שתף קטע נבחר

"הבודדים" יפתח את פסטיבל קולנוע דרום

סרטו החדש של רנן שור שמספר על שני חיילים בודדים מחבר העמים יפתח ב-7 ביוני את פסטיבל הקולנוע בשדרות, שמציג השנה תוכנית איכותית ומגוונת של קולנוע מהארץ ומהעולם

סרטו החדש של רנן שור, "הבודדים", יפתח את פסטיבל קולנוע דרום ב-7 ביוני בהקרנת טרום בכורה חגיגית שתתקיים בסינמטק שדרות. שור, שחזר לבימוי קולנוע אחרי 21 שנה, אומר כי הוא גאה לקיים את הקרנת טרום הבכורה של הסרט בשדרות.

 

"הסרט עוסק באנשים שנפקדים ממרכז התודעה הישראלית, מהגרים מחבר העמים שחיים בבדידות מזהירה בתוך המערבולת של כור ההיתוך הישראלי", מספר שור. "את גיבוריו אפשר לפגוש בכל הארץ, אבל נדמה לי שהם רלבנטיים מאוד לפסטיבל שמתקיים בדרום, שאין ספק שהוא האיבר המקופח בחיים הישראליים. יש בגיבורי הסרט זעם כלפי החברה הישראלית והם מציעים ערכים אלטרנטיביים לאלה הקיימים. אני חושב שהסרט, כמו הפסטיבל, מציע אמירה חברתית ברורה ועכשווית, מראה לחברה שבה אנחנו חיים בה".

 

סרטו של שור יוקרן בבכורה חגיגית בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים. זהו למעשה שיתוף פעולה שני בין פסטיבל ירושלים המרכזי לפסטיבל בשדרות שהחל בשנה שעברה עם הקרנת טרום בכורה לסרט "שבעה" של האחים שלומי ורונית אלקבץ. אילן דה פריס, מנהל הפסטיבל בירושלים אומר כי "עיקרון התחרותיות והבלעדיות הוא נשמת אפו של כל פסטיבל, ודאי ותיק ומרכזי כמו ירושלים. אבל פסטיבל קולנוע דרום הוא ייחודי בנוף הישראלי ובעל מסר חברתי מיוחד במינו, ואנחנו רואים בקיומו חשיבות עצומה ומכאן שיתוף הפעולה המבורך".   


"הבודדים". יפתח את פסטיבל קולנוע דרום 

 

פסטיבל קולנוע דרום, המתקיים זו השנה השמינית בשדרות, יציג גם הפעם קולנוע איכותי ורדיקלי מהארץ ומהעולם. 19 סרטים זרים יוקרנו במסגרת התוכנית העולמית ובין אורחי הפסטיבל יהיה גם הבמאי קרלוס רייגאדס, שנחשב לאחד ממובילי הגל החדש במקסיקו. רייגאדס ילווה בשדרות את הקרנת סרטיו "יפן", שהוקרן במסגרת "שבועיים של במאים" בקאן, "מאבק בשמיים" שהשתתף בתחרות הרשמית בקאן ו"אור חרישי", שזיכה אותות בפרס חבר השופטים של קאן לפני שנתיים. במקביל ייארח הפסטיבל כיתת אמן לסטודנטים בהנחייתו.

 

מדרום תבוא הבשורה

התוכנית האפריקנית בפסטיבל תתמקד ביצירותיהם של שני במאים מרכזיים. הדוקומנטריסט הבלגי טיירי מישל, שהקדיש את מרבית יצירותיו הקולנועיות לתיעוד מצבה של היבשת השחורה, ילווה בין היתר את הקרנת סרטו האחרון, "נהר קונגו", מותחן פוליטי כלכלי שמתרחש בפרובינציה הדרום מזרחית של קונגו. סרט נוסף של מישל שיוקרן בפסטיבל הוא "איראן מבעד לרעלה", פורטרט קולנועי מטריד של איראן המפורקת והמפולגת מבחינה חברתית ותרבותית.

 

במאית נוספת שתתארח בפסטיבל היא אוסוולד לואט-הלדה, ילידת קמרון, שהחלה את דרכה כעיתונאית וסרטיה עוסקים בסוגיות עכשוויות של זכויות אדם במרכז אפריקה. בפסטיבל תלווה אוסוולד את הקרנות סרטיה "אהבה בזמן מלחמה", מסמך מטריד שבמרכזו שדרנית רדיו שאיבדה קשר עם בעלה שנעלם במלחמת האזרחים בקינשסה ו"עסקים שחורים" שמתמקד ביחידת פיקוד מבצעית שהוקמה על ידי נשיא הרפובליקה של קמרון במטרה לאכוף את החוק ובפועל היתה אחראית להיעלמותם של יותר מאלף בני אדם.

