שתף קטע נבחר

דרום קוריאה באבל: למה הנשיא לשעבר התאבד?

רו מו-היון היה עוף מוזר בפוליטיקה הדרום קוריאנית. הוא היה בן למשפחה ענייה שהפך לעורך דין מבלי שלמד באוניברסיטה ונבחר לנשיא בזכות דימויו הנקי. הבושה שחש בשל פרשת שחיתות הובילה אותו לקפוץ למותו מצוק, ואזרחי המדינה נותרו המומים

התאבדותו הטראגית של נשיא דרום קוריאה לשעבר, רו מו-היון, היכתה בתדהמה את תושבי המדינה. מכתב ההתאבדות שהותיר אחריו מעיד על הסבל, המצוקה והבושה שחש רו לנוכח חשיפת השחיתות בעברו, וחברי מפלגתו כבר מחפשים אשמים.

 

רו, בן 62 במותו, טיפס אתמול (שבת) על הר סמוך לעיר מגוריו גימהא, כשהוא מלווה באחד מעוזריו. בהודעת המשטרה נמסר כי הוא נהרג לאחר שקפץ מצוק בגובה 30 מטרים. תחילה שיערו במשטרה כי הוא נפל, אך כעבור זמן קצר הודיעה משפחת רו כי הוא הותיר אחריו מכתב התאבדות.  

 

"יותר מדי אנשים סובלים בגללי", כתב רו לבני משפחתו. "מה שנשאר לי כעת בשארית חיי הוא להיות לנטל על אחרים. אל תהיו יותר מדי עצובים. האם

החיים והמוות אינם חלק מהטבע? אל תצטערו. אל תאשימו אף אחד. זה הגורל". הנשיא לשעבר ביקש מבני משפחתו לשרוף את גופתו ולהקים מצבה צנועה ליד ביתו.

 

ההתאבדות של רו, שישב בלשכת הנשיא עד לפני שנה, עוררה סערה במדינה. תחנות הרכבת, שלרוב משמשות כתחנת מעבר בין הבית לעבודה, הפכו היום למוקדי התקהלות, בעת שאנשים רבים נצמדו למסכי הטלוויזיה במשך שעות ארוכות. בעיר הבירה התאספו הלילה 2,500 בני אדם שהחזיקו נרות באבל. רבים קדו קידה, אחרים הבעירו קטורת. 

 

עשרות אלפי בני אדם פרסמו תגובות באתר האינטרנט הרשמי של רו. "אני פשוט מזועזע", כתב צ'ון סון-אים, בן 63 מסיאול. "אומרים שצריך לשנוא את החטא ולא את החוטא, וכך אני מרגיש. החקירה (בנושא השחיתות) צריכה להימשך ואנחנו צריכים לחשוף את האמת, אבל אני לא יכול שלא להרגיש צער על מותו ועל האנשים שנשארו מאחור".

 

המנהיג הנקי שהתלכלך

עלייתו המטאורית של רו בפוליטיקה הדרום קוריאנית נתפסה בעיני רבים כסיפור הוליוודי של ממש. הוא נולד למשפחת חוואים ענייה, אך עדיין הצליח להפוך לעורך דין מצליח, מבלי שלמד באוניברסיטה. הוא למד בכוחות עצמו למבחן לשכת עורכי הדין ב-1975 ועבר אותו בהצלחה. כעבור שלוש שנים הוא הקים משרד פרטי ומהר מאוד הפך להצלחה בעיקר על רקע התמחותו בזכויות אדם. הוא אף נעצר בצעירותו משום שהגן על סטודנטים שניסו להתאגד.  


רו בפגישה עם מנהיג צפון קוריאה, אוקטובר 2007 (צילום: רויטרס)

 

כשנכנס לפוליטיקה ב-1988, הוא נתפס כעוף מוזר בסיאול, מאחר שהרוב המכריע של הפוליטיקאים הם בני האליטות המבוססות. רו עלה לגדולה במפלגתו בזכות דימויו הנקי, הישר וההגון. אולם דימוי זה התנפץ לפני מספר חודשים, בעקבות חשיפת פרשת שחיתות גדולה: רו נחשד שקיבל שוחד מאיש עסקים מקומי בעת כהונתו כנשיא בין 2003 ל-2008. הפרשה, כך מתברר, גבתה מחיר נפשי כבד מרו. החודש דווח שהתביעה מתכוונת להגיש נגדו כתב אישום בגין שחיתות.

 

הפרשה שיוחסה לרו היתה אמנם חמורה, אך היא עדיין נחשבת ל"מקרה פעוט" בהשוואה לנשיאי העבר של דרום קוריאה. בשנת 1997 הורשעו שני נשיאים לשעבר - צ'ון דו-הואן ורו טאי-וו - בכך שקיבלו מאות מיליוני דולרים בשוחד. אולם עבור רו היתה הפרשה מבישה במיוחד, לאור הדימוי הנקי שטיפח במרוצת השנים.

 

"אני מרגיש מבויש מול חבריי האזרחים. אני מצטער על כך שאכזבתי אתכם", אמר רו בנאומו האחרון, לפני שלושה שבועות. הנשיא לשעבר אמר את הדברים זמן קצר לפני חקירתו במשטרה, שבמהלכה הוא הכחיש את החשדות נגדו. גם אשתו וילדיו נחקרו. רק לפני שבוע נשלח אחיו לארבע שנות מאסר בגין פרשת שחיתות אחרת.

 

כלי התקשורת בסיאול דיווחו הבוקר כי בחודש האחרון רו לא הצליח לאכול באופן סדיר וכי הוא התחיל לעשן לראשונה בחייו. מקורביו תולים את האשמה

בנשיא המכהן, לי מיונג-באק השמרן, בטענה שהוא דרבן את המשטרה לפתוח בחקירה מתוך נקמה ביריבו לשעבר.

 

לפני כשנה וחצי פרש רו מתפקידו בעקבות נצחונו הסוחף של מועמד המפלגה השמרנית והנשיא הנוכחי, לי. יומיים לפני התבוסה הצורבת של מפלגתו בבחירות דרש רו משר המשפטים במדינה לשקול לפתוח מחדש את תיק החקירה שנוהל נגד לי בגין שחיתות. הוא הסביר את בקשתו בטענה שהתגלה סרטון וידיאו, שבו צולם לי מודה כי הקים חברה המעורבת בשערוריית שחיתות. אולם החשדות התבררו כמופרכים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מדינה באבל. רו
צילום: איי פי
אצבע מאשימה. הנשיא לי
צילום: AFP
מומלצים