שתף קטע נבחר

סג'יל 2: "האיום לא חדש, ההתקדמות מדאיגה"

ניסוי הטיל האיראני לא מגביר את האיום על ישראל - לאיראן כבר יש יכולת להפציץ את כל שטח המדינה - אך מומחים סבורים כי הדאגה האמיתית היא מהתקדמות הפיתוח: "זאת טכנולוגיה רצינית שיש להתחשב בה". הם מרגיעים: כבר התכוננו לאתגר

"ס'גיל 2" או "שיהאב 3", דלק מוצק או נוזלי - האיום כבר קיים. מומחים ישראלים שבחנו את הניסוי האיראני שנערך בטיל "סג'יל 2", אמרו הערב (יום ד') כי צריך אמנם להסיר את הכובע לפני האיראנים על ההתקדמות הטכנולוגית, אולם עצם הניסוי לא מגביר את האיום על ישראל - שקיים ממילא.

 

איום הטילים מאיראן:

 

"מבחינת האיום על אזרחי ישראל אין שום חידוש. היכולת שלהם להפציץ את ישראל - קיימת", אמר ל-ynet אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל. מי שעמד בראש המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון סבור כי ההבדלים הטכנולוגיים בין הסג'יל לשיהאב לא משנים את העובדה שהאיום קיים: "זה כמו שיזרקו עליך פצצה של טונה על הראש ואתה תשאל אם היא הגיעה ממשגר ישן או חדש".

 

מבחינת בן ישראל, "יש להתייחס לניסוי בזהירות. היו כבר פעמים שהאיראנים הודיעו על שיגור של טיל כזה, שלאחר מכן התבררו ככישלון. גם אז הופצו תמונות והן התבררו כזיוף". איפה כן חל שינוי? בטכנולוגיה. "עצם זה שהם התקדמו בטכנולוגיה, אמור להדאיג אותנו בפרט ואת העולם בכלל. הם הולכים ומתקדמים", אמר. "אותנו הם כבר כיסוי לפני חמש שנים, עכשיו גם מערב אירופה נמצאת בטווח שלהם. זה מטריד ומהווה עוד טריגר להמשיך לפעול למיגור האיום".

 

"לא לצפות שטיל ייפול בצהריים"

גם יפתח שפיר, ראש פרויקט המאזן הצבאי במכון למחקרי ביטחון לאומי, סבור כי אין מקום לדאגה בעקבות ניסוי בודד בטיל. "מדובר בתהליך שהאיראנים דיברו עליו לפחות שש שנים. בהערכה גסה, הטיל יכנס לשימוש מבצעי בעוד 4-5 שנים. הם עברו את שלב התכנונים, בניית הטיל והניסויים בחלקי מערכות ובמנועים - והגיעו לשלב של סוף פיתוח הטכנולוגיה. כעת הם צריכים לתכנן את תהליכי הייצור, את מבצעיות הכלים הנלווים, מערכות הבקרה והשליטה - וכל זה לוקח זמן".


סג'יל 2. "לוקח זמן להתחיל בתהליכי הייצור" (צילום: AFP) 

 

שפיר קורא להרגיע את הרוחות הנושבות ממזרח, שהגיעו לשיא חדש כשתושבים מודאגים מפתח תקווה פירשו את האזעקות בעירם כתקיפה איראנית. "עם ישראל כל הזמן שומע את צמד המילים 'האיום האיראני', אז אין פלא שבכל פעם שתהיה שריפה, פיצוץ או תקלה במפעל אנשים ישר יקפצו ויצעקו 'הנה האיום איראני'. אנחנו לא צריכים לצפות שטיל ייפול באמצע הצהריים על תל-אביב בלי שום התרעה מוקדמת. קרוב לוודאי שהטילים האלה נועדו קודם להרתעה, כי האיראנים כבר הספיקו לקנות לעצמם כמה וכמה אויבים".

 

למרות זאת, שפיר סבור כי כדאי שנלמד להכיר את הסג'יל מקרוב - ועדיף מרחוק - משום שהוא עתיד למלא את המחסנים האיראניים בשנים הקרובות.

"ברגע שיהיה כשיר מבצעית הוא יחליף את טילי השיהאב, כי אין להם טעם להחזיק בשני סוגים טילים. הסג'יל יותר נוח לתפעול, הרבה יותר קל להסוואה ולהגנה מפני תקיפות. ברור שטיל כזה הוא טכנולוגיה רצינית שיש להתחשב בה. מדובר במערכת מאוד מתקדמת ולמראה ההישגים האיראנים, אני פשוט מוריד את הכובע".

 

ומה עם ההגנה מפני הטיל? לדברי עוזי רובין, לשעבר ראש פרויקט ה"חץ" במשרד הביטחון, ישראל ערוכה להתמודד עם האיום. "זה אתגר, אבל למזלנו התכוננו בדיוק אליו. זאת לא הפתעה ותכננו את טיל החץ כדי לטפל בטילים מסוג זה. מה גם שאיראן לא תתקוף עכשיו. המדיניות שלהם כרגע היא פיוס עם מדינות אירופה, להראות שאנחנו והאמריקנים סתם פרנואידים. הם רוצים להרוויח שקט כדי לבנות את התוכניות שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן-ישראל. "המשגר לא משנה"
צילום: עופר עמרם
ניסוי הטיל. יכול לפגוע באירופה
צילום: AP
מערכת ה"חץ". נותנת מענה לאיום
באדיבות התעשיה האווירית
מומלצים