שתף קטע נבחר

בוטלו עשרות סעיפים דרקוניים בחוזי משכנתאות

בית הדין לחוזים אחידים נענה לבקשת המפקח על הבנקים, וביטל סעיפים המקפחים את הלקוחות בחוזי ההלוואות לדיור של הבנק הבינלאומי, ביניהם סעיף המאפשר לבנק להגדיל כרצונו את העמלות וסעיף הפוטר את הבנק מאחריות לטעויות שביצע. הפסיקה תשפיע על חוזים דומים במערכת הבנקאית

בית הדין לחוזים אחידים ביטל היום (ג') עשרות סעיפים הכוללים תנאים מקפחים ואפילו דרקוניים, בחוזי ההלוואות לדיור של הבנק הבינלאומי. בית הדין נענה בכך לבקשת המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו, כשקיבל את רוב טענותיו על קיפוח מבקשי ההלוואות מהבנק הבינלאומי.

 

 

פסק הדין סוגר מעגל של עבודה רבת שנים שנעשתה ביחידת הפיקוח על הבנקים לשיפור התנאים בחוזי ההלוואות לדיור של הבנקים. מדובר באחד החוזים הנפוצים והמשמעותיים ביותר הכובלים את לקוחות הבנקים, ולפסק הדין תהיה השלכה גם על חוזים דומים הנהוגים בענף המשכנתאות במערכת הבנקאית.

 

בית הדין קבע בפסק דינו כי "הגיעה העת שהלווה ממוסד בנקאי יהיה מחויב בחוזה הוגן וראוי". על כן הוא הורה על ביטול הסעיפים הפוגעים בלקוחות, בין השאר -

 

* סעיף המאפשר לבנק להעמיד את ההלוואה לפירעון מיידי בשל פיגור בתשלום החודשי שנמשך 15 יום בלבד;

 

* סעיף המאפשר לבנק להגדיל לפי ראות עיניו את העמלות החלות על ההלוואה במשך חייה;

 

* סעיף המאפשר לבנק לקבוע תנאים חדשים ושונים בהסכם ההלוואה זמן רב לאחר כריתת ההסכם;

 

* הסעיף שמעניק לבנק את הזכות לחייב בכל עת את חשבון הלווה, גם במקרים שהחיוב בא לתקן טעות שנעשתה באשמת הבנק;

 

* סעיף הפוטר את הבנק מאחריות לטעויות שביצע;

 

* סעיף המייפה את כוחו של הבנק להתפשר בשם הלווה על תקבולים המגיעים לו מחברת הביטוח שמבטחת את הלווה וההלוואה;

 

* סעיפים הפוגעים בזכויות הערבים להלוואה בניגוד לחוק הערבות;

 

* סעיף הקובע כי רישומי הבנק או הצהרותיו ביחס להלוואה יהוו ראיה לכאורה;

 

* סעיף הקובע כי כל ויתור או הסכמה בין הלקוח לבנק יהיו תקפים רק אם נעשו בכתב;

 

* הסעיף בו הלקוח מאשר שקרא את החוזה והוא מסכים לתנאיו (כשלרוב הוא לא קורא או לא מבין את האותיות הקטנות; ובכל זאת נאלץ לחתום על המסמך).

 

הפיקוח על הבנקים ידרוש בימים הקרובים מהתאגידים הבנקאיים לתקן את חוזי המשכנתאות האחידים שלהם ולעדכן אותם על פי הוראות פסק הדין. זאת נוכח קיומם של סעיפים דומים לא רק בחוזי ההלוואות לדיור אלא גם בחוזים אחרים המשמשים את המערכת הבנקאית.

 

בעבר התקבלו בבית הדין לחוזים אחידים בקשות של המפקח על הבנקים לתקן את החוזים שהם תנאי לפתיחת חשבון עובר ושב, למתן ערבות לפי חוק המכר (דירות), ולקבלת שירותים בנקאיים באמצעות האינטרנט והטלפון הסלולרי. התיקונים כבר מיושמים למעט בנושא העו"ש לגביו תלוי ועומד ערעור בבית המשפט העליון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים