שתף קטע נבחר

אובמה: גואנטנמו פגע בביטחון ארה"ב, יש לסוגרו

למרות שהסנאט דחה אמש את בקשתו של הנשיא האמריקני לתקצב את סגירת מתקן הכליאה לחשודים בטרור, מבהיר אובמה כי תוכניתו נשארת בעינה. לדבריו, מתקן הכליאה כרסם בסמכותה המוסרית של ארה"ב, ולא רק שלא חיזק את ביטחונה - דווקא הפך אותה לפגיעה יותר

נשיא ארצות הברית ברק אובמה טען היום (ד') כי הקמת מתקן הכליאה לחשודים בטרור במפרץ גואנטנמו שבקובה החלישה את ביטחונה של אמריקה - ואותת כי לא ייסוג מתוכניתו לסגור את המתקן עד ינואר הבא, למרות ההתנגדות של גורמים במערכת הפוליטית למהלך.

 

בנאום שנשא בארכיון הלאומי בוושינגטון, שהוקדש לסוגיות של ביטחון לאומי - ובעיקר למתקן הכליאה הידוע לשמצה, שמאמציו של אובמה לסגור אותו נתקלו בימים האחרונים בקשיים - טען הנשיא האמריקני כי רק שלושה חשודים בטרור מתוך מאות שהוחזקו בבית הדין הורשעו בפעילות טרור, וכי יותר משני שלישים מהעצורים שוחררו למדינותיהם עוד לפני שהנשיא נכנס לתפקידו.

 

"אין גם ספק שגואנטנמו פגע בסמכותה המוסרית של ארה"ב. במקום להקים מערכת איתנה למאבק באל-קאעידה המבוסס על ערכינו ומסורתנו, ממשלתנו הגנה על עמדות שחתרו תחת שלטון החוק", טען אובמה נגד הממשל האמריקני הקודם, שהקים את מתקן הכליאה, שבו היו מאות עצורים בלי משפט.

 

"במקום שישמש ככלי להיאבק בטרור, גואנטנמו הפך לסמל שסייע לאל-קאעידה לגייס מחבלים לשורותיו. עצם קיומו של גואנטנמו יצר יותר מחבלים מסביב לעולם מאשר אלה שנעצרו בו. ברור שבמקום שישמור עלינו בטוחים, מתקן הכליאה בגואנטנמו רק החליש את הביטחון הלאומי האמריקני. הוא מעודד את אויבינו ומחליש את נחישותן של בנות בריתנו לשתף עימנו פעולה. עלויות אחזקתו גבוהות מעלויות סגירתו. לכן טענתי שיש לסגור אותו", הוסיף הנשיא האמריקני.

 

הדמוקרטים רצו תוכנית

תוכניתו של אובמה לסגור את מתקן הכליאה גואנטנמו, נתקלה בקשיים בלתי צפויים. יום לאחר שנכנס לבית הלבן, התחייב אובמה לקיים את הבטחת הבחירות שלו, וחתם על צו לסגירת מתקן הכליאה עד ינואר הבא.

 

עם זאת, הצעד נתקל במכשולים בקונגרס, שם הוא מעורר התנגדות לא רק בקרב הרפובליקנים, המתנגדים לצעד מטבע הדברים, אלא גם בקרב הדמוקרטים, בני בריתו הפוליטיים של אובמה. הדמוקרטים טענו כי ימנעו להעביר מימון לסגירת מתקן הכליאה - עד שהממשל יגיש להם תוכנית מפורטת על מה שבכוונתו לעשות עם העצירים הכלואים בו.

 

בהצבעה שנערכה אתמול בסנאט התנגדו 90 סנאטורים להעברת מימון לשם סגירת המתקן. רק שישה סנאטורים תמכו בנשיא, למרות שלדמוקרטים יש רוב גורף בבית העליון. במקביל, נפגש אתמול אובמה עם פעילי ארגוני זכויות אדם,

שהבהירו לו כי יתנגדו לכל תוכנית שלפיה יוחזקו חשודים בטרור בלי שיוגש נגדם כתב אישום.

 

גורמים בממשל טענו כי העברתם של 240 העצירים המוחזקים עתה במתקן בגואנטנמו תצריך תוכנית משולבת - חלקם יועברו לבתי כלא במדינות אחרות, חלקם יוחזרו למדיניותיהם שם ישוחררו, והיתר יועברו למתקני כליאה בתוך ארה"ב, צבאיים או אזרחיים. אולם גורמים דמוקרטים בקונגרס הביעו התנגדות נחרצת להעברת העצירים לבתי כלא אמריקנים.

 

"אין כאן תשובות קלות או פשוטות", אמר הנשיא האמריקני בנאומו היום. "אבל אני מבטיח לכם שהתשובה הלא נכונה היא להעמיד פנים שהבעיה תחלוף אם נשמור על הסטאטוס קוו. כנשיא, לא ארשה לבעיה הזאת להישאר. האינטרסים הביטחוניים שלנו לא מאפשרים זאת. בתי הכלא שלנו לא יאפשרו זאת. ואסור שמצפוננו יאפשר זאת", טען. "אני רוצה לפתור את הבעיה הזאת, יחד, כאמריקנים", הוסיף.

 

בנאומו, הצדיק אובמה גם את החלטתו להתנגד לפרסום תצלומי העינויים שעברו עצירים במתקן המעצר על ידי סוכני CIA. "יש סיבה ברורה ומשכנעת שלא לפרסם את התצלומים הללו. ישנם קרוב ל-200 אלף אמריקנים המשרתים באזורים מסוכנים, ומתוקף תפקידי כמפקד העליון, אני נושא באחריות לשלומם. לפרסום התצלומים אין חשיבות גדולה יותר מאשר שלומם של חיילינו", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרסם בסמכותה המוסרית. אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים