שתף קטע נבחר

כמה כוסות קפה מותר לאשה לשתות בהריון?

ידוע שבתקופת ההריון מומלץ לצמצם בצריכת הקפאין, אבל אין תשובה מדויקת כמה בעצם מותר. מחקר גדול ניסה לענות על השאלה - והעלה מסקנות מחמירות

בתקופת ההריון חשוב מאוד לאישה ההרה להקפיד על תזונה בריאה, שכן כל מה שאת אוכלת מגיע בסופו של דבר גם לעובר. נושא צריכת הקפאין בהריון שימש במשך שנים רבות כר פורה למחקרים, אולם המסקנות לא תמיד היו אחידות. עם זאת, כיום ברור לכל שבתקופת ההריון טוב תעשי אם תמתני ותפחיתי את צריכת הקפאין בהשוואה לתקופה שלפני ההריון.

 

מה הבעיה בקפאין

צריכה גבוהה של קפאין בשליש הראשון של ההריון נזכרת בספרות המקצועית כמעלה את הסיכון להפלות ספונטניות. נוסף על כך במשך השנים דיווחו מחקרים רבים על קשר אפשרי בין צריכת קפאין בזמן ההריון לבין משקל לידה נמוך של העובר (פחות מ‭2.5-‬ ק"ג‭.(‬

 

עם זאת, המחקרים לא סיפקו תשובה לשאלה מהי כמות הקפאין הנחשבת בטוחה ומהו הסף שמעבר לו עולה הסיכון. חלק מהמחקרים הראו באופן מובהק שצריכה של יותר מ‭300-‬ מ"ג קפאין ביום (שווה ערך לשלוש כוסות אספרסו או שילוב של פחית קולה אחת, שתי כוסות נס קפה וכוס תה) הייתה קשורה לפגיעה ולעיכוב בהתפתחות העובר. לעומת זאת מחקרים אחרים הראו פגיעה אפשרית כבר בצריכה של יותר מ‭140-‬ מ"ג קפאין ביום (שווה ערך לשתי כוסות נס קפה או כוס אספרסו/פילטר וכוס תה‭.(‬


הקפאין עובר דרך השליה לעובר, והוא אינו מסוגל להתמודד עימו (צילום: אינדקס אופן) 

 

נראה שאחת הסיבות להבדלים בממצאים, ולקושי בהגדרת כמות הקפאין המסכנת את התפתחות העובר, היא הקושי לאתר את הכמות המדויקת של קפאין שאנחנו צורכים. זאת בשל הימצאות הקפאין במגוון רחב מאוד של מזונות ושל משקאות ומשום שתכולתו בכל אחד מהם שונה. כך, למשל, קפאין נמצא בקפה, בקולה ובשוקולד, אך תכולתו משתנה בין יצרניות שונות של אותו מוצר ובין מדינות. נוסף על כך, כדי להגדיר במדויק את השפעת הקפאין על התפתחות העובר יש צורך לנטרל משתנים משפיעים נוספים כמו שלב ההריון, עישון ושתיית אלכוהול.

 

מה שברור הוא שכשאת שותה קפה או כל משקה אחר שמכיל קפאין, הקפאין עובר מהדם שלך דרך השליה לדם העובר. מחקרים מראים שאם צרכת 200 מ"ג קפאין (שווה ערך לשתי כוסות נס קפה וכוס תה, או כוס עד כוס וחצי אספרסו) ‭75% –‬ מהכמות הזו מגיעה לעובר. אלא שבשליה אין את האנזימים החשובים לחילוף חומרים תקין של קפאין, וכתוצאה מכך העובר עלול להיות לא מסוגל להתמודד עם הכמות הגדולה של הקפאין המגיעה אליו.

 

מה אומרים המחקרים

מחקר רחב היקף שפורסם בנובמבר האחרון במגזין ‭'British Medical Journal'‬ בדק את הקשר בין צריכת קפאין במהלך ההריון לבין התפתחות העובר בקרב ‭2,635‬ נשים. כל הנשים היו בהריון בסיכון נמוך. המחקר שם דגש מיוחד על איתור כל מקורות המזון והשתייה המכילים קפאין שצרכו הנשים כדי לדייק בהערכת הצריכה היומית.

 

המחקר בדק את השפעת כמויות הקפאין שצרכו הנשים לפני ובמהלך ההריון (לפי חלוקה לשלישים) על התפתחות העובר ועל משקלו בעת הלידה. על פי נתוני המחקר, כמות הקפאין הממוצעת שהנשים צרכו לפני ההריון הייתה 238 מ"ג ביום (שווה ערך לשתי כוסות נס קפה וכוס עד שתי כוסות אספרסו/פילטר/פחיות קולה‭,(‬ בשלישים הראשון והשני 139 מ"ג ביום (שווה ערך לכוס אספרסו אחת או כוס נס קפה אחת וכוס תה‭,(‬ ובשליש השלישי 159 מ"ג ביום (שווה ערך לשתי כוסות נס קפה וכוס תה/פחית קולה/שוקולד‭.(‬ מהמחקר עלה שהמקור העיקרי לצריכת קפאין אצל הנשים ההרות לא היה קפה, אלא דווקא תה, לפי הפירוט הבא: תה ‭,62%‬ קפה ‭,14%‬ קולה ‭,12%‬ שוקולד ‭,8%‬ משקאות קלים ‭,2%‬ שוקו חם/משקאות אנרגיה ‭.2%‬

 

תוצאות המחקר הראו עלייה מובהקת בסיכון לפגיעה או לעיכוב בהתפתחות העובר כשכמות הקפאין הממוצעת ביום עלתה על 100 מ"ג (שווה ערך לכוס נס קפה ואולי שילוב של כוס תה עם כוס שוקו או שוקולד‭.(‬ המחקר הראה עוד שככל שצריכת הקפאין הממוצעת ליום הייתה גבוהה יותר, כך משקל הלידה היה נמוך יותר (קשר הפוך מובהק סטטיסטית‭.(‬ נוסף על כך, ככל שצריכת הקפאין הגבוהה התרחשה בשלב מאוחר יותר של ההריון, כך הייתה הפגיעה במשקל הלידה של העובר גדולה יותר. כך למשל, כשכמות הקפאין הממוצעת עמדה על יותר מ‭200-‬ מ"ג ביום (שווה ערך לשתי כוסות נס קפה כוס עד שתי כוסות אספרסו/תה‭,(‬ חלה ירידה מובהקת של ‭70-60‬ גרם במשקל הלידה של התינוק.

 

היבט נוסף שנבדק במחקר היה אם לצריכה גבוהה של קפאין לפני ההריון והפחתת הכמות בצורה משמעותית במהלך ההריון הייתה השפעה מיטיבה על התפתחות העובר. תוצאות המחקר הראו שכן: נשים שנהגו לצרוך 300 מ"ג קפאין ביום לפני ההריון (שווה ערך לארבע כוסות נס קפה או שלוש כוסות אספרסו או שילוב של שניהם עם קולה/תה/ שוקולד בכמות גבוהה) והורידו את הכמות בשליש הראשון לפחות מ‭50-‬ מ"ג ביום (שווה ערך לפחות מכוס נס קפה/תה ביום) הראו שיפור מובהק במשקל העובר בעת הלידה בהשוואה לנשים שהמשיכו לשתות כמות כזאת גם במהלך ההריון.

 

אז כמה קפאין מותר

המחקר האמור מצא שצריכה של עד 100 מ"ג קפאין ביום נחשבת בטוחה. כמות זו שוות ערך לכוס אחת של נס קפה או תה ביום, בשילוב עם מעט מקורות מזון או שתייה נוספים בתפריט שאנו לא תמיד מודעים לנוכחות הקפאין בהם, כמו שוקו, משקאות קלים, שוקולד ועוד. תוצאות המחקר מלמדות עוד שכשנשים מגלות שהן בהריון הן מגלות מודעות ומשתדלות להפחית את כמות הקפאין שהן צורכות, אך לקראת השליש השלישי שוב חלה עלייה בצריכה, וחבל.

 

המלצת המחקר מחמירה ביחס להמלצות אחרות שפורסמו בשנה האחרונה. כך למשל, על פי נייר עמדה של ה‭,ADA-‬ איגוד הדיאטנים האמריקאי, שפורסם בחודש מארס ‭,2008‬ ההמלצה לנשים הרות היא לא לצרוך יותר מ‭300-‬ מ"ג קפאין ביום (שווה ערך לשלוש כוסות אספרסו/פילטר ביום‭.(‬ לפי ה- ‭,ADA‬ צריכה גבוהה של קפאין בזמן הריון נמצאה קשורה לקושי או עיכוב בכניסה להריון, להפלות ספונטניות ולמשקל לידה נמוך, אך לא להיווצרות מומים בעובר.

 

הארגון ‭March of Dimes‬ (ארגון הפועל למען בריאות האם והתינוק ללא מטרות רווח) ממליץ לעומת זאת לא לצרוך יותר מ‭200-‬ מ"ג קפאין ביום (שווה ערך לספל של נס קפה המכיל 360 מ"ל‭.(‬ על פי סיכום מחקרים שפירסם הארגון בפברואר האחרון, צריכה של עד 200 מ"ג קפאין ביום אינה מעלה את הסיכון להפלות ספונטניות. גם מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה‭,FDA-‬ ממליץ להגביל את כמות הקפאין בהריון ל‭200-‬ מ"ג ביום, ועדיף בכלל לא.

 

אז כמה קפאין מותר? המחקר האחרון היה תצפיתי, ולכן אי אפשר להסיק ממנו מסקנות מעבר לכל ספק. נוסף על כך הוא נערך על נשים בריטיות שהרגלי השתייה שלהן שונים מהנהוג אצלנו (צריכת התה בבריטניה גבוהה בהרבה מבישראל‭,(‬ וגם משום כך יש להתייחס למסקנותיו בזהירות. עם זאת, המחקר מחזק את המסקנה הידועה שנשים הרות צריכות להיות מודעות במיוחד לכמות הקפאין שהן צורכות בתפריט היומי.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט ‭,M.Sc‬ מנהלת תחום התזונה הקלינית והספורט במרכז הרפואי מדיקס בתל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צריכה של עד 100 מ"ג קפאין נחשבת בטוחה
צילום: mct
ד"ר רק שאלה
מומלצים