שתף קטע נבחר

איך ירדו 100 שוטרים טונה במשקל? טרפו בלילה

מי אמר שלאכול ארוחה כבדה בלילה זה משמין? 100 שוטרים כבדי משקל ממחוז תל-אביב השתתפו במחקר במסגרתו חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה דיאטה מסורתית, השניה התנזרה ממזון כבד כל היום ואכלה ארוחה עיקרית וכבדה בלילה. התוצאות מפתיעות

הרמב"ם אמר שארוחת בוקר יש לאכול כמו מלך, ארוחת צהריים כמו איכר וארוחת ערב כמו אביון. גם רוב העוסקים בדיאטות ובהרזיה יורו לכם להימנע מאכילה מרובה בערב ובפרט בלילה. אבל מחקר שנעשה בקרב שוטרים שסבלו מעודף משקל מצא ירידה גדולה יותר במשקל דווקא בקרב מי שהקפידו על דיאטה מאוזנת שכללה ארוחת ערב עשירה בפחמימות, לעומת קבוצה שעשתה דיאטה רגילה ומאוזנת, שכללה הפחתה בכמות המזון.

 

במחקר השתתפו מאה שוטרים ממחוז תל-אביב, שסבלו מהשמנת יתר (כאשר מדד מסת הגוף שלהם גדול מ-30). בסך הכל, במשך חצי שנה השילו מאה השוטרים למעלה מטון ממשקלם הכולל. המחקר נעשה בשיתוף פעולה של קופת חולים מאוחדת, משטרת ישראל והפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית.

 

במסגרת הפרוייקט שזכה לשם "משטרת הבריאות המאוחדת" הוקמה מרפאה של דיאטנית במטה מחוז תל-אביב של המשטרה, השוטרים קיבלו תפריטים בהתאמה אישית וגם המזון בחדר האוכל הותאם לצרכי הדיאטה שלהם. השוטרים שהשתתפו במחקר היו ברובם שוטרים העוסקים בעבודה משרדית ולא בעבודת שטח.

 

המודל למחקר: צום הרמאדאן

סיגל סופר, דיאטנית אחראית במחוז מרכז ושרון במאוחדת ומי שהבילה את המחקר ציינה כי "הרעיון למחקר הגיע ממחקרים שנעשו על מוסלמים שצמו ברמאדאן ואכלו בערב. נמצא כי רמת ההורמון לפטין, הורמון השובע, בגופם היתה גבוהה בשעות היום. ממצאי מחקרים אלו הובילו להשערה שהתפריט שאנו מציעים יגרום לשינוי דומה שאחריו תחושת השובע תעלה בשעות היום ותאפשר הקפדה על דיאטה לאורך זמן".

 

באופן רגיל רמת הלפטין בגופנו נמוכה בשעות היום וגבוהה בלילה ובמקביל, ההורמון גרלין, הורמון הרעב, מופרש בכמות רבה יותר בשעות היום ורמתו נמוכה בלילה. מצב זה גורם לנו לחוש רעבים לאורך היום. השינוי התזונתי אצל השוטרים השיג תוצאה הפוכה – שובע לאורך שעות היום.

 

לדברי סופר, "הרעיון המרכזי שבבסיס הדיאטה הוא אכילה מתונה לאורך שעות היום, כאשר ארוחת הערב מהווה את הארוחה המרכזית ומתבססת על פחמימות. לאורך היום השוטרים אכלו הכל חוץ מלחם, פסטה, אורז, פירות וכמובן ממתקים. בערב הם אכלו ארוחה יותר גדולה, שהורכבה לכל שוטר לפי העדפותיו וכללה למשל פחמימות כמו לחם, אורז, פסטה בלווי חלבונים וירקות ואפילו קינוח כמו פרי או גלידה דלת שומן".

 

אוכלי הלילה ירדו יותר במשקל

התוצאות הראו ירידה גבוהה באופן מובהק בקרב קבוצת המחקר שאכלה ארוחת פחמימות בערב, לעומת אלו שהקפידו על דיאטה רגילה (קבוצת הביקורת): ממוצע הירידה במשקל אצל קבוצת המחקר היה 11.6 ק"ג ואילו בקבוצת הביקורת רק 9.1 ק"ג בממוצע. הירידה בהיקף הבטן היתה 11.7 ס"מ מול 9.4 ס"מ בקבוצת הביקורת. גם אחוזי השומן בגוף ירדו ב-7 אחוזים בקרב קבוצת המחקר, לעומת 5 אחוז בקבוצת הביקורת. כל המשתתפים ובפרט אלו בקבוצת המחקר הרוויחו שיפור במצב בריאותם: נרשם שיפור ברמת הכולסטרול ורמת הסוכר בדם, כאשר בקבוצת המחקר השיפור היה משמעותי יותר.

 

שיאנית המרזים בקרב הנשים היתה שוטרת שהשילה ממשקלה 18 ק"ג, שהיוו 17 אחוז ממשקל גופה. השוטר שהרזה הכי הרבה הפחית 25 ק"ג, שהיוו כרבע ממשקל גופו, שניהם מקבוצת המחקר. בסך הכל הורידו השוטרים מעל אלף ק"ג ממשקלם.

 

המחקר יוצג בכנס הארצי של מערך הדיאטה של קופ"ח מאוחדת בצפת שנושא את השם המחייב "נלחמים בסינדרום המטבולי".

 

לדברי עורכת המחקר סופר, "ניתן להציע חלופה דיאטטית על בסיס המחקר הזה לאנשים הסובלים מהשמנה ומגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם או סוכרת, אשר לא צלחו את מבחן הדיאטה עד כה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים. טונה פחות במשקל
צילום: הרצל יוסף
ד"ר רק שאלה
מומלצים