שתף קטע נבחר

40% מערביי-ישראל חושבים שלא היתה שואה

סקר חדש חושף כי חלה הקצנה בעמדת ערביי-ישראל בשנים האחרונות: רק 41% מכירים בישראל כמדינה יהודית, 46% לא רוצים לשלוח ילדיהם לבית ספר עברי ו-47% לא רוצים שכן יהודי. עורך הסקר: "יש עליות ומורדות, הכל תלוי בממשלה"

סקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה בנושא יחסי יהודים וערבים מעלה נתונים מדאיגים ביחס לדו-קיום העדין במדינת ישראל. בין הממצאים המדאיגים: רק 41 אחוז מהערבים מכירים בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית ודמוקרטית ו-40.5 אחוז בטוחים שהשואה כלל לא התרחשה.

 

ממצאי הסקר יוצגו מחר (יום ב') בכנס שיתקיים באוניברסיטת חיפה, במהלכו יושוו לנתונים מהעבר. עורך הסקר, פרופ' סמי סמוחה, המכהן כדיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה, חוקר יחסי יהודים וערבים זה 35 שנה. לדבריו, יחסי יהודים וערבים ידעו עליות ומורדות הקשורות בקשר הדוק לאירועי היום. "השנה הכי מתונה היתה 1995 - תור הזהב של ממשלת רבין, הסכם אוסלו והיחס לעם הפלסטיני. כעבור ארבע שנים, האכזבה הגדולה משלטון נתניהנו ואירועי אוקטובר החריפו את המצב".

 

כך, למשל, בשנת 95' רק שבעה אחוזים מערביי-ישראל טענו כי אין למדינה זכות קיום. לעומת זאת, בשנה שעברה זינק המספר ל-22 אחוזים. עוד עולה מהנתונים כי בשנה שעברה 56 אחוז מערביי-ישראל הסכימו להגביל את זכות השיבה לשטחים הפלסטיניים בלבד. בסקר דומה שנערך ב-2003 הסכימו לכך 72 אחוזים מהנשאלים. ב-2008 השתתפו 41 אחוז מערביי-ישראל בפעילות מחאה כלשהי, ואילו לפני שש שנים רק 28 אחוז לקחו חלק בהפגנות.

 

העימותים בעזה ובלבנון החריפו את המצב

"הנתונים הם נגזרת של מה שידענו בשנים האחרונות", הסביר פרופ' סמוחה. "המצור על עזה, מלחמת לבנון השנייה, אי-יישום מסקנות ועדת אור וההחלטה על סגירת תיקי החקירה - כל אלה היוו פגיעה קשה שהחריפה את המצב. הערבים אומרים: ליהודים לא היו עושים את זה. בשלוש-ארבע השנים האחרונות אנו עדים לתוצאות השבר הגדול של אירועי אוקטובר 2000. אם זה יימשך, ההחרפה של העמדות תלך ותגדל".

 

ההחרפה בעמדת הערבים באה לידי ביטוי בכל שאלות הסקר. בשנת 2008 הסכימו כ-54 אחוז מהערבים לשלוח את ילדיהם לבית ספר עברי, בעוד

שחמש שנים קודם היה האחוז גבוה יותר - 70.5. נתון מעניין נוסף: כיום 47 אחוז מתנגדים שיהיה להם שכן יהודי, בעוד שב-2003 התנגדו לכך 27.2 אחוז מהנשאלים בלבד.

 

סמוחה ציין כי אנו רואים היום נתונים המזכירים את אלה שהיו בשנת 1976. "מכאן אנו למדים שהמגמה אינה עקבית, שיש עליות וירידות. יש שנים שבהן חלה החרפה במגמה ויש שנים אחרות שמורידות אותה. הכל תלוי במדיניות הפנים והחוץ של מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכל תלוי בממשלה. סמוחה
צילום: אי פי איי
הערבים מטילים ספק. אושוויץ
צילום: אי פי איי
אש בעזה. ינואר 2009
צילום: רויטרס
מומלצים