 

אורחת נוספת היא הבמאית והאמנית הרב-תחומית הפורטוגלית פיליפה סזאר ("ארבעת חדרי הלב"), שבוחנת את היחסים בין יהודים לערבים בישראל של 2008 דרך קריאה מחודשת במסה הקולנועית של ז'אן רוש, "הפירמידה האנושית".

 

לא על המשחק לבדו

אבנר פיינגלרנט, ראש המחלקה לקולנוע במכללה האקדמית ספיר ויוזם הפסטיבל העומד בראשו מאז הקמתו, אומר כי "פסטיבל קולנוע דרום אינו רק חגיגה עבורנו אלא בעיקר גם פלטפורמה לדיון נוקב באמצעות הקולנוע על החיים שלנו כאן, בארץ הזו ובחבל הדרומי החשוף והקשה שבו אנחנו חיים, יוצרים ופועלים במשך כל השנה. התוכנית נבחרה מתוך רצון לספר סיפור ולהציג תמונת מראה עכשווית".


"ציון ואחיו". ינעל את הפסטיבל 

 

פיינגלרנט מצביע על מגמה בולטת בקולנוע הישראלי העכשווי שמוצג השנה בפסטיבל ומתייחס לשחקנים-שאינם-שחקנים בשורה ארוכה של סרטים כמו "הבודדים" של רנן שור, "ציון ואחיו" של ערן מרב (שינעל את הפסטיבל), "עג'מי" של סכנדר קובטי וירון שני ו"מוקי בערה" של לינה וסלבה צ'פלין.

 

"מרבית הדמויות בסרטים השנה מגולמות על ידי 'לא שחקנים' והאתרים בהם מתרחשים הסיפורים נמצאים בשולי החברה ומחוץ למרחב המוכר והשבע של ישראל והעולם המערבי", אומר פיינגלרנט. "זהו ניסיון לספר את הסיפור המחוספס, התת קרקעי והטראומתי של המדינה הזו.

זה זרם שאוטוטו יתפרץ החוצה ולמעשה זו הסיבה שאנחנו כאן – לגלות דרך הקולנוע את הקולות הקיימים שנאבקים על קול משלהם. במובן מסוים השוליים המתפרצים האלה, שאי אפשר היה להתעלם מהם כשישבנו לבחור את החומרים לפסטיבל השנה, אומרים לנו משהו על הכוח ההגמוני של החברה הישראלי שנסדק ועל האלטרנטיבות שקיימות".

 

בתוכנית הישראלית יוקרנו 18 סרטים ובהם ארבע הקרנות טרום בכורה. לצד סרטו של שור, שמביא את סיפורם של שני חיילים בודדים ממדינות חבר העמים, יוקרנו גם "עג'מי" של סכנדר קובטי וירון שני שמתרחש בשכונה היפואית; "ציון ואחיו" של ערן מירב על שני אחים שגדלו בשכונת עוני בפרברי חיפה וסרטה החדש של ענת אבן, "אחרי הסוף", סרט אישי שמלווה את תהליך הפרידה מאחיה שנפטר בפתאומיות. הסרט יוקרן במסגרת רטרוספקטיבה ליצירתה של אבן שתכלול בין היתר את הסרטים "אסורות", "שבת בג'נין", "מקדמות" ו"פשרה".

 

כמדי שנה, יקרין הפסטיבל במסגרת תחרותית סרטי סטודנטים ובוגרים של החוג לקולנוע במכללת ספיר. 17 סרטים ישתתפו השנה בתחרות ובכללם סרטי תעודה, סרטים עלילתיים וסדרות טלוויזיה. חבר השופטים בראשותו של הבמאי רני בלייר יכלול השנה את הסופרת מירה מגן, מנהל פסטיבל הקולנוע בהמבורג, אלברט ווידרשפיל, והאחראית על תוכנית פסטיבל פרייבורג, אן דלסט.

 

מסורת נוספת שתמשיך השנה היא שיתוף הפעולה עם פסטיבל "שלוש היבשות" בנאנט שבצרפת. הפסטיבל הצרפתי, שמתקיים מזה כ-30 שנה, מציע הפעם חבילת סרטים של יוצרים מרתקים בהם אבי פיאז'ו מפורטוגל, ז'רום ברון מצרפת, רג'ינה פסואה מפורטוגל ורוג'ר אלן קוזה מארגנטינה. פרויקט ייחודי נוסף שיוצג בפסטיבל הוא סרטי "דקה דרום", פורמט שגובש במכללת ספיר ובמסגרתו נבחנת משמעות המושג "דרום" ונידונה מזוויות שונות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסטיבל קולנוע דרום. אלטרנטיבה מבורכת
לאתר ההטבות
מומלצים