורניהן זו בגופה של זו, ייאבקו צסק"א וברצלונה על הכרטיס הראשון לגראנד פינאלה של יום ראשון. יהיה פחות רועש, פחות פיקנטי ופחות טעון, ודווקא הסיבות הללו עשויות ליצור משחק יותר פתוח ולא פחות מרתק. 

 

נצפו לאחרונה: הרוסים מופיעים לפיינל פור השביעי ברציפות עם הגביע בכיס, אחרי שניצחו אשתקד את טאו ומכבי. הקטאלונים הגיעו למעמד ב-2006, נכנעו לאותה צסק"א בחצי הגמר והפסידו גם לטאו במשחק על הארד.


שישקאוסקאס. ישווה את השיא של שאראס? (צילום: AP)

 

הגענו כך: צסק"א דורגה ראשונה בבית ד' בשלב הראשון (3:7) וראשונה בבית ח' בטופ 16 (1:5), ניצחה את פרטיזן 0:3 ברבע הגמר.

ברצלונה סיימה ראשונה בבית ב' בשלב הראשון (1:9) וראשונה בבית ו' בטופ 16 (1:5), ניצחה את טאו 2:3 ברבע הגמר.

 

למה צסק"א? אטורה מסינה, שאמור היה לאמן בכלל את בארסה העונה, נולד למעמדים האלה. חביאר פסקואל עושה עבודה נפלאה, אבל ספק אם הוא זה שיוכל לכשף את המכשף במאני טיים. אלופת אירופה ריעננה את השורות אחרי שרצה כמה שנים ביחד, כך ששובע אינו הבעיה.

 

למה ברצלונה? אותו מסינה הואשם העונה בתקשורת הרוסית כמי שמעביר את הזמן עד סוף תקופתו במוסקבה. הוא זכה כבר בארבעה גביעי אירופה, אך במקרים הקודמים הפסיד בגמר שבא אחריהם. לקחי העבר מלמדים שאת בארסה הוא דווקא אמור לעבור, אבל לא בטוח שהם לקחו בחשבון את חואן קרלוס נבארו.


נבארו נגד כל צסק"א. האם מישהו מסוגל לעצור אותו? (צילום: רויטרס)

 

אנשי המפתח: רמונאס שישקאוסקאס וחואן קרלוס נבארו. הדרך לעצירת צסק"א עוברת בהכרח בעצירתו של שישקא. הפורוורד הליטאי אינו חווה את
מנצחים בדרבי - ומפסידים בגמר
שנה קבוצה ניצחון בדרבי הפסד בגמר
1992 בדאלונה אסטוד', 69:91 פרטיזן, 71:70
1995 אולימפ' פאו, 52:58 ריאל, 73:61
1996 ברצלונה ריאל, 66:76 פאו, 67:66
1999 קינדר ט.סיסטם, 57:62 ז'לגיריס, 82:74
2002 קינדר בנטון, 82:90 פאו, 89:83
2003 בנטון סיינה, 62:65 ברצלונה, 76:65
2004 סקיפר סיינה, 102:103 מכבי, 118:74
הגדולה בעונותיו, אבל מי יזכור את זה אם יילך בדרכי שאראס ויזכה בגביע שלישי בשלוש שנים? גם לה בומבה לא תמיד מימש את הפוטנציאל הבלתי מוגבל שגלום בו, אך תמיד היה שם ברגע האמת. אם מישהו מסוגל לעצור אותו, זהו טראג'ן לנגדון.

 

אקס פקטור: אראזם לורבק ודייויד אנדרסן. לורבק עשה בקלות את המעבר מקבוצה בינונית לקבוצה גדולה ובעונתו הראשונה אצל מסינה הפך לצובר הנקודות והריבאונדים המוביל של צסק"א. האיכויות שלו יעמדו למבחן מול השחקן אותו החליף, אנדרסן, שרוצה להוכיח כי הרוסים טעו כשוויתרו עליו.

 

שיעור היסטוריה: המנצחת בחצי הזה אמורה לזכות בגביע. כל הקבוצות שניצחו בפיינל פור בדרבי פנים מדינתי, הפסידו כעבור 48 שעות בגמר. היחידה ששברה את הסטטיסטיקה היתה בדאלונה, שעברה את ברצלונה ב-1994 בדרך לתואר. הסיבה: גם הפינליסטית, אולימפיאקוס, ניצחה בדרבי את פאו. מישהי מהן, אתם יודעים, היתה חייבה לקחת את הגביע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים