שתף קטע נבחר

מה מברכים על האננס?

שאלה:

 

מה מברכים על האננס? (שמעון, חיפה)

 

תשובה:

 

שמעון שלום,

 

במשנה במסכת ברכות נאמר: " כיצד מברכין על הפירות? על פירות האילן הוא אומר: בורא פרי העץ ... ועל פירות הארץ הוא אומר: בורא פרי האדמה...ועל הירקות הוא אומר: בורא פרי האדמה..." (ברכות דף לה עמוד א) . משמע, שיש כמה סוגי פירות; פירות אילן, פירות הארץ, ויש ירקות.

 

ירקות מוגדרים כעלי ירק הנאכלים, כחסה וכרוב.

 

מהי ההבחנה בין פרי העץ ובין פרי הארץ?

 

הפוסקים כותבים כי אילנות גמורים בין גדולים בין קטנים ברכתן – "העץ", ומיני זרעים שזורעים אותם בכל שנה ברכתן "האדמה", אולם ישנם פירות, שהם מקרים גבוליים ועליהם יש ספק כיצד לברך.

 

בגמרא מובאת הבחנה זו: כל פרי שאם חותכים את הפרי מהענף של העץ, ואחר כך אותו ענף מוציא פרי אחר – מוגדר כאילן. אולם אם אחרי הקטיף, לא יצא פרי אחר מאותו ענף – גם אם הפרי אינו גדל על הארץ ואינו מין זרעים – מברכים עליו בורא פרי האדמה ואין עליו דין ערלה. (ברכות דף מ).

 

האננס הוא צמח טרופי, שגובהו מגיע עד כ - 80 ס"מ. עלי הצמח רבים, ארוכים ובשרניים, כמין צבר. כל צמח נושא בדרך כלל פרי אחד, תוך שנה עד שנתיים משתילתו, אבל מצמיח חוטרים הממשיכים את חייו, ואף משמשים לריבוי ולשתילת שטח חדש. כלומר, אף על פי שהאננס הינו צמח רב-שנתי (החלק הרב-שנתי הוא קנה השורש), אולם, הפרי נישא על גבעול היוצא ממרכז הצמח, וגבעול זה מסיים את חייו לאחר ההבשלה. לאחר מכן נמשכים חיי הצמח.

 

לפי הגדרות הפרי לברכת "פרי העץ", אין צמח האננס נחשב לאילן, ולכן, מברכים עליו – בורא פרי האדמה ואין עליו דין ערלה. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים