שתף קטע נבחר

צבא סרי לנקה: כל האזרחים יצאו מאזור הלחימה

תושבי הבירה קולומבו יצאו לרחובות וחגגו במחולות וזיקוקים את הניצחון במאבק במורדים הטמילים, שעליו הכריז הנשיא. לטענת הצבא, כל האזרחים הטמילים יצאו מאזור הלחימה, וחיילים הרגו עשרות מורדים שניסו להימלט, אך אין לכך אישור עצמאי

סוף למלחמת האזרחים בת 26 שנים? צבא סרי לנקה הצהיר הבוקר (יום א') כי כל האזרחים הטמילים שהיו לכודים בחודשים האחרונים בג'ונגל בצפון האי בשל הלחימה חצו את הקווים וכל שנותר לו הוא לצוד שם את אחרוני מורדי "הנמרים הטמילים". בעוד שבבירה קולומבו החלו חגיגות הניצחון, סיכל הצבא ניסיון של 70 מורדים להימלט מאש החיילים באמצעות שש סירות.

 

בימים האחרונים גברה הדאגה לגורלם של עשרות אלפי אזרחים שנלכדו באזור שבו ניטשה לחימה עזה והפגזות של יעדים אזרחיים כגון בית החולים המאולתר. ואולם דובר הצבא הצהיר היום כי כל 50 אלף האזרחים נמלטו ב-72 השעות האחרונות מהאזור, ואיפשרו בכך לממשלה לטפל באחרוני המורדים. המפקדים האחרונים של "הנמרים הטמילים" טרם נלכדו, אך להערכת הצבא, ההנהגה נמצאת באזור העימות ומתכננת התאבדות קבוצתית.


אזרחים טמילים בצאתם מאזור הלחימה בצפון סרי לנקה (צילום: רויטרס)

 

כוחות הצבא מנהלים זה חודשים ארוכים מצוד אחר מנהיג המורדים, ולופילאי פרבהקרן וסגניו הבכירים, אך לא ברור אם הם אכן שוהים באזור שבו ניטשת הלחימה, או שמא נמלטו מהאי. הבוקר נמשכה הלחימה, ולפחות מחבל מתאבד אחד פגע בחיילים. הצבא סירב למסור כמה מהם נפגעו. יצוין כי לא ניתן לאשר את הצהרות הצבא והממשלה הסרי לנקית, וגם לא את הצהרות המורדים הטמילים. זאת מכיוון שעל העיתונאים ועובדי ארגוני סיוע נאסר, לפי שעה, להיכנס לאזור הלחימה. "הוקל לנו לשמוע שכל האזרחים יצאו מאזור הלחימה", אמר דובר האו"ם גורון וייס.

 

בסך הכל, קרוב לרבע מיליון אזרחים נמלטו מאזור הלחימה בחודשים האחרונים. ארגוני זכויות אדם האשימו את המורדים בשימוש באזרחים כמגנים אנושיים, טענה שהמורדים דחו. לפי האו"ם, 7,000 אזרחים נהרגו ו-16,700 נפצעו בלחימה שניטשה בין 20 בינואר ל-7 במאי. לטענת גורמי רפואה מקומיים, יותר מאלף נהרגו מאז בהפגזות, שהצבא מכחיש שביצע.

 

הבוקר יצאו אלפי סרי לנקים לרחובות וחגגו בזיקוקים ובמחולות את הניצחון שעליו הכריז אמש נשיאם, מהינדה רג'פקסה, במלחמה הארוכה נגד המורדים הבדלנים. "אנו חוגגים ניצחון נגד הטרור", אמר סוג'יווה אנתוניס, רוכל בן 32, שכמו אחרים חשב שהמלחמה גרמה נזק קשות לארצו בשלושת העשורים האחרונים. הנשיא רג'פקסה זכה לקבלת פנים חגיגית עם שובו היום לארצו, ולברכות מצד אנשי דת קתולים, הינדים ומוסלמים.


חגיגות ברחובות הבירה קולומבו. "ניצחנו את הטרור"  (צילום: AFP)

 

המורדים, שפעם ניהלו בפועל מדינה בתוך מדינה בצפון האי, נאבקים מאז 1983 למען הקמת מדינה עצמאית למיעוט הטמילי, שלטענתם הופלה על-ידי הרוב הסינהלזי. הם ביצעו מאות פיגועי התאבדות ובכלל זה אחד שבו נרצח ב-1991 ראש הממשלה ההודי לשעבר רג'יב גנדי, וארגונם נחשב כארגון טרור בארה"ב, האיחוד האירופי והודו.

 

הנמרים הטמילים הקימו לעצמם צבא קונבנציונלי, עם יחידות תותחנים, חיל ים קטן ואפילו חיל אוויר צנוע. אחרי ניסיונות חוזרים ונשנים להביסם במשך השנים, הצליח הצבא בשנה שעברה לפרוץ מבעד לקווי הלחימה ולאלץ את המורדים לסגת. בינואר כבש הצבא את העיירה ששימשה כבירה המנהלית של המורדים, קילינוצ'צ'י, והבטיח להשיב את הסדר לכל חלקי האי. אתמול בבוקר נראה כי הניצחון קרוב מתמיד, אחרי שנכבשה רצועת החוף האחרונה שהייתה בשליטת המורדים. המורדים הצהירו בעבר כי אם יובסו בקרב, יחזרו להאבק בממשלה בשיטות של לוחמת גרילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסינהלזים חגגו ברחובות קולומבו
צילום: AP
הנשיא שב והתקבל כמנצח
צילום: AFP
כרבע מיליון הפכו לפליטים
צילום: AP
מומלצים