שתף קטע נבחר

הפריקוול, קוים לדמותו

לאן שלא תסתכלו תמצאו פריקוול (סרט המשך-מקדים), מוקרן באולם הקרוב לביתכם. מי שלא בטוח למה הכוונה, ובטח מי שכן, חייב לקרוא

הקיץ הנוכחי, שמתחיל ממש עכשיו עם "סטארטרק" ו"אקס מן: המקור – וולברין", מקבע סופית את מעמדו של הפריקוול כאקססורי הכי חם בשטח. פריקוול הוא סרט מקדים לסדרת סרטים קיימת, שמבקש להסביר איך בדיוק הגיעו הדמויות עד הלום ומה אנחנו בכלל עושים פה. המונח "פריקוול" הומצא על ידי מגזין מדע בדיוני אמריקאי בשנות ה-50 ומורכב מצמד המילים Pre ו-Sequel.


מתוך "סטארטרק" (צילום: יחסי ציבור)

 

בעצם מדובר בסרט המשך שמתאר את האירועים שקדמו כרונולוגית ליצירה אותה הוא ממשיך. זו התחכמות תסריטאית שהפכה בשנים האחרונות למגיפה של ממש, המעניקה לאולפנים הגדולים יתרון משולש: גם חידוש תסריטאי מחוכם אך פשוט יחסית לסדרה מצליחה, גם הישענות על חומרים מוכרים לרווחת המעריצים, וגם הזדמנות להזריק לסדרה ותיקה דם חדש ועל הדרך לייצר מתיחת פנים לקונספט.

 

את השימוש הראשון בפריקוול ניתן למצוא כבר בתקופת התנ"ך. מגילת רות, כן, זו המואבייה, נחשבת לסוג של פריקוול. סיפור המגילה מגולל את עלילות אבותיו של דוד המלך, ונכתב בתקופה בה יצירות רבות אודותיו כבר היו קיימות. אם לחזור לספירה הקולנועית, הרי שאחד השימושים הראשונים הזכורים בפריקוול היה הסרט “Another Part of the Forest” משנות ה-40. הסרט היווה פריקוול לדרמה משנות ה-30 - "The Little Foxes".

 

זה התחיל בסנדק

אולם עד היום, הפריקוול הזכור ביותר הוא "הסנדק 2" משנות ה-70, שהציג חלקים בהם מתוארת עלילה שקדמה ל"הסנדק" ומתארת את משפחת קורליאונה בצעירותה. בהמשך זרמו פריקוולים רבים ברחובות הוליווד. הבולטים שבהם היו "אינדיאנה ג'ונס והמקדש הארור" (1984) ו"הטוב הרע והמכוער" (1966), שנחשב לפריקוול לסרט “בעבור חופן דולרים".

 

מה שהתחיל כטפטוף הפך בשנים האחרונות למבול של ממש. כאמור, בימים אלה אתם יכולים לראות שני פריקוולים מצליחים שעושים חיל בקופות: "אקס מן: המקור - וולברין" ו"סטארטרק", שניהם מתבססים על סדרות מצליחות. "וולברין" מתרחש כ-17 שנה לפני הסרט הראשון בסדרת "אקס מן", ובו אנו נחשפים לשורשים של וולברין (יו ג'קמן), האיש והסכינים בידיים.

 

הסרט מעניק הסבר לניסוי ממנו הגיח וולברין (אלמנט שהופיע גם בסדרת הסרטים), וכולל שלל פיצוצים ושיגועים. חוץ מהרווח הכלכלי וההזדמנות להראות את יו ג'קמן בלי חולצה, מדובר פה בתחילתה של מסורת, שכן הובטחו עוד סרטים שיגוללו את מקור הדמויות האחרות בסדרה. כך למעשה נפרסת עבור התסריטאים קשת רחבה של רעיונות וסיפורים, בלי שייאלצו להמשיך ולהחריב את העולם כל פעם מחדש.

 

גם "סטארטרק", שיצא בימים אלה, המבוסס על סדרת הטלוויזיה וסרטי "מסע בין כוכבים" שמקורם בסיקסטיז, נחשב לפריקוול מצליח. מדובר בעיבוד מחודש לסדרה המצליחה ודוגמה מצוינת לאותה זריקת אנרגיה מובטחת. מפיקי הסרט הצמידו לפרויקט את הבמאי הרענן והסופר־בוער ג'יי.ג'יי אברמס ("אבודים"), הקפיצו קאסט צעיר ואטרקטיבי (זאקרי קווינטו, כריס פיין) והזניקו את הסדרה לדרך חדשה ומוצלחת.

 

ספוק המקורי מתקמבק

בסרט אנחנו נחשפים לרגע הרכבתו של צוות האנטרפרייז בתום קורס הצוערים. ברגע של מחווה

לסדרה המקורית מפציע ליאונרד נימוי, הוא ספוק המקורי, להופעת אורח ומספק אווירה נוסטלגית מענגת. הסרט, שנחשב בארה"ב להצלחה, חולק כבוד רב לסדרה המקורית, במטרה לספק שני סוגי קהלים: המעריצים הוותיקים, שלא קיבלו אספקת "סטארטרק" מזה זמן רב, והדור הצעיר, שלא ידע את קפטן קירק.

 

"הרגשתי כמו ילד שוב", סיפר הבמאי ג'יי.ג'יי אברמס למגזין "אנטרטיינמנט וויקלי", "מדובר בפרויקט שגרם לכולנו אושר בלב". אושר, והרבה מאוד כסף: הסרט גרף כמעט 100 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון ליציאתו והוא נחשב להצלחה מסחררת, שלא לומר לפרה שתניב עוד הרבה מאוד סרטי המשך.

 

את הכתבה המלאה ניתן לקרוא בגליון החדש של פנאי פלוס 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך "אקס מן: המקור – וולברין"
הסנדק. הפירקוול הראשון
צילום: דניאל עיטם
לאתר ההטבות
מומלצים