שתף קטע נבחר

סרי לנקה: סיכום 26 שנים של לחימה

למעלה מ-70 אלף בני-אדם נהרגו בסכסוך בין ממשלת סרי-לנקה למורדים הטמילים. נשיא סרי-לנקה נרצח וכך גם שר החוץ של המדינה. כל ניסיונות התיווך לא הצליחו. האם סכסוך בן רבע-מאה הגיע לסיומו עם ניצחון הממשלה?

מאז 1983 נאבקו הטמילים בממשלת סרי-לנקה, במטרה להקים מדינה עצמאית למיעוט הטמילי. אתמול (שבת) אחרי 26 שנה הכריז נשיא סרי-לנקה, מהינדה רג'פקסה, על ניצחון מדינתו במאבק מול הנמרים הטמילים. 

 

אם אכן הסתיימה הלחימה, מדובר בסופו של עימות עקוב מדם, שבמהלכו נהרגו על פי הערכות שונות למעלה מ-70 אלף בני אדם. לפי נתוני האו"ם שנאספו בחודש שעבר, קרוב ל-6,500 אזרחים נהרגו השנה, אחרי שהממשלה הסלימה את מלחמת האזרחים עם המורדים. הממשלה דחתה את הקריאות הבינלאומיות להפסקת אש הומניטרית, בטענה שהמורדים ינצלו אותה כדי להתארגן מחדש.

 

ב-1983 תקפו הנמרים חיילים מצבא סרי-לנקה, 13 חיילים נהרגו. הדבר עורר מהומות נגד הטמילים בבירה קולומבו.

באותה שנה מאות נהרגו בלחימה, ואלפים נמלטו מבתיהם. זו היתה תחילתה של "מלחמת הטמילים הראשונה".

 

ב-1987 שלחה הודו, השכנה מצפון, כוחות לתווך בין הממשלה למורדים. הנמרים סרבו להתפרק מנשקם, התוצאה שלוש שנות לחימה בהם נהרגו 1,000 חיילים הודים. שלוש שנים לאחר מכן נסוגה הודו מסרי-לנקה. הנמרים הטמילים השתלטו על אחת הערים במדינה ו"מלחמת הטמילים השנייה" פרצה.

 

ב-1991 רצח מחבל מתאבד טמילי את ראש ממשלת הודו, רג'יב גנדי, בדרום הודו. שנתיים לאחר מכן נרצח נשיא סרי-לנקה, רנאסינג פארמדסה. ארבע שנים לאחר מכן הציעה נשיאת סרי-לנקה, צ'נדריקה קומרטונגה, הפסקת אש - אך שוב המורדים סרבו והטביעו כלי שיט של הממשל. "מלחמת הטמילים השלישית" החלה. כוחות הממשלה כבשו את העיר שהמורדים כבשו כמה שנים קודם לכן.

 

בין 1995 ל-2001 ביצעו הנמרים הטמילים מספר רב של פיגועים - באחד מהם נפצעה

הנשיאה קומרטונגה. בהתקפה על הבנק המרכזי בסרי-לנקה נהרגו כ-100 בני-אדם.

 

בשנת 2002 נחתם הסכם הפסקת אש בתיווך נורווגי. שנה לאחר מכן פרשו המורדים משיחות השלום, אך הפסקת האש נשמרה. בשנת 2005 נרצח שר החוץ, לקשמן קדירגמאר, שחזר לביתו משחייה וכשנכנס נורה בראשו. שנה לאחר מכן פרצה "מלחמת הטמילים הרביעית".

 

בתחילת השנה כבש צבא סרי לנקה את בירת המורדים. באמצע החודש שעבר הכריזו המורדים כי הם "ילחמו פוליטית" אם תושג הפסקת אש. ב-26 באפריל הודיעה ממשלת סרי לנקה כי עליהם להיכנע וכי לא תהיה הפסקת אש. בשבת הודיעה סרי-לנקה כי המורדים הובסו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רג'פקסה. הכריז על ניצחון
צילום: רויטרס
אש בסרי לנקה
צילום: רויטרס
מומלצים