שתף קטע נבחר

אחרי הניסוי הגרעיני: אובמה דורש מהעולם לפעול

נשיא ארה"ב טען כי הקהילה הבינלאומית צריכה להגיב על ניסוי הגרעין בצפון קוריאה. שגריר רוסיה באו"ם הודיע כי מועצת הביטחון תקיים היום דיון חירום בנושא. האם יסכימו רוסיה וסין, בעלות זכות הוטו, לתמוך בהחרפת הסנקציות על פיונגיאנג?

מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס היום (שני) כדי לדון בניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. כך אמר שגריר רוסיה באו"ם, ויטאלי צ'ורקין, שארצו מחזיקה בנשיאות התורנית של המועצה. במקביל, הבהיר נשיא ארצות הברית כי הצעד שאותו נקטה פיונגיאנג מחייב תגובה בינלאומית.

 

לפנות בוקר הודיעה צפון קוריאה כי ביצעה בהצלחה ניסוי גרעיני תת קרקעי. סוכנות הידיעות הממשלתית של הצפון, KCNA, דיווחה כי הניסוי "נועד לחזק את יכולת ההתרעה הגרעינית של הצפון בכל דרך אפשרית".

על פי הדיווח, "הניסוי הגרעיני בוצע בצורה בטוחה, ברמה גבוהה יותר מבחינת עוצמת הפיצוץ והטכנולוגיה". עוד נמסר כי הניסוי "יתרום להגנה על ריבונותנו ועל הסוציאליזם - ויבטיח שלום וביטחון בחצי האי הקוריאני ובאזור הסובב אותו". 

 

לאחר הניסוי, טענו גורמי צבא רוסיים כי עוצמתו של הניסוי נאמדה בכ-20 קילוטון - עוצמה שוות ערך לפצצת האטום שהטילה ארה"ב על העיר היפנית נגסקי ב-1945. 

 

הניסוי הגרעיני שערכה הצפון - השני בתולדותיה - עורר תגובות נזעמות בקרב שכנותיה של המדינה הקומוניסטית באסיה. ביפן, טען ראש הממשלה טרו אסו כי הניסוי הוא בלתי מתקבל על הדעת, ומשום הפרה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם. סוכנות הידיעות היפנית קיודו דיווחה כי טוקיו תשקול להחריף את הסנקציות העצמאיות שהיא מטילה על פיונגיאנג. בדרום קוריאה כינס הנשיא לי מיונג-בק את הקבינט לדיום חירום, וסגן שר החוץ בסיאול כינה את הניסוי "איום על שלום האזור והעולם כולו".


עיתון יפני מדווח על ניסוי הטילים בצפון קוריאה, הבוקר (צילום: AP)

 

אובמה: פיונגיאנג קוראת תיגר על העולם

ארצות הברית הביעה דאגה על הניסוי. בהודעה שפרסם נשיא ארה"ב ברק אובמה, טען כי הניסוי הוא "עניין מדאיג לכל האומות", הדורש תגובה בינלאומית. "צפון קוריאה קוראת תיגר על הקהילה הבינלאומית בצורה חסרת אחריות. מעשיה מחריפים את המתיחות ומערערים את היציבות בצפון מזרח אסיה. הסכנות הטמונות במעשיה מחייבות את הקהילה הבינלאומית לפעול. נוסיף לפעול במשותף עם כל עמיתינו ושותפנו בשיחות הרב-צדדיות ובמועצת הביטחון", לשון ההודעה.

 

בינתיים במוסקבה, אמרו גורמים רשמיים לסוכנות הידיעות רויטרס כי הם "בוחנים" את הדיווחים על הניסוי. גורם במשרד החוץ הרוסי ביקש מהצדדים להישאר רגועים והזהיר מפני "היסטריה". סין, שכנתה ופטרוניתה של פיונגיאנג, טרם הגיבה.

 

תגובות לניסוי הגיעו גם מאירופה. שר החוץ הצ'כי יאן קוהוט, שארצו מחזיקה בנשיאות התורנית של האיחוד האירופי, גינה את הצעד שאותו נקטה הצפון. גם שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר גינה בחריפות את הניסוי, ומשרד החוץ הצרפתי הבהיר כי פריז תדרוש להחריף את הסנקציות נגד המדינה הסוררת. ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון טען כי הניסוי "מאיים על שלום העולם", ואיים כי צעדים שכאלה יחריפו את בידודה של פיונגיאנג.


ניסוי טילים בצפון קוריאה. האם הפעם יוחרפו הסנקציות? (צילום: AFP) 

 

החרפת הסנקציות תלויה בבייג'ינג

צפון קוריאה הצליחה להכעיס את הקהילה הבינלאומית בחודש שעבר, כאשר שיגרה בניגוד לכל האזהרות טיל ארוך טווח. בעקבות אותו שיגור, התכנסה מועצת הביטחון לדיון על החרפת הסנקציות נגד המדינה הקומוניסטית המבודדת, אך בסופו של דבר, קיבלה המועצה החלטת גינוי נשיאותית, שאינה מחייבת. זאת, מאחר שסין ורוסיה, המחזיקות בזכות וטו במועצה, התנגדו לקבלת החלטה מחייבת, מאחר שלטענתן ירי הטיל אינו אירוע חמור המחייב החמרת הסנקציות על מדינה זו, כפי שאירע אחרי הניסוי הגרעיני הראשון באוקטובר 2006.

 

לא ברור אם הפעם תהיה הסכמה במועצת הביטחון על החלטה נוקשה ומחייבת. פרשנים מציינים כי המפתח להשגת החלטה שכזו נמצא בבייג'ינג. הניסוי הקודם הרתיח את סין, שכינתה אותו "סטירה בפרצופם" של מנהיגי המדינה, שהעניקו לפיונגיאנג הגנה כלכלית ודיפלומטית חיונית. אך לטענת פרשנים בסין, הפעם צפויים מנהיגי סין להפגין פחות זעם - מחשש

שפיונגיאנג תפוצץ את סבב השיחות הבא על פירוקה מגרעין, שאותן מארחת בייג'ינג.

 

"מטרתה של סין היא לוודא שהשיחות על פירוקה של הצפון מגרעין לא יקרסו. סנקציות נוקשות יותר לא ישיגו את המטרה הזאת", אמר שו גואנגיו, איש צבא סיני לשעבר, העובד כמומחה לענייני גרעין בוועדה הסינית לפירוק מנשק. "סין תיאלץ להתפשר עם ארה"ב במועצת הביטחון - אך היא לא תרצה לתמוך בסנקציות נוקשות", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עניין מדאיג לכל אומות העולם. אובמה
צילום: AP
שליט צפון קוריאה, קים. "מערער היציבות"
צילום: AP
זעם בסיאול על ניסוי הטילים שערכה הצפון
צילום: רויטרס
מומלצים