שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    ירוק, שחור, לבן: טרנד התה מגיע לארץ

    אם אתם שותים תה רק כשאתם חולים, לפיליס גלזר יש מה לחדש לכם. כמו הקפה והיין, גם התה הפך למצרך איכותי של מביני עניין. הכירו את הפו-אר, המצ'ה, הדרג'ילינג והסנצ'ה

    אם אתם מאלה שחושבים שתה שותים רק כשחולים, אתם ממש לא בעניינים. כמו הקפה, יינות הבוטיק ושמן הזית, גם התה הפך בעולם למצרך למביני עניין. עכשיו הטרנד גם הגיע לארץ.

     

    כל סוגי התה, מהירוק ועד לשחור, מגיעים מאותו צמח ופשוט עוברים עיבוד שונה. תה גורמה עושים רק מעלים שלמים. "פשוט לא ניתן להכין תה גורמה משקיק, ואין זה משנה אם השקיק עשוי מכותנה, ניילון, משי או כל חומר אחר", אומרת אינה מרטין, מבעלי חברת אוצ'ה, המתמחה בתה גורמה. "כדי שהשמנים הארומטיים שמצויים בצמחים יעברו למים, על העלים להסתובב בחופשיות במים. השקיק 'חונק' את עלי התה, והטעם של החליטה נפגם. זו הסיבה שיצרני השקיקים משתמשים באופן מסורתי רק באבקות תה (העשויה מהפחת של מפעלי התה פ.ג.), כי רק כך ניתן לייצר משקה בעל צבע וטעם חזקים מספיק. מעבר לכך, חלק מהסיבים מהם עשוי השקיק חודר למים ומשם לקיבתו של הלוגם".

     

    לאוהדי התה, וגם למי שרוצים להרחיב את החוויה הקולינרית שלהם, יש כיום בארץ מגוון מפתיע של סוגי תה משובחים  מסין, יפן, הודו וסרי לנקה. רק צריך לדעת איפה לחפש.

     

    פו-אר

    התה הכי "חם" עכשיו הוא לאו דווקא התה הירוק, אלא הפו-אר. תה סיני, העתיק ביותר לגביו קיים תיעוד מלפני 5000 שנה. קיימים שני סוגים: פו-אר מבושל, ולא מבושל. הפו-אר נחשב למסייע לתיאבון וטוב לשתיה בסיום ארוחה כבדה, מאחר שהוא סופח שומנים מן הקיבה, מעלה את רמת של הכולסטרול "הטוב" ומוריד את רמת ה-הכולסטרול "הרע" בצריכה קבועה.

     

    פו-אר גם מכיל חומצה טאנית בעלת תכונות אנטי דלקתיות, ואפילו נעים לשתיה ביום חמסין כי הוא מקנה הרגשה יותר נוחה, ויכולת מוגברת של הגוף להחזיק מים. הפו-אר מסייע לנקות את דרכי השתן, וכמו רוב סוגי התה הסיני האחרים, מכיל ריכוזים גבוהים של פוליפנולים, נוגדי-חמצון רבי עוצמה, עד פי עשרים ויותר ביחס לויטמין C ו –E, המסייעים להילחם ברדיקלים חופשיים שנחשבים בין הגורמים למחלות שונות ולהזדקנות בטרם עת של העור.

     

    הייבואן של התה מייבא עוד סוגי תה גורמה מסין עם פרחי יסמין, תה לבן, לפסנג סושונג המעושן ותה שחור (אדום) מאזור יונאן, בנוסף למבחר עצום של קומקומים סיניים מחרס מיוחד "אי שינג". ניתן להשיג אצל היבואן בהרצל 156 ת"א ,סניפי "לגעת באוכ"ל, "קפה מייר" בחיפה, "מזרח ומערב", "ספייס כלים וטעמים".


    מכיל נוגדי חמצון. תה סיני (index open)

     

    דרג'ילינג

    הדרג'ילינג מגיע אלינו היישר ממרגלות ההימלאיה ונחשב ל"שמפניה" של התה השחור העולמי. את הקטיף הראשון בדרג'ילינג נוהגים להשוות לבציר היין הצעיר "בּוֹז'וֹלֶה נוּבוֹ". עלי התה הצעירים מפיקים חליטה בהירה בטעם עדין, שהיא חוויה קולינרית לאניני טעם. אידיאלי להפסקת תה של אחר הצהריים.

     

    תה לבן

    תה לבן הוא תה עדין ומפונק שנקטף רק בימים הכי יפים באביב, ועובר את תהליך העיבוד הקצר ביותר מבין סוגי התה. הוא גם מכיל כמות נמוכה של קפאין ביחס לסוגי התה האחרים ,וגם את הכמות הגדולה ביותר של חומרים המועילים לבריאות. לתה הלבן טעם פירותי עדין וארומה קלילה של פריחה עם סיומת מעט מתוקה, והוא מרענן את החיך ואת הגוף בלי לעייף את הלשון.

     

    לפי הרפואה הסינית מכיל התה הלבן חומרים מועילים רבים: נוגדי חימצון מסוגים שונים המסייעים להילחם בראדיקלים חופשיים, פלבנואידים המאטים את התפקוד של תאים סרטניים ומונעים יצירת תאים סרטניים חדשים, השפעה טובה על כלי דם, לחץ דם והכולסטרול הרע, מניעת מחלות פרקים ועצמות, חיזוק המערכת החיסונית ואפילו האצת איחוי עצם שבורה ומניעת שבירה חוזרת. התה הלבן עוזר לווסת רמות סוכר בדם ומסייע בהפחתת סטרס.

     

    תה ירוק

    תשכחו מכל שקיות התה והבלנדים של תה ירוק וטעמים אחרים. תה ירוק משובח טוב מספיק לשתיה בפני עצמו. על סגולותיו של תה ירוק אנחנו יודעים כבר מזמן, אך לא כל תה ירוק שווה. האיכות וכמות הקפאין תלויים במיקומם של העלים על צמח התה.

     

    תה אורז יפני: תערובת יפנית קלאסית (Genmaicha) היא תערובת של תה ירוק יפני מסוג באנצ'ה עם אורז חום קלוי. תה באנצ'ה התפרסם לאחרונה כעשיר בסידן ובויטמין סי. האורז הקלוי מעניק לתערובת טעם מפתיע ומרענן והתה מרגיע ומסייע לעיכול. פריט מדליק בארוחת סושי.

     

    תה סֶנְצָ'ה יפני: אחד מסוגי התה הנפוצים ביפן. היפנים שותים אותו לאורך כל שעות היממה, בזמן ארוחות וביניהן. זהו תה ירוק מובחר שעבר אידוי ששומר על הטעם והרכיבים המועילים של עלי התה. ניתן להשיג אורגני מיובא ע"י חברת אוצ'ה.

     

    מ'צה: אבקת תה ירוק שמשמש לטקס התה היפני וגם לשייקים, קינוחים, גלידה ורטבי תה ירוק. ניתן להשיג אורגני מיובא ע"י חברת אוצ'ה.


    למביני עניין. תה ירוק (ויז'ואל/פוטוס)

     

    התה נהדר לשתיה, אבל כיף להשתמש בו גם בבישול. אפשר לאדות ירקות או דגים בתה ירוק, להשתמש בו כחלק מהנוזלים בדברי מאפה, להכין גלידת תה ירוק, לבשל פירות יבשים בתה שחור או בצ'אי, להכין ממנו רוטב עדין, ועוד. 

      

    קונפי תאנים מתובל

    המרכיבים (ל-6 מנות):

    250 גרם דבלים

    1/4 כוס עלי תה דרג'יליג או תה שחור אחר

    4 כוסות מים

    1 מקל קנמון

    6 גרגרי פלפל שחור

    4 זרעי הל, כתושים קלות

    4 ס"מ ג'ינג'ר טרי, מקולף

    קורט משיה (לא הכרחי)

     

    אופן ההכנה:
    1. שוטפים את הדבלים ומורידים את ה"שפיץ" בעזרת מספריים. חותכים כל אחד ל-4 חתיכות ושמים בצד.
    2. בסיר מערבבים תה, מים ותבלינים ומביאים לרתיחה.
    3. מצמצמים לכמות של ל-2 כוסות ומסננים.
    4. מחזירים לסיר ביחד עם התאנים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית-נמוכה, בבחישה מדי פעם, עד שהתאנים רכות והתערובת סמיכה. מגישים חם.

     

    עוף במרינדת תה ירוק

    מנה עם פן אסייתי. אפשר להחליף את העוף בטופו ולטגן במקום לשים מתחת לגריל. רוטב הדגים משמש כחומר תיבול במזרח הרחוק, ועכשיו הוא בארץ בגרסה הקונבנציונלית וגם בגרסה הכשרה, עשוי רק מטונה. אפשר להחליף בכף

    שמן שומשום כהה.

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    4 חצאים של חזה עוף שטופים ומיובשים

    למרינדה של העוף:

    1 כף רוטב דגים

    1 כף חומץ אורז

    קורט פלפל לבן או שחור

    1 כף קורנפלור או קוזו

    2 שיני שום גדולות, כתושות

    1 כף קליפת לימון או תפוז מגורר

    כמה טיפות שמן שומשום

    2 בצלים ירוקים (ירוק ולבן), קצוצים דק

    1 כפית אבקת תה ירוק מצ'ה, או 2 כפיות עלי תה ירוק כתושים בבלנדר

    מלח ופלפל חריף לפי הטעם (או שמן צ'ילי)

    לקישוט:

    כוסברה ירוקה

    לרוטב:

    כוס מים קרים + כף קורנפלור או קוזו

    1 כפית אבקת תה מצ'ה

    1 כף דבש

    1/2 כפית חומץ אורז

    כמה טיפות רוטב סויה ושמן שומשום

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים את כל מרכיבי המרינדה ומשפשפים איתה את חצאי חזה העוף. מכסים ומקררים למשך שעתיים.
    2. הרוטב: מערבבים מים קרים וקורנלפור ומחממים בבחישה מתמדת, עד שהרוטב מתחיל להתעבות.
    3. מורידים מן האש ומוסיפים את אבקת התה. טורפים עם מטרפת יד. מוסיפים דבש, חומץ וסויה. מערבבים ומניחים בצד.
    4. מוציאים את העוף מהמרינדה ומניחים במחבת טפלון. צולים משני הצדדים, עד שהעוף מוכן.
    5. יוצקים את הרוטב מעל העוף ומקשטים עם כוסברה.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים